Η υπ αριθ. 20/2020 απόφαση της Επιτροπής Δασολογίου Π.Ε. Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Ηπείρου επηρεάζει πέρα από την περιοχή «Μάνα Νερού» της Μεσιανής και την περιοχή «Πλάτανος» Οινόης. Χιλιάδες στρέμματα χαρακτηρίστηκαν ως δασική έκταση μετά από αίτημα της PHOTOVOLTAIC ENERGY M.I.K.E, με έδρα τα Γρεβενά  και διαχειριστή τον κ. Χρήστο Πετρόχειλο της Kiefer. Με βάση αυτήν την απόφαση πολλές ακόμα εταιρείες αιτήθηκαν για εγκατάσταση Φ/Β πέρα από την θέση Μάνα Νερού και στην θέση Πλάτανος Οινόης.H Κiefer αιτήθηκε και πήρε θετικές γνωμοδοτήσεις τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για «Χορήγηση γνωμοδότησης αρχαιολογικού ή μη ενδιαφέροντος για άδεια εγκατάστασης 16 Φωτοβολταϊκών πάρκων στη θέση «Πλάτανος» της Τ.Κ. Οινόης του Δήμου Κοζάνης, της Π.Ε. Κοζάνης» και πήρε τη Γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας για το έργο: «Εγκατάσταση 95 Φωτοβολταϊκών Πάρκων στη θέση «Μάνα νερού» του Δήμου Σερβίων και στη θέση «Πλάτανος» του Δήμου Κοζάνης ΠΕ Κοζάνης».

Συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2020 η «LITMUS POWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και νόμιμο εκπρόσωπο τον Κωνσταντίνο  Ρουβά του Αναστασίου  πήρε βεβαίωση Απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 175, ισχύος 499,5 kW», που θα εγκατασταθεί σε έκταση 5.786τ.μ., στη θέση «Πλάτανος» της κτηματικής περιοχής της Τ.Κ. Οινόης της Δ.Ε. Κοζάνης. Μηχανικός είναι ο Ιωάννης Μαλούτας, ανιψιός του δημάρχου, όπως και σε όλα τα παρακάτω έργα. Την ίδια ημερομηνία και η APRICUS POWER Μ.Ι.Κ.Ε με έδρα επίσης την Κυρακαλή Γρεβενών και νόμιμο εκπρόσωπο την Ευαγγελία Ζυγούλη πήρε απαλλακτικό για το Φωτοβολταϊκό Σταθμό 183, ισχύος 499,5 kW», που θα εγκατασταθεί σε έκταση 6.194 τ.μ., στην ίδια θέση.

Και εδώ εφαρμόστηκε  η μέθοδος μπκαλαβά με μια έκταση να μοιράζεται σε πολλά γήπεδα και πολλές ενδιαφερόμενες  μονοπρόσωπες ΙΚΕ να αιτούνται για Φ/Β κάτω των 500KW. Συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου 2020 το δασαρχείο Κοζάνης διαβιβάζει στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης αιτήματα εταιρειών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη 1 Δεκεμβρίου μετά από λίγες μόλις μέρες η Διεύθυνση Δασών απαντά θετικά. Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλης  Μιχελάκης αποφασίζει την έγκρισης επέμβασης σε δημόσια έκταση ταχύτατα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 δόθηκε η απόφαση έγκρισης επέμβασης Δημόσιας δασικής έκτασης, εμβαδού 5.786, για την υλοποίηση του έργου Φωτοβολταϊκός Σταθμός 175. Την ίδια ημερομηνία αποφασίστηκε η έγκριση επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την υλοποίηση του έργου: “Φωτοβολταϊκός σταθμός 178, ισχύος 499,50 ΚW”, στην ίδια θέση στη SOLEIL POWER Μ.Ι.Κ.Ε. με έδρα επίσης την Κυρακαλή Γρεβενών, όπου  εδρεύουν επίσης οι ΜΙΚΕ των υιών του Κυριάκου Μιχαηλίδη και Μίλτου Μαγγιρίδη. Απόφαση έγκρισης επέμβασης επί Δημόσιας δασικής έκτασης 6.194τ.μ., για την υλοποίηση του έργου: “Φωτοβολταϊκός σταθμός 183, ισχύος 499,50 ΚW”, που βρίσκεται στη θέση ¨Πλάτανος¨, της Τοπικής Κοινότητας Οινόης αποφασίστηκε επίσης στις 15 Δεκεμβρίου 2020 για την APRICUS POWER Μ.Ι.Κ.Ε. Και ο κατάλογος συνεχίζεται με εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης την ίδια μέρα στη LINA PV POWER Μ.Ι.Κ.Ε. με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών κ.ο.κ.

Η υπόθεση  Μάνα Νερού  δεν είναι και η μοναδική στις πρακτικές που ακολουθούνται για τις fast track διαδικασίες εγκατάστασης Φ/B. Και επειδή πέσαμε πάνω στις εταιρίες συγγενικών προσώπων του Σάκη Ρουβά  να αναφέρουμε ότι  και η HELIOS POWER Μ.Ι.Κ.Ε. του κ. Αναστασίου Ρουβά με έδρα τα Γρεβενά δραστηριοποιείται στην περιοχή Μάνα Νερού, όπως και η  EL REY HELIOS Μ.Ι.Κ.Ε.. με έδρα επίσης την Κυρακαλή Γρεβενών: του Βασιλείου Ρουβά του Κωνσταντίνου με Φ/Β των 499,50 ΚW.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δάσος μακεδονικής δρυός η επίμαχη έκταση στην θέση Μάνα Νερού – Ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου σε έκταση 70.000 στρεμμάτων