Σε ομιλία του στην ειδική θεματική του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη: Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030», ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν βασικό κομμάτι της εύρυθμης ομαλής υλοποίησης της νέας ΚΑΠ προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

ΔΣΒ: Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την ενεργοποίησή τους

Σε ό,τι αφορά στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει στους εταίρους μας από το 2015, ενώ μόνο δύο περιφέρειες η Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη και η Δυτικής Μακεδονίας με τον πρώην Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη είχαν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όμως διεκόπη λόγω ενστάσεων.

Λόγω των συγκεκριμένων καθυστερήσεων έχει επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο 450 εκατ ευρώ. Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ «το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης – συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται το να χάσει η Ελληνική αγροτική οικονομία κρίσιμη χρηματοδότηση από την νέα ΚΑΠ. Κανένας άλλος παρά οι Έλληνες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν τις συνέπειες αυτής της ανειλημμένης υποχρέωσης».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Για να αποτραπεί αυτή η έκβαση είπε ότι λαμβάνονται ήδη τα αναγκαία μέτρα για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκπόνησης και εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.