Έντονος προβληματισμός για τη λειτουργία των δομών μετά το 2020


Η Ελένη Παφύλη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Αυτισμό Ν.Κοζάνης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος μέσα από τη συχνότητα των 98FM για την άδικη απόφαση μείωσης των επιδομάτων αναπηρίας σε άτομα με αυτισμό .Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Δεκέμβριο του 2017 δημοσιεύτηκε στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση με τον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού της αναπηρίας.

Για τα άτομα με αυτισμό προστίθενται δύο παράμετροι :ο δείκτης νοημοσύνης και η λειτουργικότητα. Σε περίπτωση ατόμων με φυσιολογική λειτουργικότητα και κανονικό δείκτη νοημοσύνης το ποσοστό αναπηρίας μειώθηκε από 67% σε 50%» Δηλαδή σε αυτά τα άτομα κόβεται το επίδομα παρότι η διαταραχή του αυτισμού παραμένει αμετάβλητη.

«Τα άτομα ακόμα και υψηλής λειτουργικότητας έχουν ανάγκη υποστήριξης δια βίου και θεραπειών , οπότε σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μειωθεί το επίδομα. Πρόκειται για μια διαταραχή μη αναστρέψιμη, είναι δύσκολο αυτά τα άτομα πόσο μάλλον τη σημερινή εποχή να βρουν δουλειά και να είναι οικονομικά αυτόνομα. Το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί τα επιδόματα αναπηρίας» , δήλωσε όταν αυτό δείχνει με το δικό του τρόπο το «κοινωνικό» του πρόσωπο.Η κα Παφύλη επίσης ανέφερε ότι: «Η δια βίου αναπηρία πλέον αποφασίζεται στην ηλικία 17 ετών ως μία μη αναστρέψιμη πάθηση»

Αγωνία για τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου ημέρας με Αυτισμό

Για το κέντρο ημέρας με Αυτισμό η κα Παφύλη ανέφερε στο Λύσανδρο Ρήγα: «Το κέντρο λειτουργεί καλά με σύγχρονο εξοπλισμό, υπάρχει προσωπικό και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έρχεται με σταθερούς ρυθμούς ώστε να μην αντιμετωπίζουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα .Εκείνο που μας προβληματίζει είναι το αύριο, δεν έχουμε καμιά επιβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές μετά το 2020».

Οικονομική και ηθική η στήριξη των Κασμιρτζήδων

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου για την οικονομική , αλλά και ηθική στήριξη που λαμβάνουν από τους Κασμιρτζήδες. «Αν δεν ήταν αυτός ο σύλλογος ίσως και εμείς να μην ανοίγαμε τόσο εύκολα τα φτερά μας .Το ευχαριστώ είναι λίγο. Τους εύχομαι να είναι γεροί και να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο και το κυρίως έργο τους για τη διαφύλαξη της κοζανίτικης παράδοσης».

Ιωάννα Παπαδημητρίου