Τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού Ελπίδα και ένας κάτοικος της Ακρινής προσφεύγουν στον υπουργό Ενέργειας κ.Σκρέκα μέσω της Αποκεντρωμένης για επτά πράξεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εντός των ορυχείων για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων γύρω από την Ακρινή. Σε 147.000 στρέμματα των ορυχείων δημιουργούνται πάρκα που στερούν ζωτικό χώρο από τους κατοίκους .

Στην περιοχή των ορυχείων ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι του 2011 με βασικό όρο την αποκατάσταση των εδαφών που δεν έγινε, τόνισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Ισχύει το χωροταξικό του 2003 με την περιοχή να χαρακτηρίζεται περιοχή ανάπτυξης λιγνίτη. Ερήμην της κοινωνίας θα γίνουν στα ορυχεία φωτοβολταϊκά πηγαίνοντας σε νέες χρήσεις γης. Με νόμο του 2020 δόθηκε η αρμοδιότητα στη ΔΕΗ να ορίζει νέες χρήσεις γης. Μάλιστα χαρακτήρισε ως ύβρη για την Ακρινή τα όσα γίνονται ,επιτρέποντας στη ΔΕΗ να κάνει τη μεγάλη έξοδο χωρίς να εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις της αφήνοντας όλα τα ορυχεία ανοιχτά και χωρίς όφελος των κατοίκων στα 2GW.

Η Ντόρα Τσικαρδάνη σημείωσε ότι η εξόρυξη έγινε ,η αποκατάσταση δεν έγινε ως όφειλε, με τη ΔΕΗ να προσαυξάνει την περιουσία της και όποιου νόμιμου αγοραστή έλθει. Ε πίσης ανατρέπεται η περιβαλλοντική νομοθεσία σε εκτάσεις που μετά την αποκατάσταση προορίζονταν για αγροτική παραγωγή. Πλήττεται το δικαίωμα στην οικονομική ανάπτυξη της Ακρινής με το δικαίωμα της ΔΕΗ να διαχειρίζεται τις εκτάσεις της να της χορηγεί χωροτακτικές ιδιότητες.

“Θα ακολουθήσει προσφυγή στο ΣΤΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς .Θα ακολουθήσουμε ένα νέο δρόμο αντιπολίτευσης” πρόσθεσε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μιλώντας για πλήρη απραξία της περιφερειακής αρχής. Ο Γιάννης Στρατάκης πρόσθεσε ότι η RWE σε ανάλογα εδάφη στη Γερμανία δεν επιτρέπεται να κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ο Γιώργος Χρσιτοφορίδης τόνισε ότι ο συνδυασμό στους σηκώνει το βάτος της αντιπολίτευσης εδώ και δυο χρόνια.