Οι δραστηριότητες αναψυχής στη λίμνη της Ακρινής δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης στους οικισμούς

Ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης συμμετείχε στην εκδήλωση της ΠΕΔ με τίτλο «Χρήσεις γης στις περιοχές «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» και αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου. Ο βασικός στόχος της Δίκαιης Μετάβασης είναι η αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου γιατί η μονοκαλλιέργεια έχει ατροφήσει του υπόλοιπους τομείς, τόνισε εκ νέου αναφερόμενος  στην επιλογή πέντε τομέων  ανάπτυξης. Για να επιλέξεις χρήσης γης πρέπει να υπάρχει καταγραφή μελέτη, των θεσμοθετημένων χρήσεων γης  και να λαμβάνονται οι ιδιαίτεροι σχεδιασμοί, τα καθεστώτα προστασίας και οι ανάγκες κάθε περιοχής.

Λόγος έγινε για τις «Ζώνες Απολιγνιτοποίησης» (Ζ.ΑΠ.) με τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, να χαρακτηρίζονται ως «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης» (Ζ.ΑΠ. Κοζάνης) και «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Φλώρινας» (Ζ.ΑΠ. Φλώρινας), αντίστοιχα., ενώ ως «Πυρήνες» των ως άνω Ζωνών Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης οι αντίστοιχες περιοχές των λιγνιτικών πεδίων και μονάδων παραγωγής ενέργειας της Δ.Ε.Η. Α.Ε., που βρίσκονται εντός των ορίων των Ζ.ΑΠ..

Μέσα στα λιγνιτικά πεδία θα δημιουργηθούν λίμνες ως το 2028 περιμετρικά των οποίων ζώνες θα υπάρχουν ζώνες  αναψυχής και πάρκα. «Ό,τι δεν είναι μαύρα είναι εκτάσεις που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Οι δραστηριότητες αναψυχής στη λίμνη της Ακρινής δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης στους οικισμούς» σημείωσε ο συντονιστής.

Ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Μετικάνης μίλησε για τη αναγκαιότητα να προχωρήσει η επιχείρηση σε απολιγνιτοποίηση μεγάλης κλίμακας με ταχεία απόσυρση λιγιτικών μονάδων, τήρηση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων με τις αποκαταστάσεις των εδαφών και ένταξη  της μονάδας 5 στα δεδομένα. «Κοιτάμε το έργο στης σιδηροδρομικής γραμμής με ΟΣΕ, έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, σε στενή συνεργασία με ΟΣΕ και περιφέρεια.»

Ο Κωστής Μουσουρούλης ανακοίνωσε τα εξής: «Η ΡΑΕ ενέκρινε το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, την επέκταση του αγωγού μέχρι Πλατύ που θα τροφοδοτήσει τη Δυτική Μακεδονία με φυσικό αέριο. Όσο μεγαλύτερες είναι οι καταναλώσεις τόσο πιο ανταγωνιστικές θα είναι οι τιμές με βασικό πελάτης τη μονάδα του ΣΗΘΥΑ. Εγκρίθηκε επίσης η ένταξη ενός πακέτου 300 εκ (242 εκ πλέον ΦΠΑ) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις αποκαταστάσεις των εδαφών της ΔΕΗ. Η αξιολόγηση προήλθε από τη ΔΕΗ, και κλείδωσε το ποσό χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα ,όπως επεσήμανε. «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει δικούς του κανόνες γιατί θα πρέπει να δεσμευτεί το 70% του ποσού μέχρι το 2022 και τα μέχρι το 2023 το υπόλοιπο 30%. Αυτά τα χρήματα θα επενδυθούν σε αποκαταστάσεις εδαφών που θα περιέλθουν σε ελληνικό δημόσιο. Με την προγραμματική σύμβαση η ΔΕΗ προσδιορίζεται ως φορέας διαχείρισης, ως εργολάβος του έργου των αποκαταστάσεων. Αυτά τα έργα θα πρέπει να κοιτούν τις μελλοντικές χρήσεις γης. Αυτός είναι μείζον στόχος που πέρα από στόχος περιβαλλοντικός είναι και κοινωνικός. Αυτό το ποσό έρχεται να συμπληρώσει την χρηματοοικονομικό θέμα που έχει ανοίξει η απόσυρση του λιγνίτη. Θα πρέπει να κόψουμε το λαιμό μας να ολοκληρώσουμε τις ενέργειες να πέσουν τα λεφτά στην περιοχή».

Ιωάννα Παπαδημητρίου