ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

– Στίβος, κολύμβηση, θέατρο και πολλές κατασκευές στο “Σπίτι της Ηλιαχτίδας”

Πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά με αναπηρία, που είναι μέλη της “Ηλιαχτίδας” και όχι μόνο λειτουργεί ο δραστήριος σύλλογος της Κοζάνης, ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Σάκης Λότσιος μιλώντας στο ράδιοΛόγος έκανε έκκληση στους γονείς παιδιών με αναπηρία, άσχετα αν είναι μέλη του συλλόγου ή όχι, να στέλνουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες όπως χορό jumba, κολύμβηση, θέατρο και στίβο, ώστε να κοινωνικοποιούνται. Επίσης, μίλησε για τα προβλήματα με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία, λέγοντας πως φτάσαμε στα τέλη Οκτωβρίου και ακόμη υπάρχουν κενά!

lotsios_sakis_iliaxtida_

Σάκης Λότσιος, πρόεδρος “Ηλιαχτίδας”

Ειδικότερα, ο σύλλογος λειτουργεί κάποιες ώρες τα απογεύματα στο “Σπίτι της Ηλιαχτίδας” που είναι και σπίτι του συλλόγου, ώστε τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά, κάνοντας παράλληλα δραστηριότητες αλλά και εξόδους. Επίσης πηγαίνουν θέατρο, σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο κοινωνικοποίησης και επαφής με άλλα παιδιά.  Επίσης, καθημερινά λειτουργεί η ομάδα στίβου του συλλόγου, για όποια παιδιά το επιθυμούν. Τα παιδιά με αναπηρίες ασχολούνται με τα αγωνίσματα του στίβου, αλλά και ακόντιο, σφαίρα ή κανονική εκγύμναση. Τα μαθήματα  στίβου γίνονται κάθε Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή.

Επίσης, κάθε Τρίτη γίνονται μαθήματα jumba σε γνωστό γυμναστήριο της πόλης, με τα παιδιά να ασχολούνται με τον χορό. Ακόμη, κάθε Παρασκευή γίνονται μαθήματα θεάτρου στο ΔΗΠΕΘΕ, ενώ ο δήμος Κοζάνης έχει παραχωρήσει ώρες χρήσης στην δημοτική πισίνα, ώστε τα παιδιά με αναπηρίες καθημερινά από τις 10 π.μ.-2 μ.μ. να κάνουν κολύμβηση.

Το στέκι της Ηλιαχτίδας είναι και το ορμητήριο του συλλόγου για τις χειροποίητες κατασκευές τις οποίες κάνουν τα μέλη του, με τα ημερολόγια για το νέο έτος που δημιουργούν κάθε χρόνο και τα οποία απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά και άλλες κατασκευές. Στο χώρο υπάρχουν όλες οι δημιουργίες των παιδιών και όποιος θέλει μπορεί να τις ενισχύσει, μιας και τα έσοδα από τις πωλήσεις χειροποίητων προϊόντων είναι και τα μόνα έσοδα του συλλόγου. Εκεί μπορείτε να βρείτε ημερολόγια (αν είναι σύλλογος κάνετε παραγγελία για τα ημερολόγια που θέλετε, επίσης η δράση απευθύνεται και σε σχολεία), επίσης μπορείτε να αγοράσετε κάποια χριστουγεννιάτικα δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, ο κόσμος μπορεί να ενισχύσει τη δράση του συλλόγου, κρατώντας τον ζωντανό και δραστήριο.

eidiko_agiasmo3

από τον αγιασμό στο Ειδικό Σχολείο Κοζάνης

Για τα κενά στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Λότσιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καλυφθούν αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ωστόσο πως “η χρονιά άρχισε πολύ δύσκολα για τα ειδικά σχολεία . Ελπίζαμε ότι επειδή υπήρχαν τα κονδύλια και οι καθηγητές μπήκαν πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, ότι θα ξεκινούσαμε κανονικά και από ειδικό εκπαιδευτικό και από ειδικό βοηθητικό προσωπικό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας πως η γραφειοκρατία και το “μπάχαλο” στο κράτος δημιούργησαν προβλήματα. Τα σχολεία έφτασαν πάλι στα τέλη Οκτωβρίου να καλυφθούν με προσωπικό, ενώ οι γονείς ζητούν έστω και του χρόνου το υπουργείο που έδειξε καλή θέληση, να κάνει την “επανάσταση” και να λειτουργήσει έγκαιρα τα τμήματα στα ειδικά σχολεία.

iliaxtida11

μερικά από τα ημερολόγια και είδη δώρων των παιδιών της Ηλιαχτίδας

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους  γονείς να φέρνουν τα παιδιά στο σύλλογο, έστω και αν δεν είναι μέλη της Ηλιαχτίδας, γιατί βοηθούν με τον τρόπο αυτό στην κοινωνικοποίησή τους.

πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2461049714 και μέσω facebook

Β.Σ.

 

χορηγοί της εκπομπής ράδιοΛόγος: Εστιατόριο “Χρυσός Σκούφος”, Νικολάου Security, Toyota Γιαραμάζης Α.Ε.