Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Τρίτης γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 24,993 MW στη θέση “Χαραυγή 5 ” Δ.Ε. και του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 79,981 MW στη θέση «Εξοχή 7» εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας (Λ.Κ.Δ.Μ.) της Δ.Ε. Κοζάνης και Δ.Ε. Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης με φορέα την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

– θα τηρηθούν όσα αναφέρονται στη μελέτη

– θα ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις και ιδιαίτερα θα προβλεφθεί και θα εγκριθεί η συγκεκριμένη χρήση γης από το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ζ.Α.Π. ή/και από τη συνολική Μ.Π.Ε. του ορυχείου

Ακολουθούν οι παρατηρήσεις της υπηρεσίας

Επισήμανση 1: Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου στη συγκεκριμένη θέση αποτελεί και κομμάτι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μελέτης αποκατάστασης του ορυχείου ΛΚΔΜ. Ο μελετητής δεν αναφέρει καθόλου τις προβλέψεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, στις προαναφερθείσες μελέτες για την αποκατάσταση του χώρου αυτού. Επίσης, διαδικαστικά, τίθεται το ερώτημα τι πρέπει να προηγηθεί: η περιβαλλοντική αδειοδότηση του συνόλου του ορυχείου που θα προβλέπει τις συγκεκριμένες αλλαγές ή τα επιμέρους έργα που θα γίνουν;

Επισήμανση 2: Σύμφωνα με το άρθρο 156, παρ. 5 του Νόμου 4759 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), θα υπάρξει Ειδικό Χωροταξικό για τις χρήσεις γης εντός των Ζ.Α.Π. και εφόσον προκύψει η ανάγκη μεταφοράς σε άλλη θέση ή μεταβολής των ορίων του πολυγώνου του γηπέδου επιτρέπεται άπαξ και μόνο εντός του Πυρήνα Ζ.Α.Π. Η παραπάνω διαδικασία όμως δεν κωλύει την υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Επομένως μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού είναι υπό διευκρίνιση αν μπορούν τα συγκεκριμένα έργα να κατασκευαστούν ή η έναρξη κατασκευής τους θα πρέπει να ακολουθήσει του χωροταξικού.

Επισήμανση 3: Αναφέρονται από τον μελετητή ορισμένες κατηγορίες στερεών αποβλήτων που θα παραχθούν κατά την κατασκευή και λειτουργία των πάρκων, χωρίς όμως εκτίμηση των ποσοτήτων αυτών, αναφορά στην προσωρινή αποθήκευση και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε επικίνδυνα απόβλητα. Τονίζουμε ότι ο Δήμος Κοζάνης εφαρμόζει το σύστημα «διαλογής στην πηγή» και επομένως ο φορέας υλοποίησης του έργου και ο φορέας λειτουργίας του έργου θα πρέπει να διερευνήσουν τη διάθεση των απορριμμάτων, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης.

 

Θετικό το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης για δυο φωτοβολταϊκούς σταθμούς της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε σε Χαραυγή και Εξοχή