Ζοφερό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην Φτελιά και την Οινόη με τις άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίες περιορίζουν τους βοσκήσιμους τόπους και ουσιαστικά καταπνίγουν την κτηνοτροφία των δύο γειτονικών χωριών. 1.350 πρόβατα βοσκούν στη δημόσια έκταση της Φτελιάς όπου προορίζεται για πράσινο πάρκο και 1.150 περίπου στην Οινόη, εκ των οποίω 400 γελάδια, 150 γαϊδούρια και 600 πρόβατα.Η Οινόη είναι ήδη επιβαρυμένη με τεράστια πάρκα, ενώ και στις δυο περιπτώσεις οι επιλεγμένοι τόποι για Φ/Β βρίσκονται δίπλα στις στάνες μέσα στα βοσκοτόπια. Στερούν έτσι τη δυνατότητα σε οιονδήποτε άλλο να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία.

Η CP MES ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Χρήστου Πετρόχειλου έχει ήδη άδεια παραγωγής για 30MW από το Δεκέμβριο 2020 στην θέση Πτελέα 2 και άλλα 30 στην θέση Πτελέα 3. Η ίδια εταιρεία έχει επίσης άδεια παραγωγής από το Δεκέμβριο του 2019 για 12,5MW στην θέση Οινόη και 2,5MW στην θέση Οινόη 4. Δίπλα σε αυτά και η θέση Πλατανος Οινόης όπου ακολουθείται η μέθοδος μπακλαβά ενός ενιαίου έργου όπως και στο Μάνα Νερού της Μεσιανής με τα πολλά μικρά έργα κάτω των 500KW με την ίδια εταιρία να παίρνει μικρά και μεγάλα έργα.

Ο Παναγιώτης Αρνίδης, κτηνοτρόφος της Φτελιάς και μέλος του συνδέσμου κτηνοτρόφων Ελλάδος μίλησε στο prlogos για τις ποτίστρες που καταστράφηκαν και πότιζαν τα ζώα μιας ευρύτερης περιοχής, Γαλάνι, το Δρέπανο και Φτελιά: «Πληροφορήθηκα ότι πήρανε τις ποτίστρες. Τις κλέψανε για να πουν ότι εδώ δεν είναι βοσκότοπος και να κάνουν φωτοβολταϊκά. Εμείς ζητάμε σαν παραγωγοί μια χρήση για έκταση και μας αποκλείει το δασαρχείο. Σε όσους έδωσαν γη, ξεκίνησε η δημοπρασία από 10 ευρώ, για αυτούς η δημοπρασία ξεκίνησε με 2 ευρώ. Τι θα φάμε, γυαλιά; Πρωτογενής τομέας χωρίς κτηνοτροφία δεν υπάρχει. Αυτή η ποτίστρα για να γίνει το υπουργείο διέθεσε λεφτά και ήρθαν αυτοί σήμερα και τα πήρανε. Φτάσαμε με το Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ελλάδος σε καταγγελία, δεν ξέρω τι συμφέροντα παίζονται».

Ο κ. Νίκος, αγελαδοτρόφσος της Οινόης ανάφερε ότι το πάρκο φτιάχνεται πάνω στην κτηνοτροφική ζώνη. Δίπλα είναι η στάνη του με 200 αγελάδες , μια οικογενειακή επιχείρηση 30 χρόνων. «Είναι χρόνια επένδυση, υπάρχει πρόβλημα στην μονάδα , δεν είναι μια πρόχειρη κατασκευή. Αν σε όλο αυτό το μέρος μπουν φωτοβολταϊκά δεν μπορείς να βοσκήσεις. Ήδη έχουμε πρόβλημα όταν βρέχει πολύ κατεβάζει νερό στο στάβλο. Τα νερά που θα πάνε» όταν κοπούν τα δέντρα;». «Δεν θα μπορούν να ποτίσουν, εδώ 20 χρόνια υπάρχει αυτή είναι πηγή .Σε κάποιον άλλο κτηνοτρόφο έρχεται το Φ/Β στην περίφραξή του. Εδώ υπάρχουν δέντρα υπάρχουν και θάμνοι» σημειώνει και ο πρόεδρος της Οινόης Ζήνων Πουταχίδης αναρωτώμενος γιατί καθυστερούν από το δασαρχείο οι χαρακτηρισμοί των βσοκοτόπων.

Ο Βασίλης Αγγελίδης, πρόεδρος της Φτελιάς και ο Ζήνων Πουταχίδης, πρόεδρος της Οινόης στρέφονται με επιστολές τους στην περιφέρεια, μιας και ο δήμος Κοζάνης δεν τους δίνει απαντήσεις…


Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οινόη


Φτελιά

 

Η οικογένεια Ρουβά δραστηριοποιείται στην περιοχή Πλάτανος Οινόης και Μάνα Νερού Μεσιανής – Και η κόρη του Νίκου Παλάσκα, συμβούλου του δημάρχου Κοζάνης

Τι ενώνει το «Μάνα Νερού» και την περιοχή «Πλάτανος» Οινόης – Μια εταιρεία, μια επιτροπή δασολογίου, ταχύτατες διαδικασίες για Φ/Β