Την ώρα που η Δυτική Μακεδονία ψάχνει νέους τρόπους ανάπτυξης πέρα από την καύση του λιγνίτη, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει την αξιοποίηση υπολειμμάτων απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Η πρότασή του για την ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων των απορριμμάτων αφορά τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, την Ανατολική, Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, αλλά και τη Θεσσαλία στη συνέχεια με ένα νέο εργοστάσιο μέσω ΣΔΙΤ στην περιοχή μας. Είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που  απαιτεί δραστική μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και την ενεργειακή τους χρήση ως συμπληρωματική μορφή διαχείρισης.

Ουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για τη σχεδίαση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με όσο το δυνατόν λιγότερα ή μηδενικά απόβλητα καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Το έργο βρίσκεται μέσα στις πολιτικές της  κυκλικής οικονομίας και έχει πολλαπλά οφέλη, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμικής ενέργειας, μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%, δημιουργίας νέων  θέσεων εργασίας.

Σε ετήσια βάση υπάρχει ένα συνολικό υπόλειμμα προς ταφή της τάξης των 360.000 τόνων ανά έτος στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο απαιτεί μεγάλους χώρους ταφής, οι οποίοι με την άνω διαχείριση στερρών αποβλήτων ελαχιστοποιούνται. Οι στόχοι εξάλλου της κυκλικής οικονομία για το 2030 απαιτούν μόλις το 10% των απορριμμάτων να θάβονται, με την ανακύκλωση να φτάνει στο 65%-75% σε αστικά απόβλητα και συσκευασίες αντίστοιχα.

Μια μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης 360.000 τόνων με καύση υπολείμματος (αυτού που απομένει μετά από διαλογή των ανακυκλώσιμων) ανά έτος στην περιοχή μας με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας να διευκολύνει τις συνεργασίες με τις περιφέρειες του κάθετου άξονα της Εγνατίας μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μια λύση-πρότυπο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου