Την 1 Δεκεμβρίου 2020 το Δασαρχείο Κοζάνης  διαβιβάζει στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης ογδόντα δύο (82) αιτήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην θέση Μάνα Νερού της Μεσιανής του Δήμου Κοζάνης, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο. Θυμίζουμε ότι η θέση Μάνα Νερού περιλαμβάνει τέσσερις δημοτικές κοινότητες, Μεσιανής, Βαθυλάκου, Πετρανών και Οινόης και βρίσκεται στους δήμους Σερβίων και Κοζάνης, όπως αποδεικνύεται από πολλαπλές αποφάσεις. Δηλαδή όλοι οι ενδιαφερόμενοι πήγαν την ίδια μέρα  στο δασαρχείο; Τα αιτήματα υποβλήθηκαν στις 12 Αυγούστου 2020  και 23 Σεπτεμβρίου 2020. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι είχαν την επιθυμία να υποβάλλουν αίτημα την….. ίδια μέρα. Την ίδια μέρα την 1 Δεκεμβρίου 2020 η Διεύθυνση Δασών διαβιβάζει το αίτημα στη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στις 2 Δεκεμβρίου το αίτημα φτάνει στο ΥΠΕΝ με fast track διαδικασίες και τις  υπηρεσίες να προβαίνουν σε fast track έλεγχο…  Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 απαντά το Υπουργείο Ενέργειας  στην αρμόδια  διεύθυνση της Αποκεντρωμένης αναφέροντας σαφώς ότι οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εντός δασών και αναδασωτέων εκτάσεων, απαγορεύονται, όπως και η εκχέρσωση δασών για κάθε άλλη χρήση.

φωτό Όμηρος Ασλανιδης

Η επιτροπή Δασολογίου 20/2020 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -Ηπείρου ήρθε να δώσει τη λύση και να χαρακτηρίσει την έκταση ως δασική για να τοποθετηθούν τα Φ/Β. Απεφάνθη για το σύνολο της έκτασης των 646 στρεμμάτων και όχι για κάθε οικόπεδο που αφορούσε το κάθε ένα ξεχωριστά αίτημα μετά από αιτήσεις της εταιρίας PHOTOVOLTAIC ENERGY M.I.K.E, με διαχειριστή τον Χρήστο Πετρόχειλο της Kiefer. Τα οικόπεδα έχουν εμβαδόν από 6  μέχρι 13 στρέμματα με την Ενεργειακή Κοινότητα  Κοζάνης Π.Ε. με διαχειριστή επίσης τον Χρήστο Πετρόχειλο της Kiefer να έχει καταθέσει το αίτημα για τη μεγαλύτερη επέμβαση σε δημόσια έκταση.

Από την έκταση αυτή όμως των 640 στρεμμάτων το 1984 ζητήθηκε μέρος της από τους κατοίκους της Μεσιανής για καλλιέργεια. Συγκεκριμένα έκταση 380 στρ. για να ικανοποιηθούν όλοι οι ακτήμονες. Με το υπ αρ. Δ 4731/19-12-1985 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Κοζάνης, η έκταση χαρακτηρίστηκε ως δάσος μακεδονικής δρυός και αποτελεί μαζί με το συνεχόμενο δάσος δρυός το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου σε έκταση 70.000 στρεμμάτων. Πουθενά δηλαδή δεν αναφέρει ότι εκεί υπήρχαν δασικές εκτάσεις. Μάλιστα και το  τότε Υπουργείο Γεωργίας-Διεύθυνση Δασών με το υπ αριθμόν 80516/125/23-01-1986 έκανε γνωστό ότι από δασικής πλευράς δεν συμφωνεί για την παραχώρηση 380 στρεμμάτων στου κατοίκους.

Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα χρόνια και η έκταση χαρακτηρίστηκε ως δασική; Και το Δασαρχείο Κοζάνης και η και η Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, αλλά και η Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας είχαν την πληροφορία ότι η έκταση χαρακτηρίστηκε ως δάσος μακεδονικής δρυός. Τότε δεν μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν διαφορετικά, στις 11 Ιουνίου 2020 η Επιτροπή Δασολογίου μπόρεσε…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Χρήστος Πετρόχειλος: Αν σταματήσει το έργο θα ζητήσουμε διαφυγόντα κέρδη – Δεν έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε εκβιαστικά κάτι

Η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου Κοζάνης «σκόνταψε» πάνω στην Ενεργειακή Κοινότητα Κοζάνης Π.Ε. του Πετρόχειλου στη θέση «Μάνα νερού» των Δήμων Σερβίων και Κοζάνης