Στις 19 Απριλίου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο τονίζοντας ότι  είναι το βασικό νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται  πάνω από το μέσο όρο του ΕΣΥ  και μπορεί να  εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Με καθυστέρηση 7-10 ημερών εκδηλώθηκαν και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά φορέων της περιοχής για τα όσα ειπώθηκαν.  Μάλιστα αποφασίστηκε   η συνάντηση με τον Υπουργό στις 9 Μαΐου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει στην περιοχή μας   για να λειάνει την κατάσταση  ως επικεφαλής για τις  Ευρωεκλογές στη Δυτική Μακεδονία.

Κάποιοι θέλησαν να μεταφέρουν όσα ειπώθηκαν ως μια απλή διαμάχη μεταξύ Κοζάνης -Πτολεμαΐδας, κάποιοι άλλοι έκαναν ό, τι δεν κατάλαβαν για να αποσαφηνιστούν όλα στην εκ νέου συνάντηση της Πέμπτης με τον Υπουργό Άδωνι να λειτουργεί πυροσβεστικά ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο Υπουργός εγκωμίαζε ένα νοσοκομείο με κλειστή ΜΕΘ .Φυσικά στην Πτολεμαΐδα κανείς δεν μιλά ανοιχτά για αυτή την κατάσταση που φυσικά δεν αποτελεί και κανά ιδιαίτερο προτέρημα για μια οργανωμένη μονάδα υγείας.

Προσφάτως με τα τρία σοβαρά περιστατικά στην εντατική  του Μαμάτσειου διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά ότι η ΜΕΘ σώζει ζωές και κακά τα ψέματα χωρίς ΜΕΘ νοσοκομείο πρότυπο δεν νοείται ούτε καν νοσοκομείο. Μπορεί να αρέσουν τα εγκώμια και οι έπαινοι, μπορεί εντέχνως να κουκουλώνουμε ότι έξι μήνες η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου είναι κλειστή,  αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και δεν μετριέται πάντα με νούμερα .

Αν ο 15χρονος που κατανάλωσε παραφλού την προηγούμενη βδομάδα έφτανε σε ένα νοσοκομείο πρότυπο σαν αυτό της Πτολεμαΐδας χωρίς ΜΕΘ απλά δεν θα ήταν ζωντανός αυτή τη στιγμή  .Επίσης αν δεν λειτουργούσε η ΜΕΘ του Μαμάτσειου τα αποτελέσματα θα ήταν ανάλογα. Οπότε μη γελιόμαστε σοβαρό νοσοκομείο χωρίς ΜΕΘ δεν υφίσταται.

Από την άλλη το περιστατικό με το 15χρονο  φώτισε την επικίνδυνη πλευρά των  έφηβων  χρηστών του διαδικτύου που περνούν δεκάδες ώρες στο πληκτρολόγιο και θέλουν να αποδείξουν ότι αξίζουν συμμετέχοντας σε επικίνδυνα παιχνίδια . Ασφαλώς και πολλές  οικογένειες αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα με πολλά παιδιά να έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο ελπίζοντας να πάρουν μερικά likes και  καταλήγοντας τελικά σε μια ΜΕΘ.

Η αλήθεια είναι ότι η συγχώνευση κλινικών και η δημιουργία κλινικών αναφοράς  ανά νοσοκομείο έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα όταν την ίδια ώρα προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία. Μπορεί τελικά ο νέος υγειονομικός χάρτης να μην έχει ακόμα σχεδιαστεί, αλλά εξυφαίνεται…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Κλειστή η ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο – Στο δρόμο για τη μετάβαση με 4 κλίνες εντατικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο: Αποτελεί κόσμημα για την περιοχή- Είναι το βασικό νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας