Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας δεν κινείται ενιαία στις διεκδικήσεις της .Η ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα ορυχεία από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκουν για παράδειγμα θετικό το δήμο Κοζάνης αλλά αρνητικό το δήμο Εορδαίας. Μάλιστα ο δήμος Κοζάνης είναι θετικός για τα πάρκα της Εξοχής και της Χαραυγής ,αλλά αρνητικός για τα 80MW της Ακρινής εν αναμονή της εναλλακτικής πρότασης.

H παράταξη της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου κατέθεσε και ενδικοφανή προσφυγή για επτά πράξεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πέριξ της Ακρινής . Πράγματι αυτά βρίσκονται εντός «Πυρήνα» Ανάπτυξης Φ/Β Σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos μετά από επικοινωνία με στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσα στα ορυχεία, παρά μόνο σε δάση και αναδασωτέες. ΟΙ ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι για εξόρυξη λιγνίτη αφορούν τη λιγνιτική δραστηριότητα και η ΔΕΗ έχει ζητήσει να τροποποιηθούν. Όσον αφορά τις αποκαταστάσεις για διάφορες χρήσεις γίνονται και θα συνεχιστούν με τη βίαιη απολιγντιποίηση να επηρέασε και το δικό τους π[πρόγραμμα αποκατάστασης. . Η διαμόρφωση μιας ομαλής επιφάνεια να δεχτεί μι αγροτική έκταση ή άλλες επενδύσει θεωρείται αποκατάσταση. Δεν θα τοποθετηθούν τα πάρκα σε φυτεμένες περιοχές ούτε επιλέγονται τα πεδία αποθέσεων για ΒΙΠΕ για να αποφευχθούν διάφορες καθιζήσεις. 200.000 στρέμματα είναι η κτηματική περιοχή της ΔΕΗ και εξ’ αυτών περίπου 150.000 στρέμματα στην Π.Ε. Κοζάνης .Ένα μεγάλο κομμάτι θα επιστραφεί σύμφωνα με το ΣΔΑΜ για δημιουργία ΒΙΠΕ , χώρους αναψυχής, λίμνες δάση, αθλοπαιδιές, χώρους αναψυχής και το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για ΑΠΕ.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το όχημα ειδικού σκοπού (SPV),όπιου θα μεταφερθούν τα 2/3 των εδαφών της ΔΕΗ, δηλαδή όλα εκείνα των ΑΠΕ που θα αναπτύξει η ΔΕΗ και της Πτολεμαΐδας 5 και του ΣΗΘΥΑ. Η εκπόνηση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων θα ξεκαθαρίσει εν τέλει ποιες επενδύσεις μπορούν να αναπτυχθούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης όταν ήδη έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι …

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Γεωργία Ζεμπιλιάδου:Προσφυγή για επτά φωτοβολταϊκά πάρκα γύρω από την Ακρινή

Θετικός ο δήμος Κοζάνης για δυο ακόμα φωτοβολταϊκούς σταθμούς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε Χαραυγή και Εξοχή

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για έξι φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. εντός Ζ.ΑΠ. – Σε Ακρινή, Εξοχή, Χαραυγή, Πτελεώνα και Καρδιά

Αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή