Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης «Παπαρρόδεια», προς τιμή των Ελλήνων Αξιωματικών Ταγματάρχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου και Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Άγγελου Βενετσάνου και των έντεκα στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι στη μάχη του Δισπηλιού, ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς, στις 15 Απριλίου του 1941.

Τις εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Καστοριάς και το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Δισπηλιού, τιμήσαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιαίων Ευθυμία Αργυροπούλου, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Ξαγάρας-προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Υπάτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δισπηλιού Νίκος Ιασωνίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης Βασιλική Παπανάγου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνων» Υπάτης Μαρία Λάινα, εκπρόσωποι των Αρχών, του Στρατού, της Αστυνομίας & της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι των Φορέων & των Συλλόγων, ο απόγονος του συμπολεμιστή του Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, Νικόλαος Τσουμπάκης και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Όρθρο και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού Καστοριάς. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Ηρώο Τ/χη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση.

Το προσκλητήριο των πεσόντων ηρώων ανήγγειλε η Γενική Γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού Καστοριάς Ελένη Ιασωνίδου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού, πραγματοποιήθηκε ομιλία-παρουσίαση βίντεο, με προσωπική μαρτυρία για τη μάχη του Δισπηλιού από τον Θεμιστοκλή Τσουμπάκη, Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Ορειβατικού Πυροβολικού, ο οποίος υπηρέτησε υπό τις διαταγές του Τ/χη Ιωάννη Παπαρρόδου, λαμβάνοντας μέρος στη μάχη του Δισπηλιού, ως Διοικητής Μεταγωγών Μάχης της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνων» Υπάτης Γεράσιμου Βασιλείου.