Εκατομμύρια λιμνάζουν στις τράπεζες για το μεγάλο έργο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και της Kiefer

23 Ιουλίου του 2020 η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την εταιρεία Kiefer πραγματοποίησε στην Αίθουσα Τέχνης ενημερωτική ημερίδα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.630 περίπου επενδυτές από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα ενός ενιαίου έργου σε περιοχή της Πτολεμαΐδας που θα έφτανε τα 200 μεγαβάτ με τη συμμετοχή 11 ενεργειακών κοινοτήτων.

Το Μάρτιο του 2021 άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά. Από τότε όμως πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια αναμένοντας τους όρους σύνδεσης χωρίς να βρίσκεται ακόμα χώρος σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Βεβαίως άλλα έργα ομίλων αλλά και της ίδιας της Kiefer βλέπε Μάνα Νερού ή και Μαυροδέντρι προχώρησαν και ηλεκτρίστηκαν.

Παρότι οι ενεργειακές κοινότητες ονοματίστηκαν από του ολύμπιους θεούς η τύχη δεν είναι μαζί τους. Η Ενεργειακή Κοινότητα Αίγλη ΣΥΝ.ΠΕ, ο Δίας, η Βεργίνα, η Άρτεμις, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας είναι κάποιες από αυτές, που έδωσαν ήδη προκαταβολή το 20% της επένδυσης με το υπόλοιπο ποσό, το 80% να δίνεται μέσω δανείου από την ProCredit Bank. Τα χρήματα αυτά λιμνάζουν και αν κανείς τα υπολογίσει πρόκειται για εκατομμύρια.

Η ανησυχία των επενδυτών πλέον είναι εύλογη και γιγαντώνεται για πιθανό ναυάγιο μια μεγάλης επένδυσης. Ήδη ένα 10% αυτών ζήτησαν και πήραν πίσω τα λεφτά τους με την Kiefer να ενημερώνει ότι υπάρχει ανάλογη δυνατότητα και για τους υπόλοιπους. Το 40% περίπου των μετόχων είναι από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

Η ελπίδα όλων έγκειται σε μια πιθανή τροπολογία για τις ενεργειακές κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία με προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης. Κάτι που τόσα χρόνια δεν έγινε με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους επενδυτές να αναμένουν ακόμα στο ακουστικό τους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρόλαβαν την ενεργειακή κοινότητα για τους δημότες της Κοζάνης – Η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Χρήστος και η Kiefer στην Αίθουσα Τέχνης ..