Η Περιφερειακή Επιτροπή  Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε  ομόφωνα την έγκριση ορισμού  δικηγόρου  για  την άσκηση ενδικοφανούς  προσφυγής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κατά της αποφάσεως του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  περί Εγκρίσεως των Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Μπούρινο .Το πάρκο έχει ισχύ  23,4 MW και βρίσκεται στη θέση «Ντρισινίκος», Δ.Ε. Αιανής, Σιάτιστας και Βεντζίου των Δήμων Κοζάνης, Βοΐου  και Γρεβενών. Φορέας του έργου  είναι η εταιρεία «GREEN VELOCITY 4 ΙΔΙΩΤΙΚΗΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».  Η προσφυγή  θα ασκηθεί από κοινού με τους Δήμους Βοϊου, Κοζάνης και  Γρεβενών   και με δαπάνες του Δήμου Βοΐου. Ανάλογη απόφαση πάρθηκε και από τη Δημοτική Επιτροπή Κοζάνης .

Η GREEN VELOCITY 4 είναι μια από τις δεκάδες ΙΚΕ της Kiefer με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών με τα αδέλφια Χρήστο και Παναγιώτη Πετρόχειλο να κατέχουν το 50% των μετοχών της.  Η Kiefer είναι η εταιρεία που αγόρασε  την ομάδα της Κοζάνης μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι κινήσεις της στο Μάνα Νερού της Μεσιανής. Αυτή  που με το ζόρι μείωσε το εισιτήριο για τους φίλους της μπάλας ,με τους φιλάθλους που την ακολουθούν στα εκτός έδρας όμως να είναι ευχαριστημένοι …

Είναι η ίδια εταιρεία που ο Γιώργος Αμανατίδης τότε ως βουλευτής επενέβη και με συνεχείς επαφές με τον πρώην Γενικό  Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Βασίλη Μιχελάκη κατάφερε να μην χαθεί η επένδυσή τους στη Μεσιανή με 82  φωτοβολταϊκά  να μεταφέρονται από το δάσος  στην Κοιλάδα. Είναι οι ίδια εταιρεία που έχει δεκάδες έργα σε Μαυροδέντρι, Αλωνάκια, Νέα Νικόπολη, Καλαμιά , Κοίλα , Γαλατινή , πολλά εκ των οποίων πουλήθηκαν. Αυτή που πάλι επανέρχεται στα δικαστήρια μη δεχόμενη τη στάση των κατοίκων της Καλαμιάς που δεν λυγίζουν στα ανταποδοτικά. Και προεκλογικά τους καλούσε σε συζητήσεις.

Επίσης είναι η ίδια που είχε τάξει από τον Ιούλιο  του 2020 μαζί με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε 600 και πλέον επενδυτές από τη Δυτική Μακεδονία να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες  για την εγκατάσταση ενός μεγάλου ενιαίου  φωτοβολταϊκού σε περιοχή της Πτολεμαΐδας που θα έφτανε τα 200 μεγαβάτ .(Ακόμα αναμένονται οι όροι σύνδεσης με τους επενδυτές ακόμα να ελπίζουν και να περιμένουν στο  ακουστικό τους , παρότι η χρυσή εποχή φαίνεται να έχει περάσει).

Άραγε τι άλλαξε και κινούμαστε τώρα απέναντί τους;

1.Ο περιφερειάρχης έχει συνειδητοποιήσει ότι στελέχη του αντιδρούν στον άναρχο τρόπο εγκατάστασης ΑΠΕ (πέρα από την ξεκάθαρη στάση του Χάρι Γκοβεδάρου , ακόμα και ο πρόεδρος  Νίκος Σαμαράς κάτι θα πει εναντίον των ΑΠΕ) και επιθυμεί κοινή γραμμή ;

2.Έγινε πλέον κατανοητό ότι η εν λόγω εταιρεία που έχει κερδίσει τόσα και που και ακόμα διεκδικεί επενδύσεις  και σε τόπους σαν το Μπούρινο, και να χάσει ένα έργο δεν τρέχει και τίποτα;

3.Συμπλέει  με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν σθεναρά σε ανάλογα έργα ;

Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με την αντιπολίτευση  που πιέζει αναγκάζουν τη συμπολίτευση να αλλάξει ρότα. Είναι πολύ αργά όμως .Ακόμα και το περιφερειακό χωροταξικό να έρθει τα πάνελ και τα φουρφούρια έχουν γαζώσει τη Δυτικής Μακεδονία. Οπότε και να κάνει κανείς τώρα στροφή  180 μοιρών λίγα αλλάζουν .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσφεύγει για το αιολικό πάρκο στο Μπούρινο

Οι «Ολύμπιες» ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας σε απόγνωση – Από το 2021 αναμένουν τους όρους σύνδεσης