Ο Υπάτιος Μωυσιάδης για τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία

Ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις στην 4η Ενότητα του Balkan Energy Forum της Κοζάνης για την «Αποθήκευση Ενέργειας». Ο Νίκος Χατζηαργυρίου, Διευθυντής στον Ελληνικό Σύνδεσμο Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφέρθηκε στις περικοπές των ΑΠΕ αναφέρθηκε στο τεράστιο κενό είναι στη διανομή.

Ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ εξήγησε ότι το 2030 η εγκατεστημένη ισχύ θα έχει περάσει τα 35 μεγαβάτ .Η ζήτηση πέφτει και δεν προβλέπεται να ανέβει .Πρότεινε μάλιστα να λάβει υπόψιν ο επενδυτής ένα κούρεμα της τάξεως 50%. Πρότασή του είναι να μην ξανακάνει κανείς κανένα νέο φωτοβολταϊκό διότι θα το μετανιώσει οικτρά . Και για την αποθήκευση πρόσθεσε ότι με 50% περισσότερο ρεύμα πάλι στην ίδια κατάσταση θα καταλήξουμε. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να ενημερώσει .Υπάρχουν και άλλοι χώροι οικονομίας είπε αναφερόμενος και στις διαμαρτυρίες από τους Συνδέσμους Δυτικής Μακεδονίας που δεν παίρνουν όρους σύνδεσης.

Ο Υπάτιος Μωυσιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Wattcrop αναφέρθηκε σε μια φιλολογία σχετικά με τις εκτάσεις καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία .Τα εγκαταστημένα φωτοβολταϊκά κατέχουν 57.000 στρέμματα. Έχουμε 1.732 έργα που παράγουν ισχύ 2, 6 μεγαβάτ .Τα μικρά έργα ως 1 μεγαβάτ είναι 1.667 ισχύος 542 μεγαβάτ και καταλαμβάνουν 13.559 στρέμματα. Τα 1732 έργα καταλαμβάνουν το 2, 85% της καλλιεργήσιμης γης όχι υψηλής παραγωγικότητας .

Η Wattcrop έχει 475 μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία πλήρως αδειοδοτημένα. Όπου υπάρχει επιδότηση δημιουργείται πρόβλημα στην αγορά όπως είπε. Η Ελλάδα είναι ολιγοπωλιακή αγορά και όχι ανταγωνιστική και δεν έχουμε καταφέρει οι χαμηλές τιμές της χονδρικής να μεταφερθούν στη λιανική. Πρότεινε παράλληλη λίστα εξέτασης στους όρους σύνδεσης των μπαταριών χωρίς επιδότηση. «Αφήστε την αγορά να αυτορυθμιστεί. Εμείς αν είχαμε όρους σύνδεσης θα κάναμε επενδύσεις 475 εκ, αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο που οι όροι σύνδεσης είναι πιο πολύτιμοι από το έργο που θα εκτελέσουμε».

Ο Γιάννης Παναγής, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά τόνισε ότι οδηγούμαστε στον όλεθρο. «Κάποιοι έδωσαν εμπιστοσύνη στο success story της πράσινης μετάβασης. Για κάθε μεγαβατώρα χάνονται 17 λεπτά από τον καταναλωτή και 270 εκ από την εθνική οικονομία». Πάλι στις μηδενικές τιμές θα καταλήξουμε και με την αποθήκευση σημείωσε ζητώντας να θεσπιστεί έκτακτος μηχανισμός στήριξης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου