Εγκρίθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία έξι φωτοβολταϊκών πάρκων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ  Α.Ε, εκ των οποίων ένα στην Ακρινή, δυο στην Εξοχή, ένα στην Χαραυγή, ένα στον Πτελεώνα και ένα στην Καρδιά  εντός της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης.

ΑΚΡΙΝΗ

Πρόκειται για τους περιβαλλοντικούς όρους της κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 79  MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, στη θέση «ΑΚΡΙΝΗ» της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου, του Δήμου Κοζάνης .Θα τοποθετηθούν 195.104 φ/β 410MW το καθένα σε συνολική έκταση 1.348 στρεμμάτων. Ο σταθμός θα συνδεθεί μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης με τον Υποσταθμό 1 που αποτελεί συνοδό έργο του σταθμού Ορυχείου ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 550ΜW.

ΕΞΟΧΗ 7 και 8

Εγκρίθηκαν οι Μ.Π.Ε. δυο σταθμών ισχύος 24 MW και 74 MW εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, στη θέση «ΕΞΟΧΗ 7» και «ΕΞΟΧΗ 8» των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου & Κοζάνης.

Για τον πρώτο θα χρησιμοποιηθούν 159.962 φ/β πλαίσια ισχύος 500MW το καθένα καταλαμβάνοντας  έκταση.  1.474 στρεμμάτων .Για το δεύτερο θα γίνει χρήση 182.898 Φ/Β πλαισίων ονομαστικής ισχύος 410W το καθένα.

ΧΑΡΑΥΓΗ 5

Μ.Π.Ε. για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 24,993 MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, στη θέση «ΧΑΡΑΥΓΗ 5» της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης.

ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 2

Μ.Π.Ε. για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος18 MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, στη θέση «ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 2» στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής & Πτολεμαΐδας, Δήμου Εορδαίας.

ΚΑΡΔΙΑ 1

Μ.Π.Ε. για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 15 MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, στη θέση «ΚΑΡΔΙΑ 1».

Στο αιτιολογικό όλων των αποφάσεων αναφέρεται ότι  οι εκτάσεις  των άνω έργων δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επίσης ότι  βρίσκονται  εντός «Πυρήνα» Ανάπτυξης Φ/Β Σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης. Σύμφωνα με το  Νόμο οι Άδειες ή εγκρίσεις που προβλέπονται κατά την αδειοδότηση έργων Α.Π.Ε που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζ.ΑΠ., διεκπεραιώνονται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα από τις αρχές που αδειοδοτούν, καθώς και από  όλες τις υπηρεσίες και φορείς που γνωμοδοτούν κατά την αδειοδότηση. Ειδικά τα αιτήματα για βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι άλλων αιτημάτων εντός του ίδιου κύκλου υποβολής αιτήσεων.

Ιωάννα  Παπαδημητρίου