Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων φωτοβολταϊκού πάρκου 79, 99MW στην Ακρινή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι θέμα ηθικής τάξης τόνισε ο Βασίλης Βασιλακόπουλος λόγω του εμπαιγμού της περιοχής με την εισήγηση της υπηρεσίας να είναι αρνητική όπως και της κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Ακρινής μίλησε για τεράστια έκταση που θα στερηθεί από τον πρωτογενή τομέα εκεί που θα γινόταν επαναπόδοση στους κατοίκους μετά την απαλλοτρίωσή των εκτάσεων . Χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία και με περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων πάνω στη ζώνη ασφαλείας που γειτνιάζει με τις αποθέσεις.

Υπό κάποιες προϋποθέσεις μια τέτοια συζήτηση θα ήταν τυπική σύμφωνα με το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα «ένας ιδιοκτήτης να ζητάει να επενδύσει στην έκταση του να κάνει ένα φωτοβολταϊκό. Από το 2002 άλλαξε ο νόμος γίνανε προσφυγές, δεν απέδωσαν , κανείς δεν άλλαξε το νόμο. Με διακομματική συναίνεση του δημοκρατικού φάσματος της χώρας οι εκτάσεις αυτές είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Η ιστορία της μετεγκατάστασης δεν είναι μια πονεμένη ιστορία , έχει ονοματεπώνυμο .Ο προηγούμενος υπουργό ανέφερε όπως είπε ότι θα διατυπωθεί εναλλακτική πρόταση για την Ακρινή. Δεν μπορεί να λες ότι θα διατυπωθεί εναλλακτική και να χωροθετείς φωτοβολταϊκά”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι κάτοικοι της Ακρινής διαμαρτύρονται για τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες -«Η ΔΕΗ λειτουργεί ως δυνάστης της Ακρινής με την ανοχή της πολιτείας»