Σε κατάθεση νομοθετικής πρότασης, με τη μορφή Τροπολογίας στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος &  Ενέργειας, προχώρησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, μαζί με άλλους οκτώ Βουλευτές, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των κατοίκων και των Δήμων, σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Ειδικότερα, με την Τροπολογία αυξάνεται, από 3% σε 5%, το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. που δικαιούται να λαμβάνει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι συμπολίτες μας που διαβιούν σε αυτές τις περιοχές.

«Η αύξηση των ποσών που αξιοποιούνται, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης, είναι απολύτως αναγκαία, καθώς μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ιδίως στην ελληνική ύπαιθρο που ερημώνει και φθίνει. Αποτελεί άλλωστε το ελάχιστο χρέος μιας Πολιτείας όπου η Ενεργειακή Δημοκρατία παραμένει ακόμα ζητούμενο, με την ενεργειακή αυτονομία των Δήμων να προσκρούει σε αλλεπάλληλα εμπόδια που ορθώνει το Κεντρικό Κράτος», τονίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση που κατατέθηκε.

Περαιτέρω, η Τροπολογία περιλαμβάνει δύο επιπλέον ρυθμίσεις. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ειδική μέριμνα δικαιοσύνης, ώστε να πληρώσουν -και μάλιστα αναδρομικά- το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. σταθμοί των οποίων η Σύμβαση που είχαν συνάψει για την ενίσχυσή τους, έχει ήδη λήξει και συνεχίζουν να λειτουργούν. Τέλος, με σεβασμό στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ρητά κατοχυρώνεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος, η παρ. 3 στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες και προοπτικές κάθε τόπου, τις οποίες -κατ’ εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας- μόνο τα αρμόδια αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα είναι σε θέση να γνωρίζουν και να αποφασίζουν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ την Τροπολογία.