Στην ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ξεκάθαρα ότι «στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 μολονότι είμαστε μεγάλος παραγωγός λιγνίτη». Αυτή φυσικά του η δήλωση σχολιάζεται εντόνως στην περιοχή μας. «Το κλείσιμο των λιγνιτών το 2028 που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, αμφισβητεί την τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία, την δίκαιη μετάβαση, τις θέσεις εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και σίγουρα κλείνει το μάτι σε ιδιωτικά συμφέροντα με μεγάλο κόστος για τους καταναλωτές» αναφέρει ο Κώστα Πασσαλίδης, συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης.

Πέρα από τις αντιπολιτευτικές φωνές ,οι οποίες πριν λίγους μήνες  πανηγύριζαν για την παράταση  λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και της Καρδιάς σχεδιάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο , την Ευρωπαϊκή Ένωση , υπάρχει διάχυτη ανησυχία  για τον χρόνο κυρίως  κλεισίματος των μονάδων. Ο Σάκης Μάστορας, γραμματέας του σωματείου Σπάρτακος δήλωσε στο prlogos  «Μας προκαλεί προβληματισμό η επίσπευση της απανθρακοποίησης που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό». Σε διαφορετικό μήκος κύματος η θέση του Παντελή Καραλευθέρη, μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΗ  λέγοντας ότι «οι σημερινές δηλώσεις δεν διαφέρουν από αυτές των έως χθες κυβερνόντων και διοικούντων της ΔΕΗ».

Προφανώς  οι δηλώσεις  του πρωθυπουργού δεν έχουν εσωτερικό στόχο και αποσκοπούν  να δείξουν μια διαφορετική κυβερνητική  στάση στο θέμα του κλίματος , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και εφικτό να κλείσουν όλες οι μονάδες ως το 2028.Δεν δίνουμε 1, 5 δις για την Πτολεμαΐδα 5 για να κλείσει αύριο, όταν μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ θεωρούν ότι λειτουργικά μπορεί να είναι κερδοφόρα .Ούτε μπορεί να μετατραπεί τόσο εύκολα σε μονάδα φυσικού αερίου μια μονάδα  που στοίχισε 1, 5 δις και θέλει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια για μια τέτοια  μετατροπή, κάτι που συνηθίζεται  σε παλιές μονάδες. Η εξάρτηση από ξένα καύσιμα έχει κόστος και αυτό κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει.

Αν αύριο όμως  τεθεί θέμα  τροφοδοσία ς της χώρας μας , τότε προφανώς και ο λιγνίτης θα έχει θέση, ίσως με την Πτολεμαΐδα 5.Για αυτό ας είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις. Μέχρι τότε και οι τεχνικές αποθήκευσης ενέργειας  μπορεί να εξελιχθούν στην περιοχή μας, όπως με υδρογόνο,  εφόσον υπάρχει η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά,  μια περιοχή  που οδηγείται βίαια σε μια άλλη εποχή και τρέχει να την προλάβει.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στενεύουν τα πλαίσια για τον ΑΗΣ Καρδιάς-Σε επαπειλούμενη κατάσταση η θερμική τροφοδοσία της Πτολεμαΐδας -Η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την τροφοδοσία των πόλεων με τηλεθέρμανση

Παρατάθηκε η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου για δύο χρόνια – Αγωνία για τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς και την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας