ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ
– Μόνη λύση η επίσχεση εργασίας – Ζητούν δεδουλευμένα 7 μηνών!


Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι των εννέα Super Market του ομίλου “Καρυπίδης” στο Νομό Κοζάνης, η πλειονότητα των οποίων έχει προχωρήσει στην αναγκαστική λύση της επίσχεσης εργασίας, ως λύση πίεσης προς τη διοίκηση της εταιρείας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η κρίση που χτύπησε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οδηγεί τους εργαζόμενους σε απελπισία, ενώ παραμένουν επτά μήνες απλήρωτοι.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η  Σούλα Καρανάτσιου, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα: “Εδώ και 7 μήνες σταμάτησε τη συνεργασία με τον Μαρινόπουλο, η εταιρεία είναι στον αέρα και το προσωπικό παραμένει απλήρωτο, με συνεχείς υποσχέσεις και καθυστερήσεις. Ο μισός όμιλος, περί τα 800 άτομα από τα 1400 έχουν βγει σε επίσχεση εργασίας. Κάθε μέρα βγαίνουν κι άλλα και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έχουμε κάθε μέρα υποσχέσεις, πως θα ξεκινήσει μια συνεργασία με τα market in. Κάποια καταστήματα ξεκίνησαν ήδη και τροφοδοτούνται market in, μεγάλα μαγαζιά σε παραλιακές περιοχές”.
Και ενώ το προσωπικό παραμένει απλήρωτο από τον Μάρτιο τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την εταιρεία: “Μας λένε “κάντε υπομονή”. Είχαν συνομιλία με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ενώ μας έχουν γραμμένους στα παλιά των υποδημάτων τους. Θα μας απολύσουν όσοι πάμε σε επίσχεση εργασίας. Μας λένε να κάνουμε κι άλλο υπομονή. Αντί να μας ευχαριστούν που βρισκόμαστε ακόμη μέσα στα μαγαζιά, δεχόμαστε απειλές και ύβρεις, με λόγια πεζοδρομίου”.
Στην Κοζάνη λειτουργούν 6 μαγαζιά και στο σύνολο 9 σε όλο το Νομό Κοζάνης, με 90 άτομα προσωπικό. Η Πτολεμαΐδα και η Σιάτιστα έχουν βγει σε επίσχεση και στην Κοζάνη άλλα 30 άτομα θα βγουν αυτή την εβδομάδα: “Έχουμε φτάσει στα όριά μας, έχουμε πάρει από έναντι 300 ευρώ μέχρι ένα μισθό και τίποτα για 7 μήνες. Βγαίνουμε σε επίσχεση για να πάρουμε το επίδομα επίσχεσης. Με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου που μίλησε με τη διοίκηση, του είπαν ότι τους έχουμε κουράσει που τους παίρνουμε συνέχεια τηλέφωνο! Δεν μας υπολογίζουν καθόλου”.
Εντωμεταξύ σε 5 από τα καταστήματα δεν υπάρχει ρεύμα, αφού κόπηκε λόγω οφειλών, ενώ εδώ και μήνες υπάρχει μια φήμη για συγχώνευση, με τα “market in”. ” Το deal όλο και προχωράει από το Πάσχα, αλλά deal δεν βλέπουμε”, σχολιάζει η ίδια. Εργαζόμενη για  17 χρόνια στην εταιρεία, δηλώνει απογοητευμένη για την κατάληξη αυτή. “Μας αναγκάζουν να κάνουμε επίσχεση γιατί δεν έχουμε άλλη πηγή εσόδων. Είναι πολύ δύσκολο για τον κόσμο, άλλοι χρωστάνε ενοίκια, έχουν δάνεια, σπουδάζουν παιδιά…”, λέει με απόγνωση, ζητώντας να βρεθεί μια κάποια λύση.


Β.Σ.