Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης μιλώντας στο Balkan Energy Forum   εστίασε στο τοπικό δυναμικό που θέλει να επενδύσει  στην περιοχή .Υπάρχουν επίσης   επενδυτές που δεν θέλουν τη στήριξη κάποιου χρηματοδοτικού μέσου γιατί έχουν τα  ιδία κεφάλαια, όπως είπε . «Θέλουμε στην επιχειρηματική ανάπτυξη θέλουμε να έχουμε συμμετέχοντες τους ανθρώπους μας. Πρέπει να αρχίσουν προγράμματα ενδοεπιχειρησιακά να ξεκινήσει διαδικασία μετεξέλιξης της γνώσης» .Η ΒΙΠΕ Κοζάνης όπως είπε  πιθανόν να καλυφθεί μόνο με μια επένδυση. Πρότεινε να δημιουργηθούν επιχειρηματικά πάρκα μέσα στις  περιοχές που θα παραχωρεί  η Μετάβαση , να υπάρχει  μείωση των φορολογικών συντελεστών για την περιοχή μας και να  μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού σε επιχειρήσεις που θέλουν   να επενδύσουν στη  Δυτική Μακεδονία. Ειδική αναφορά έγινε στον πυλώνα 3 για το θέμα των υποδομών.

Δώσαμε μάχη για να εκπροσωπηθούν  οι δήμοι στην Επιτροπή Παρακολούθησης σημείωσε ο Δήμαρχος  Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Λόγο έκανε για  τον αγωγό που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ  για να διασυνδεθεί η τηλεθέρμανση της πόλης με την Πτολεμαΐδα 5  με τον  πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι αυτή  θα κλείσει το2028   και τον κ..Στάσση  να λέει θα την κλείσει το 2026 . Σήμερα δεν μας λέει ούτε με ποιο μείγμα καυσίμου θα συνεχιστούν  οι τηλεθερμάνσεις ούτε σε ποιες τιμές, όπως είπε   .Μάλιστα αναρωτήθηκε αν έρθει   το ΕΣΠΑ  και μας πει γιατί δε δουλεύουν τα έργα που χρηματοδότησε ποιος θα γυρίσει τα χρήματα πίσω . «Πληρώνουμε δάνεια για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς και το διό κάνει και η Κοζάνη .Δεν αποφασίσαμε εμείς την απολιγντοποίηση. Κάποιος πρέπει  να αναλάβει το κόστος».

Όπως υπήρχαν στην πανδημία οι έννοιες  της κρατικής εντολής έτσι και εδώ στην απολιγνιτοποίηση πχ που η τηλεθέρμανση Κοζάνης από τον Άγιο Δημήτριο   πάει στην Καρδιά ισχύει κάτι ανάλογο πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.  «Η  ίδια συμμετοχή για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδιασμού των επιχειρήσεων πρέπει να  καταβληθεί από το κράτος γιατί παρεμβαίνει στην επιχειρηματικότητα της  αυτοδιοίκησης».

Ιωάννα Παπαδημητρίου