Μπορεί να φαντάζει ουτοπία η μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου σε κινηματογραφικό στούντιο, όταν μόνο για τη στατικότητά του  απαιτούνται 5-10 εκ, αλλά αυτό που είναι πραγματικό  όνειρο καλοκαιρινής νυχτός είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» η εν λόγω αναβάθμιση μπορεί να κοστίσει και 150 εκ ευρώ , ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για έναν επενδυτή.

Η παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου  με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ξεκαθαρίσει την θέση της. Μάλιστα ο Όμιλος Μυτιληναίου ήδη στράφηκε στην Ε.Ε. για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, με τα πρόστιμα να πέφτουν από την πρώτη μέρα της παράνομης λειτουργίας του ΑΗΣ. Κανείς φυσικά δεν μιλάει για αυτό το οικονομικό βαρίδι, το οποίο θα πέσει στις πλάτες του επόμενου ,όταν επικυρωθεί.

Το θετικό στην περίπτωση του Αμυνταίου είναι η εξασφάλιση της θέρμανσης της πόλης με βιομάζα. Βεβαίως αυτή είναι εφεδρική και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες αν τελικά το 2021 όπως προβλέπεται σταματήσει και ο ΑΗΣ Αμυνταίου, κάτι που αποτελεί και το πιο πιθανό σενάριο.

Ο Άη Βασίλης πάντως δεν φαίνεται να φέρνει καλό χριστουγεννιάτικο δωράκι για τον ΑΗΣ Καρδιάς,  για τον οποίο φυσικά δεν γίνεται λόγος από κανέναν.Ούτε ο κ. Παναγιωτάκης είπε κάτι , ούτε η κυβέρνηση που ακόμα διαπραγματεύεται  με συντεταγμένο τρόπο την παράταση των  ωρών λειτουργίας του. 

Οι μονάδες 1 και 2 σβήνουν με το νέο έτος σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» και η μονάδα 3 και 4 έως τον Απρίλιο. Η επόμενη θερμαντική περίοδος για την Πτολεμαΐδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μιας και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης. Με κάθε απόσυρση μονάδας 300 MW χάνονται 83 εκατ. ευρώ ανά έτος και 1.560 θέσεις εργασίας αναφέρει η μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

Παρατάθηκε η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου για δύο χρόνια – Αγωνία για τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς και την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας