ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πρόεδρος ΚΕΠΚΑ: “Κινδυνεύουν και ακίνητα χαμηλής αξίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς”

 

Με τον βραχνά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου, μετά τις πλείστες αντιδράσεις πολιτών, έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, τη στιγμή που πλειστηριάζονται σπίτια ακόμη και χαμηλής εμπορικής αξίας! Ενώ η διαδικασία για τους  πλειστηριασμούς έχει ξεκινήσει, κοινωνικοί φορείς λένε πως κινδυνεύουν σπίτια χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, τη στιγμή μάλιστα που καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης βγαίνουν στο φως συγκινητικές ιστορίες χαμηλο- οφειλετών που χάνουν τις περιουσίες τους για λίγες χιλιάδες ευρώ.

Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, δεν κινδυνεύουν οι πρώτες κατοικίες που μπαίνουν στον «νόμο Κατσέλη» για έναν χρόνο, αλλά όχι όσες έχουν υποθηκευτεί ακόμη και για μικρά επιχειρηματικά δάνεια . Από τον Ιανουάριο οι τράπεζες θα βγάζουν στο σφυρί τις δεύτερες κατοικίες, ενώ  Η τρόικα απαιτεί να εκπλειστηριαστούν 18.000 έως τον Ιούνιο. Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας και δικηγόρος στο επάγγελμα Βασίλης Ιωαννίδης, μίλησε για τη διαδικασία των πλειστηριασμών που ξεκίνησε και ποιοι κινδυνεύουν.

Η διαδικασία ξεκίνησε από τέλη Νοεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά και όπως ο ίδιος τόνισε, κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι έχουν ενυπόθηκα ληξιπρόθεσμα δάνεια, πολλών χρόνων, ενδεχομένως και προ της κρίσεως αλλά σίγουρα από το 2010 και μετά. “Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι για 18.000 πλειστηριασμούς μέχρι και τον Ιούνιο ενδεχομένως, που ήταν προαπαιτούμενο για τη συμφωνία. Με μια απλή επίσκεψη στον διαδικτυακό τόπο των πλειστηριασμών, ανά πάσα στιγμή, σε κάθε λεπτό, διενεργούνται πλειστηριασμοί, κινδυνεύουν σπίτια τόσο πολλών χιλιάδων ευρώ, αλλά και λίγων χιλιάδων ευρώ, 18.000 ή 20.000 ευρώ, χαμηλής εμπορικής αξίας. Τα σπίτια αυτά ανήκουν σε απλούς ανθρώπους, η λαϊκή στέγη”, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας ότι πλειστηριάζονται και χαμηλής αξίας ακίνητα και όχι μόνο βίλες. Μάλιστα συνέστησε στον κόσμο να έχει το νου του , μιας και κόκκινα δάνεια πολλών ετών και κατοικίες ανεξαιρέτου εμπορικής αξίας κινδυνεύουν.

“Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο “, συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης, ζητώντας να εφαρμοστεί ένα οριζόντιο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ρυθμίζει τα ποσά των πλειστηριασμών ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Η μόνη προστασία, σημειώνει, έρχεται με τον Νόμο Κατσέλη, ενώ η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, ισχύει μόνο για επιχειρήσεις και άτομα με εμπορική ιδιότητα. “Ο κόσμος πρέπει να ρυθμίσει τα δάνειά του. Εμείς συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να ρυθμίσουν την οφειλή που έχει προσημειώσεις και να τις ρυθμίσουν με τη σειρά. Οφειλές από στεγαστικά δάνεια, με προσημειώσεις, υποθήκες, πρέπει να ρυθμιστούν επειγόντως,. Το πρόβλημα είναι στα στεγαστικά δάνεια κυρίως, όταν υπάρχει εξασφάλιση με υποθήκη ή προσημείωση ακινήτου”. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό, αφού προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα.

Στην περίπτωση που κινδυνεύει κάποιος με πλειστηριασμό, θα ενημερωθεί από την τράπεζα, αλλά αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως πλειστηριάζονται και ακίνητα χαμηλότερης αξίας. “Το ΚΕΠΚΑ είναι δίπλα του για να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ρύθμισης οφειλών”, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Β.Σ.

