Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης  επισκέφτηκε μετά το Μαμάτσειο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας . Όπως είπε «η  Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να έχει ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο . Αν λοιπόν αποφάσιζες να κάνεις ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο αυτό θα ήταν στο Μποδοσάκειο. Το Νοσοκομείο της Κοζάνης για να γίνει τριτοβάθμιο πρέπει να γίνει τετραπλάσιο. Οι χώροι του δεν το επιτρέπουν .Τριτοβάθμιο μπορεί να γίνει μόνο το Μποδοσάκειο. Δεν χρειάζεται να  αναλώνουμε χρόνο σε μια οικιστικού τύπου αντιπαλότητα » δήλωσε αν φυσικά το επιθυμούμε. «Το  μοντέλο  είναι πλέον λιγότερο νοσοκομοκεντρικό» πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  αναφέρθηκε στην  επίσκεψη πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία  της περιοχής μια φορά τη βδομάδα  προτείνοντας να  γίνουν  τρεις ακόμα Σχολές  Επιστημών  Υγείας  , δίπλα στις δυο υπάρχουσες για να διεκδικηθεί στη συνέχεια  μια Ιατρική Σχολή .Για τον υγειονομικό χάρτη ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των φορέων της περιοχής, αλλά και του τρόπου  προσέλκυσης των γιατρών είπε  η περιοχή .

Ο  Τάσος   Φούντογλου, αντιπεριφερειάρχης  υγείας  μίλησε για κλινικές αναφοράς  ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πιστεύει στα νοσοκομεία αναφοράς . Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μόνο ένα 5%-7%  των περιστατικών αφορούν περιστατικά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Διεκδικούμε μια αυτόνομη υγειονομική περιφέρεια για να σταματήσουμε τη συρρίκνωση  της περιοχής .Έχουμε ένα αποτυχημένο σύστημα με πέντε νοσοκομεία και 13 κέντρα υγείας  με  25% με 30%  των ασθενών να καταφεύγουν στην Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα για υπηρεσίες υγείας .Μπορούμε να βοηθήσουμε για να προσπαθήσουμε να αναμορφώσουμε το διαλυμένο σύστημα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας» πρόσθεσε ζητώντας να γίνει η Περιφέρεια ισότιμος συνομιλητής στη διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη.

Τον προβληματισμό των πολιτών της Κοζάνης μετέφερε ο αντιδήμαρχος   Κοζάνης Βασίλης Παπαποστόλου . «Δεν θέλουμε να υπάρχει υποστελέχωση  στο Μαμάτσειο  και να οργανωθεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας».

«Η προνοσοκομειακή φροντίδα θέλει αναβάθμιση σε εκπαιδευτικό επίπεδο .Είναι σημαντικό να έχουμε ένα αιμοδυναμικό στην περιοχή. Ο πληθυσμός γερνάει, ο στόλος δεν επαρκεί, τα οχήματα είναι γερασμένα. θέλουμε ενίσχυση προσωπικού» τόνισε ο Θωμάς Σαραφίδης πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

«Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε Σκόπια και Βουλγαρία  .Ποιος ανάπηρος έχει χρήματα να πληρώνει απογευματινά ιατρεία;» αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Μίγγος.

Ιωάννα  Παπαδημητρίου

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μαμάτσειο: “Θέλουμε το Μποδοσάκειο να αναβαθμιστεί και να γίνει κεντρικό νοσοκομείο ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας- Δεν είπε κανείς ότι θα υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Κοζάνης”

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο

Ο Υπουργός Υγείας για την Ακρινή: Θα γίνει πόλος έλξης – Είμαστε έτοιμοι