Γιώργος Κασαπίδης: «Από όλες τις περιφέρειες η Δυτική Μακεδονία έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα κατ’ αναλογία πληθυσμού και επιχειρήσεων» – Δυσαρεστημένοι οι πρόεδροι των κλάδων, έντονες αντιπαραθέσεις

Συζήτηση για τη στήριξη του κλάδου εστίασης και διασκέδασης πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης. Ο κ. Γιώργος Βαβλιάρας, αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικής ανάπτυξης στην εισήγησή του ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε έναν υγειονομικό πόλεμο με την οικονομία να είναι ένας μεγάλος ασθενής και την καφεστίαση να πλήττεται ειδικά μετά το  δεύτερο lockdown με τους επιχειρηματίες της Κοζάνης να επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Στο δεύτερο lockdown μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων εστίασης όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές των καταστημάτων, δόσεων και ΦΠΑ, ενώ υποχρεωτική είναι η μείωση του ενοικίου, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν παίρνουν 2.000 ευρώ Όσοι δεν έχουν ανασταλεί με κρατική εντολή θα πάρουν 1.000 ευρώ και το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 40 ισόποσες δόσεις. Η Δυτική Μακεδονία ενίσχυσε 2.800 επιχειρήσεις με ποσό 105 εκ ευρώ .Επίσης βγήκαν δύο  ακόμα στοχευμένες προσκλήσεις, μια για την εξωστρέφεια 3,5 εκ με επιδότηση 70% και η δεύτερη για κεφάλαιο κίνησης  140 εκ ευρώ και επίκειται το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητάς με ποσά από 15.000-200.000 ευρώ. Λόγος έγινε και  για τις ΒΙΠΕ με τις προσπάθειες του περιφερειάρχη να βρεθούν χώροι επένδυσης.

Δυσαρεστημένοι οι πρόεδροι των καταστημάτων εστίασης

Ο κ. Γιάννης Μπασίνας, πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης της Κοζάνης  τόνισε ότι από το Μάρτιο ο κλάδος δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και  τα μαγαζιά άνοιξαν στη συνέχεια με αυστηρά πρωτόκολλα. «Τον Οκτώβριο κλείσαμε πάλι πρώτοι. Η βοήθεια ήταν 1300 ευρώ για Μάρτη-Απρίλη-Μάη. Στη Γερμανία πριμοδοτήσαν τα καταστήματα εστίασης με 75% του τζίρου τους. Στη Δυτική Μακεδονία το πρόγραμμα με τα 40 εκ είναι πολύ λίγα και πετάει την εστίαση έξω κατά 90%.Στο Ν. Κοζάνης υπάρχουν 1.300 επιχειρήσεις με 5.000 εργαζόμενους και δεν είναι βιώσιμες. Ζητάμε ένα ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέο με 2.000-10.000 ευρώ ανάλογα με το τζίρο κάθε καταστήματος χωρίς προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με επιδότηση μισθολογικού κόστους υπάλληλων».

Ο  κ. Άγγελος Γεωργιάδης, πρόεδρος στα καταστήματα εστίασης της Καστοριάς  σημείωσε ότι στην μη επιστρεπτέα  επιδότηση ελάχιστοι συνάδελφοι θα καταφέρουν να πάρουν την επιδότηση, οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που καθίσταται δύσκολη η χρηματοδότηση .4.500-5.000 είναι όλες οι αιτήσεις. Δεν είναι για μικρές επιχειρήσεις, όταν σε άλλες περιφέρειες  βάλανε ποσοστά  αναλογικά  σε εστίαση, λιανεμπόριο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έδωσε πιο μικρά ποσά, αλλά πήραν όλοι».

Ο κ. Θόδωρος Καρυπίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «εκπέμψαμε ότι είμαστε μια περιοχή ανεύθυνη». Υπάρχουν δυο πραγματικότητες τόνισε ο κ. Κάτανας, η πραγματική και η εικονική όπως την παρουσίασε ο κ. Βαβλιάρας. «Τελικά ίσως κάνει λάθος όλος ο επιχειρηματικός κόσμος. Ήδη μετράμε περισσότερες μέρες σε καραντίνα από άλλες περιφέρειες και δεν μας υπολογίζει κανένας στα κέντρα των αποφάσεων. Δεν είστε βουλευτές, είστε εδώ για να μας πείτε τα μέτρα της περιφέρειας. Το τελευταίο πρόγραμμα  για την εστίαση προχώρησε επί θητείας Καρυπίδη. Απορρίψατε την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Αφαιρέθηκε η επιχειρηματικότητα από τον άξονα 3 του ΠΕΠ, όταν άλλες περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία ενίσχυσαν τον κλάδο με δέσμευση ποσών. Οφείλεται κ. Κασαπίδη να βάζατε και έναν ακόμα κλάδο τον κλάδο με τα γυμναστήρια που είναι μονίμως εκτός με ανάλογο πρόγραμμα».

Η κα Γεωργία  Ζεμπιλιάδου, ανέφερε ότι τέτοια εισήγηση δεν έχει ξαναγίνει χωρίς αναφορά στο θέμα της στήριξης «Μια περιοχή που έχει πρόβλημα στην εστίαση δεν ενισχύει τον άξονα 3, όταν με δικά μας πίεση έγιναν τα 10 εκ,  40 εκ. αλλά ήταν μια κοροϊδία γιατί δεν άλλαξαν τα κριτήρια. Από τις 39.000 επιχειρήσεις  συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης 4.500 επιχειρήσεις και θα μπορούσατε να βάζατε άλλα 300 εκ σε λοιπούς άξονες . Αντ’  αυτού επιλέξατε  να αφήσετε  εκτός τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Αναθεωρήστε, πείτε κάναμε λάθος. Από τα 289 εκ, τα 100 εκ πήγαν  στον κλάδο της επιχειρηματικότητας. Η απόφαση βγήκε το Μάρτιο του 2020 και εμείς βγήκαμε τον Οκτώβριο. Από τον άξονα του ΠΕΠ στην τσέπη των επιχειρηματιών πήγαν μόλις 2 εκ» Ο κ. Στέφανος Πράσσος ανέφερε ότι «λεφτά υπάρχουν  για όπου θέλουν .Η περιφερειακή αρχή δεν χρειαζόταν να αναφέρει το έχει κάνει η κυβέρνηση και να σταθεί στα προβλήματα του κλάδου».

Νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων

Ο κ. Νίκος Λυσσαρίδης, αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ανάπτυξης σημείωσε ότι από τις 4.700επιχειρήσεις που αιτήθηκαν, δεν θα ενταχθούν όλες στο πρόγραμμα. Ήδη πάνω από 1.700 επιχειρήσεις θα ενταχθούν και δεν είναι 39.000, οι επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονίας, είναι 19.000 και αν αφαιρέσουμε τις παγωμένες, δεν έχει πάνω από 15.000 επιχειρήσεις. Το συνολικό ΕΣΠΑ έχει γίνει στο 280% και στον  άξονα 3 έχει γίνει δέσμευση 311%.Μέχρι τέλος του προγράμματος θα έχουμε κάνει υπερδέμσευση 110%. Απορρίφθηκαν κάποιες επιχειρήσεις χωρίς έξοδα 10.000 και σύντομα θα ενταχθούν και αυτές σε νέο πρόγραμμα. Όσο για το ΤΑΔΥΜ προχώρησε και θα ανακοινωθεί σύντομα ένα πρόγραμμα στήριξης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Στον άξονα 1 υπάρχει επίσης στήριξή, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί στήριξη των clusters και θερμοκοιτίδας.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε για ανακρίβειες και ασάφειες στο όριο του λαϊκισμού. «Πρωτοπορεί η Δυτική Μακεδονία σε αυτό το πρόγραμμα γιατί ο κ. Κιουρτσίδης με την παρέμβαση του έκανε έναν φιλόδοξο πρόγραμμα με 32 εκ ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα αντέγραψαν όλες οι περιφέρειες και το αναφέρω στην μνήμη του». Πρέπει να φτάσουμε σε μια  υπερδέσμευση 280 εκ ευρώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνέχισε ο περιφερειάρχης. Στον άξονα 3 υπάρχει υπερδέσμευση στο 311%, έχουμε μια δέσμευση στο 110% συνολικά και πρέπει να γίνει προσαρμογή με μεταφερόμενα έργα. «Είναι πρώτη η Δυτική Μακεδονία που εξάντλησε όλες τις δυνατότητες. Έπρεπε να ντρέπεστε για αυτά που λέτε» απάντησε στην κα Ζεμπιλιάδου και τον κα Κάτανα. «Ποια η κληρονομιά που πήραμε από σας στις επενδύσεις; Αυτά τα κριτήρια ορίστηκαν από την Ε.Ε. Υπάρχει προς έγκριση εδώ και  δέκα μέρες από τις ουρές των προσκλήσεων νέο πρόγραμμα 5 εκ και για αυτές τις επιχειρήσεις  που δεν συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο, όπως δικηγόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Τα 45 εκ του εθνικού λογαριασμού  τα πήραμε από όλους τους άξονες και δώσαμε  στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να πάρουν 105 εκ ευρώ  και ακόμα υπάρχει η τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή. Μάθατε να ζείτε με ψέματα κα Ζεμπιλιάδου. Να βγουν οι πρόεδροι να τα πουν αυτά στα μέλη τους. Από όλες τις περιφέρειες η Δυτική Μακεδονία έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα κατ’ αναλογία πληθυσμού και επιχειρήσεων».

Κασαπίδης προς Ηλία Κάτανα: Τα κάνατε μούσκεμα

«Για το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Κάτανα στην επιχειρηματικότητα να μας πει τι δυσκολίες είχε και δεν προχώρησε το χωροταξικό και οι ΒΙΠΕ». «Είκοσι χρόνια βουλευτής είσαστε» απάντησε ο κ. Κάτανας. «Η αγωνία μας είναι σε κόκκινο για να βρούμε χώρους για να φιλοξενήσουμε επενδύσεις. Τρέχουμε να βρούμε εκτάσεις για επενδύσεις με 30 θέσεις  εργασίας και με 500 ακόμα. Αν είχατε μια θέση ευθύνης δεν θα αφήνατε αυτό το χάος. Η αγροδιατροφική σύμπραξη ήταν παγωμένη τόσα χρόνια, συστήσαμε και ομάδα εργασία για  τις εξαγωγές της Δ. Μακεδονίας, όταν επί ημερών σας μειώθηκαν οι εξαγωγές σε αντίθεση με τις άλλες περιφέρειες. Τα κάνατε μούσκεμα, σας έδωσε ο κ. Καρυπίδης έναν τίτλο και τον εκθέσατε. Πόσα τιμολόγια αφήσατε απλήρωτα  από τον τοπικό πόρο; Προεκλογικά πηγαίνατε τρώγατε και δεν πληρώνατε»

«Δεν μπορεί ο περιφερειάρχης να είναι προσβλητικός» επειδή είναι περιφερειάρχης είπε ο κ. Καρυπίδης ζητώντας  από τους συμβούλους του στα παραληρήματα να μην συμμετάσχουν. «Οι εκφράσεις σας ήταν ακραίες και πολλές τοποθετήσεις περιέχουν την αυτοαναίρεση» απάντησε στον κ. Κασαπίδη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου