Η λίμνη της είναι ίσως το πιο γοητευτικό της κόσμημα. Σαν βρεθείτε εκεί, θα κλείσετε τον διακόπτη σκέψεων και θα απολαύσετε την ηρεμία της που αιχμαλωτίζει. Ένας μαγευτικός προορισμός που θα σας συνεπάρει με την αρχοντιά και το φυσικό της κάλλος. Ο λόγος για το διαμάντι της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είναι άλλο από την ομορφιά της γοητευτικής Καστοριάς. Μια πόλη με αληθινή πολυτέλεια που θα σας προσφέρει ψυχική ηρεμία μπροστά σε μια ατελείωτη θέα.

Η Καστοριά βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο και διατηρεί ένα μεγάλο αριθμό βυζαντινών εκκλησιών και βυζαντινών μνημείων. Πήρε το όνομά της από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες σ’ αυτήν. Η πόλη είναι ένας προορισμός στον οποίο μπορείτε να φτάσετε οδικώς, με το δικό σας αμάξι, είτε εναλλακτικά με λεωφορείο. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη-Καστοριά κι από Αθήνα-Κοζάνη-Καστοριά. Τρεις ωρίτσες και βάλε θα τις φάτε με μια στάση ενδιάμεσα, όμως αξίζει να επισκεφτείτε αφού θα τη λατρέψετε και θα μετράτε αντίστροφα τις μέρες μέχρι να την ξαναεπισκεφθείτε, αφού δύσκολα την αποχωρίζεται κανείς.

Φτάνοντας στην αμφιθεατρική Καστοριά, θα νιώσετε αμέσως να σας μεταδίδει την ηρεμία της και θα σας γοητεύσει η κρυστάλλινη γραφική λίμνη της. Η λίμνη Ορεστιάδα, ή αλλιώς η λίμνη της Καστοριάς, που επάξια ανακηρύχθηκε ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους», θα σας συνεπάρει με τη μοναδική φυσική ομορφιά της, που κόβει την ανάσα και θα χαρίζει απίστευτα ρομαντικές εικόνες. Χαρείτε τους κύκνους, τις πάπιες και κάποτε τους πελεκάνους να περιφέρονται μέσα στα νερά της. Πιάστε την κουβέντα με τους ψαράδες, θα σας κερδίσουν με την αληθινή φιλοξενία τους και σίγουρα θα έχουν κάτι να σας πουν από την ιστορία της Καστοριάς.

Κάντε τον γύρο της λίμνης, «γυρολιμνιά» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, κι απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή που θα σας ανταμείψει, είτε την κάνετε με ποδήλατο, είτε με τα πόδια. Τα ήρεμα νερά της και θρόισμα των φύλλων θα σας γαληνέψουν το είναι σας και θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Για τους πιο απαιτητικούς και ρομαντικούς ταξιδιώτες, μια μίνι κρουαζιέρα με καραβάκι είναι η ιδανική επιλογή, αφού θα δείτε το τοπίο μέσα από τον καθρέφτη της πόλης. Εδώ θα βγάλετε τις πιο μαγικές αναμνηστικές φωτογραφίες, αυτές που θα ανατρέχετε να δείτε στο μέλλον και θα ευφραίνει η ψυχή σας.

Τελειώνοντας, μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στα ατμοσφαιρικά λιθόστρωτα σοκάκια του Ντολτσό, που σημαίνει γλυκό, όσο γλυκιά και γραφική είναι αυτή η πιο παλιά γραφική συνοικία της Καστοριάς. Αν βρείτε να μείνετε εκεί, να το προτιμήσετε σε σχέση με τα εκτός κέντρου καταλύματα, αν και θα σας δυσκολέψει λίγο το πάρκινγκ. Θα σας συνεπάρει με τα επιβλητικά και καλοδιατηρημένα Μακεδονικά αρχοντικά με τις εσωτερικές αυλές τους, σαν ένα ζωντανό παραμύθι που καθρεφτίζεται στη λίμνη.

Στη συνέχεια περπατήστε στην πόλη κι επισκεφτείτε τα μαγαζιά και δείτε από κοντά τις φημισμένες γούνες, αγοράστε τοπικά τυριά με το κασέρι να σας εκπλήσσει, το λικέρ από κράνα και καρύδι να σας μεθάνε με το άρωμά τους και φυσικά οι σάλιαροι οι νηστίσιμοι πεντανόστιμοι κουραμπιέδες με την εξαιρετική γεύση και τη μεθυστική μυρωδιά τους.

Κι αφού γεμίσει η ψυχή σας με τη γοητεία της πόλης, κάντε μια στάση στην πλατεία για φαγητό στο Καλντερίμι, για να γεμίσει και το στομάχι σας. Ένας ζεστός μοντέρνος χώρος με όμορφη ατμόσφαιρα που θα σας ανοίξει την όρεξη με τα εξαιρετικά του πιάτα. Δοκιμάστε υπέροχο τραχανότο μοσχάρι, μια αυθεντική παραδοσιακή γεύση, ριζότο μανιταριών και κολοκύθας, ψαρονέφρι με πέστο βασιλικού και κριθαρότο λαχανικών. Στο τέλος, απολαύστε ένα αυθεντικό καζαντιμπί κερασμένο από το μαγαζί. Επίσης, στην πλατεία βρίσκεται και το εστιατόριο Ντολτσό, ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα με σπιτικές καστοριανές γεύσεις. Δοκιμάστε μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, χοιρινό με δαμάσκηνα και σταφίδες, προτείνουμε τους φοβερούς σαρμάδες αλλά και μπάντζο, ένα παραδοσιακό τυρί με μαρμελάδα πιπεριάς. Αν ακόμη έχετε λίγο χώρο αι επιθυμείτε να πάτε για γλυκό, επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο Καλαμπούκα για να δοκιμάσετε τη φανταστική πουτίγκα, τα σιροπιαστά αλλά και το ξεχωριστό χειροποίητο παγωτό του.

Αφού τελειώσετε με το φαγητό επισκεφτείτε την Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας. Ένα ήσυχο παλαιοβυζαντινό εκκλησάκι με μοναδικές καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες σε μια όμορφη και ήσυχη τοποθεσία με μαγευτική θέα στη λίμνη. Ένα μέρος που σου προκαλεί δέος κι ανατριχίλα. Συνδυάζεται τέλεια με έναν περίπατο και σε πέντε μόνο λεπτά από τη Μονή με τα πόδια θα βρεθείτε στο εκπληκτικό σπήλαιο του Δράκου. Ανοίγει καθημερινά στις 9:00-17:00 και το κόστος εισιτηρίου ανέρχεται στα €6. Ένα μοναδικό έργο τέχνης, δημιουργία της ίδιας της φύσης που προκαλεί τους ταξιδιώτες να το επισκεφτούν για μια μοναδική εμπειρία. Διαθέτει 7 υπόγειες λίμνες, μικρές και μεγάλες αίθουσες, πλούσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων.

Φυσικά, μην αμελήσετε την επιβλητική περιοχή των Πρεσπών, μία μόνο ώρα μακριά από την Καστοριά. Αρχικά διασχίστε την πεζογέφυρα 650 μέτρων που συνδέει το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με τη στεριά. Στη συνέχεια, περάστε προς τη Μεγάλη Πρέσπα που απλώνεται επιβλητικά ο οικισμός των ψαράδων και του Αγίου Γερμανού ένα τοπίο βγαλμένο από σκηνικό ταινίας μιας άλλης εποχής. Τελειώνοντας από την Πρέσπα κάντε μια στάση στο εστιατόριο Συντροφιά για να δοκιμάσετε λιμνίσια ψάρια με κορυφαία επιλογή το γριβάδι και ψητή πέστροφα. Δοκιμάστε επίσης τη φοβερή πρασόπιτα, φρέσκες τηγανιτές πατάτες σαν σπιτικές και γεμιστό μπιφτέκι. Στο τέλος αφήστε λίγο χώρο για το γλυκό, ψητά μήλα με ντόπιο χειροποίητο γλυκό κουταλιού.

Μία ακόμη επιλογή για ημερήσια με αφετηρία την Καστοριά είναι και η Κλεισούρα, ένα γραφικό χωριό που μοιάζει αρκετά με το Νυμφαίο και θα σας εντυπωσιάσει με την παραμυθένια όψη του καθώς αγκαλιάζει το βουνό. Καθίστε στο μοναδικό καφενείο του χωριού κι ακούστε ιστορίες για την εποχή της Κατοχής και τη μεγάλη σφaγή των Γερμανών, καθώς και για το τι συμβολίζει η μεγάλη τοξωτή καμάρα στην είσοδο της πόλης. Ένα χωριό με λαμπρή ιστορία και παραδοσιακό χαρακτήρα, με λίγους και πιστούς στην ομορφιά του κατοίκους. Εκεί θα φάτε και μία από τις καλύτερες μοσχαρίσιες μπριζόλες που έχετε φάει ποτέ στον Σίμο.

Τέλος, αφήσαμε τη βραδινή βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς, που το βράδυ μετατρέπεται σε μια λαμπερή γεμάτη μικρά λαμπιόνια να γυαλίζουν σαν διαμάντια μέσα στη λίμνη, όσο εκείνη αποπλανεί τις σκέψεις και σε ταξιδέψει μέσα από ρομαντικές εικόνες.

Μην περιμένετε, λοιπόν, κλείστε τη διαμονή σας κι απολαύστε τη θαλπωρή που θα σας χαρίσει η αρχόντισσα της Μακεδονίας. Βουτήξτε στην απέραντη ομορφιά των απλών πραγμάτων που θα σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

πηγή:pillowfights.gr