Στα πλαίσια της εκδήλωσης του εθίμου του αποχαιρετισμού της Πασχαλιάς και της επετείου των 30 χρόνων από την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου Αμυγδαλιών Γρεβενων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7/5/2024 στην κεντρική πλατεία του χωριού, βραβεύτηκε για την προσφορά του στη Γρεβενιώτικη παράδοση από τον πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών Γρεβενών και τον Πρόεδρο του Αργύρη Καραλιόλιο, ο Δημήτριος Μπουκάλης, χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Κυριάκος Ταταρίδης.

Ο Μπουκάλης Δημήτριος γεννήθηκε το 1961 στη Σαρακήνα Γρεβενών. Είναι βιωματικός χορευτής και ερασιτέχνης ερευνητής της μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής των Γρεβενών. Ιδρυτής το 1978 και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακήνας. Συντονιστής της χορευτικής ομάδας της Σαρακήνας συμμετέχοντας σε σημαντικές εκδηλώσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Συμμετείχε σε Συνέδρια και σεμινάρια με θέμα τον χορό της περιοχής των Γρεβενών.

Από το 2012 έως και σήμερα υπήρξε Πρόεδρος, Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ και επί πολλά χρόνια χοροδιδάσκαλος σε πολιτιστικούς φορείς της περιοχής Γρεβενών και Κοζάνης, Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και ο Σάκης Οικονόμου χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση πλαισιώθηκε από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Γρεβενιωτών Κοζάνης, Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης καθώς και του χορευτικού του Συλλόγου των Αμυγδαλιών που παρουσίασε το έθιμο του Αποχαιρετισμού της Πασχαλιάς.

Για το έθιμο μίλησε στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο Χοροδιδάσκαλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΗΣ, ο οποίος σημασιοδότησε τη λειτουργία των τοπικών εθίμων ως κομβικό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας και τόνισε την ανάγκη μεταλαμπάδευσής τους στις νεότερες γενιές ως παράγοντα αντίστασης στην ισοπεδωτική ομογενοποίηση της εποχής μας, Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τραγούδια και χοροί από τις τρεις χορευτικές ομάδες, κλείνοντας η εκδήλωση με γλέντι των παρευρισκομένων υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Κώστα Τσιοτίκα.

Ο Πρόεδρος
Λότσιος Αθανάσιος
Ο Γ. Γραμματέας
Νταγκας Νικόλαος