 

Η ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ

“Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους  δανειολήπτες σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που άρχισαν να διενεργούνται από την 29.11.2017, καθόσον τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το ΚΕΠΚΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που από την πρώτη στιγμή της κρίσης στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, σχετικά με το ζήτημα αυτό ενημερώνει ότι:

  • Η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε από τον Δεκέμβριο του 2014. Συνεπώς δεν ισχύει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Με βάση τα σημερινά ισχύοντα, μία τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο, το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι την 31.12.2017. Επομένως, η απαγόρευση αυτή δεν θα υφίσταται από 1.1.2018, αφού ο νόμος για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη μέχρι τις 31.12.2017. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ημερομηνία αυτή και με δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών να ακολουθήσουν “επιθετικότερη” πολιτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, δεν θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία.
  • Η μόνη προστασία που υπάρχει για την πρώτη κατοικία είναι αυτή που παρέχει ο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και αυτή μέχρι την 31.12.2018 και για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σ’ αυτόν.

Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να διαδίδεται από επίσημα χείλη ότι η αποκαλούμενη                             «λαϊκή κατοικία», μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προστατεύεται, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο νομικό πλαίσιο καλύπτει την προστασία της αποκαλούμενης                                     «λαϊκής κατοικίας» και ενώ είναι μνημονιακή δέσμευση ότι μέσα στο 2018 θα διενεργηθούν 18.000 πλειστηριασμοί.

Καταρχάς είναι επιβεβλημένο να οριοθετηθεί ποια είναι η «λαϊκή» κατοικία, να καθοριστούν δηλαδή τα κριτήρια που την ορίζουν. Και φυσικά η «λαϊκή» κατοικία δεν μπορεί να προστατεύεται με τη μορφή δηλώσεων και συμφωνιών κυρίων μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως ισχύουν μέχρι τέλους του 2017, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που θα προστατεύει την κύρια και μοναδική κατοικία, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Επιπροσθέτως, τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “λαϊκή κατοικία”, όταν τέτοιος όρος δεν αναγνωρίζεται στο δικαιϊκό μας σύστημα, καθώς μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο τους όρους “μοναδική κατοικία”, “κύρια κατοικία” και “πρώτη κατοικία”. Μήπως στο γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού και των εντυπώσεων υιοθετούνται όροι που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στους δανειολήπτες όταν νομοθετικό πλαίσιο για την οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται ?

Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η πρώτη κατοικία, δεν μπορεί να γίνεται με ευχολόγια, γιατί αφενός αφήνει ακάλυπτους τους δανειολήπτες απέναντι στους δανειστές τους και αφετέρου δημιουργεί ένα αστήρικτο εφησυχασμό στους δανειολήπτες, οι οποίοι, πιστεύοντας πως δεν κινδυνεύει η κατοικία τους, αποφεύγουν και δεν μεριμνούν για την ρύθμιση των οφειλών τους, με όλες τις αρνητικές για τους ίδιους και την ελληνική οικονομία και κοινωνία συνέπειες.

Ο δε ισχυρισμός ότι οι προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν μόνο σε μεγάλης αξίας ακίνητα, είναι παντελώς αναληθής και αυτό πιστοποιείται από μια απλή επισκόπηση του site της ηλεκτρονικής δημοσίευσης πλειστηριασμών, από την οποία προκύπτει ότι έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για μικρής αξίας ακίνητα.

ΣΥΝΕΠΩΣ είναι επιβεβλημένο να θεσπισθεί ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει μεγάλα βάρη και δεν αντέχει ευχολόγια και αστήρικτους εφησυχασμούς που τελικά στρέφονται εναντίον της.

Καλούμε τους καταναλωτές δανειολήπτες να προστρέξουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε σε συνεργασία απευθείας με τις τράπεζες, είτε επιλέγοντας τον πλέον πρόσφορο γι’ αυτούς τρόπο που τους παρέχει το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως ο ν.2869/2010 (νόμος Κατσέλη) και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το ΚΕΠΚΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, όπως πάντα, στέκεται αρωγός στον δοκιμαζόμενο καταναλωτή – δανειολήπτη και βρίσκεται στη διάθεσή σας: Στα γραφεία μας στην Κοζάνη και επί της οδού Σ. Μπλιούρα 2 (στο Μπλιούρειο Ίδρυμα, απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο), στον 3ο όροφο, τηλ: 2461042282, e-mail: [email protected] και ώρες Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή                                  09:30 – 12:30, Πέμπτη 18:00 – 20:00.