Είκοσι οκτώ μέρες έχουν απομείνει για την μονάδα 3 του ΑΗΣ Καρδιάς και μόλις 110 μέρες για την μονάδα 4.Η επόμενη θερμαντική περίοδος για την Πτολεμαΐδα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και η οργανωμένη κάθοδος εκπροσώπων της περιοχής μας στο αρμόδιο υπουργείο για μια απάντηση καθυστερεί επικίνδυνα. Θυμίζουμε ότι στις 5 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Εορδαίας συμφωνήθηκε να γίνει μια συνάντηση με τον κ. Σταθάκη για το εν λόγω θέμα , ο οποίος είχε υποσχεθεί την παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς αν αργήσει το έργο της Πτολεμαΐδας 5.Σε κάθε περίπτωση η Πτολεμαΐδα 5 πριν την άνοιξη του 2021 δεν θα είναι έτοιμη, οπότε μέχρι τότε οφείλει η πολιτεία να βρει μια λύση.

Η Μαρία Καρυπίδου , αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για το μείζον αυτό θέμα. «Δεν υιοθετήθηκε η παράταση των 32.000 ωρών». Η μονάδα 1 και 2 έχουν ένα μήνα λειτουργίας, η 3 και 4 περισσότερο χρόνο και κρατιούνται αποκλειστικά για την τηλεθέρμανση συνέχισε . Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια του ΑΗΣ συμπλήρωσε , όπως αυτό ειπώθηκε ξεκάθαρα σε δημοτικό συμβούλιο της Εορδαίας.

«Η Περιφέρεια έχει τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα εξασφαλιστεί η συνέχεια του ΑΗΣ Καρδιάς» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι η περιβαλλοντική ρύπανση θα είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι αν αρχίσουν να λειτουργούν καυστήρες, πετρέλαια, μαζούτ.

Μάλιστα αποδεικνύεται ότι η τροφοδοσία όχι μόνο της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, αλλά όλων των πόλεων απειλείται από την ζήτηση , όπως αυτή ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας .Όταν πέφτει το ηλεκτρικό φορτίο, πέφτει και το θερμικό, οπότε οι εξαρτώμενες από την τηλεθέρμανση περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η περίπτωση του Αμυνταίου είναι χαρακτηριστική όταν καμία μονάδα δεν μπήκε στο σύστημα και η πόλη έμεινε παγωμένη. Ανάλογα και η Πτολεμαΐδα έμεινε μόνο με την μονάδα 3 που δίνει 50 MW και χρειάστηκε εφεδρείες.

Η χαμηλή ζήτηση λοιπόν σημαίνει χαμηλό θερμικό φορτίο με τη νέα από κοινού σύμβαση των τηλεθερμάνσεων να αποσαφηνίζει ότι η ΔΕΗ δίνει φορτίο με βάση τη λειτουργία των μονάδων της. Δηλαδή δεν υποχρεούται να παρέχει θερμική ενέργεια σε κάθε περίπτωση. Άρα υπάρχει η ανάγκη εναλλακτικών μορφών και οι κάθε πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να τις βρουν πριν παγώσουν οι πόλεις. Ανάλογα προβλήματα φυσικά μπορεί να παρουσιαστούν αύριο και στην Κοζάνη όταν η ΡΑΕ δεν θα έχει ανάγκη όλες τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου.

Πολλάκις οι ΑΗΣ λειτουργούν παρατύπως όπως συμβαίνει στον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος ανάβει ακόμα κατά παρέκκλιση με τα πρόστιμα να έρχονται αργά ή γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει στην Καρδιά και αύριο στον Άγιο Δημήτριο, όταν το κοινό αίτημα των τοπικών κοινωνιών και της ΔΕΗ να προτιμούνται στο σύστημα οι μονάδες τηλεθέρμασνης δεν έγινε ποτέ δεκτό από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενάργειας. Τώρα δεχόμαστε τα αποτελέσματα με το θέμα να είναι καθαρά πολιτικό και να ζητά τώρα λύση.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο Άη Βασίλης δεν θα φέρει βηματοδότη για τον ΑΗΣ Καρδιάς-Δυσάρεστες  εκπλήξεις με το νέο έτος-Η αναβάθμιση του Αμυνταίου όνειρο ή αλήθεια;

Παρατάθηκε η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου για δύο χρόνια – Αγωνία για τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς και την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Τέλος εποχής για ΑΗΣ Καρδιάς –Σε κίνδυνο η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας