Προ ημερών ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης μίλησε για την αξιοποίηση των αεροδρομίων της Δυτικής Μακεδονίας και την πρώτη σχολή πιλότων που θα εκπαιδεύει κόσμο στο αεροδρόμιο της Καστοριάς. Φαίνεται ότι οι ανάγκες ευνοούν μια ακόμα σχολή στην Κοζάνη, στο αεροδρόμιο «Φίλιππος» με στόχο το 2018 να έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις.
Ο Δημήτρης Λυμπεράκης, Γενικός Διευθυντής της Egnatia Aviation μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα για την σχολή πιλότων που ενδέχεται να λειτουργήσει μέσα στο 2018 στο αεροδρόμιο της Κοζάνης. «Πριν 1, 5 χρόνο δεχτήκαμε ένα τηλέφωνο από το δήμαρχο Κοζάνης ο οποίος στα πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της Fraport ενδιαφέρθηκε να δει τι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν στην Κοζάνη». Η μετεγκατάσταση ή η μεταφορά κάποιων δραστηριοτήτων της Egnatia Aviation στην Κοζάνη τέθηκε επί τάπητος, ανέφερε ο κ.Λυμπεράκης χωρίς τότε να υπήρχε επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή όμως «η ζήτηση για πιλότους παγκοσμίως είναι τεράστια, αναγνωρίζεται μετά από 12 χρόνια η δουλειά και ποιότητα των υπηρεσιών μας» οπότε και το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης κρίνεται κατάλληλο για την εκπαίδευση των πιλότων.

«Σε καθημερινή βάση έχουμε επισκέψεις διάφορα κράτη της μέσης Ανατολής για συνεργασίες για να εκπαιδεύουμε πιλότους» συνέχισε τονίζοντας ότι μετά και από επισκέψεις της εταιρίας το αεροδρόμιο της Κοζάνης πληροί τις προϋποθέσεις. « Οι εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο της Καβάλας δεν είναι επαρκές, συνδυάζοντας την επίσκεψη του κ. Ιωαννίδη, την έρευνα που κάναμε για το αεροδρόμιο της Κοζάνης καταλήγουμε στο ότι η Κοζάνη μπορεί να γίνει το επόμενό μας σπίτι». «Μπορεί να γίνει ότι και στη Καβάλα και μεγαλύτερο» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν κάποια θέματα που καλούμαστε να λύσουμε με το Υπουργείο Μεταφορών και να ξεκινήσουν σε σχετικά χρονικό διάστημα κάποια δραστηριότητα στην Κοζάνη».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχαμε 14.000 πτήσεις που δεν μπήκαν εύκολα από άποψης χωρητικότητας αεροδρομίου στην Καβάλα. Τώρα έχουμε 22.000 πτήσεις, τις οποίες κάπου πρέπει να εκτελέσουμε .Όχι ότι δεν μπορούν να γίνουν στην Καβάλα, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτό δεν είναι καλό ούτε στην εταιρία ούτε για τους εκπαιδευόμενους και την ποιότητα της εκπαίδευσης .Θα θέλαμε αυτό να γίνει σε καλύτερο κλίμα και σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.«Οπότε εμείς θέλουμε μέσα στο 2018 να ξεκινήσουμε πτήσεις» δήλωσε μιλώντας και για την αγορά ακόμα 4 αεροπλάνων δίπλα στα 11 υπάρχοντα.

«.Από το 2006 έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 2000 πιλότους που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρίες όλου του κόσμου. Η εκπαίδευση διαρκεί 1,5 χρόνο και μένουν στην Καβάλα ,είναι πλήρης απασχόλησης, 365 μέρες το χρόνο, είναι το δεύτερο σπίτι τους» ανέφερε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου