Θετική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων δυο φωτοβολταϊκών σταθμών της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ισχύος 80 MW περίπου στην «Εξοχή 8» της Δ.Ε. Ελλησπόντου και έναν ακόμα ισχύος 36 MW στη θέση «Χαραυγή 1» εντός ΛΚΔΜ. Θετική ήταν η εισήγηση της υπηρεσίας, ενώ οι κοινότητες της Εξοχής και της Χαραγής ήταν αρνητικές. Με 17 ψήφους υπέρ και 12 κατά για τον πρώτο σταθμό και 17-13 για τον δεύτερο γνωμοδότησε το συμβούλιο θετικά κατά πλειοψηφία.

Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης και ο Βαγγέλης Σημανδράκος ήταν θετικοί, ενώ η παράταξη Τόπος να ζεις ήταν αρνητική, μιας και δεν υπάρχει διαβούλευση και συμμετοχή με την τοπική κοινωνία. Ο Φώτης Κεχαγιάς ήταν επίσης αρνητικός με το δεδομένο ότι δεν έγινε η αποκατάσταση των εδαφών από τη ΔΕΗ και δεν έρχεται σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία .Ορθώς κάνει φωτοβολταϊκά στα ορυχεία η ΔΕΗ είπε ο Λευτέρης Ιωαννίδης χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις αναφορές για τυφώνες που έκανε αναφορά ο περιφερειάρχης.

Υπάρχουν εταιρίες που θα αναλάβουν την απόσυρση των φωτοβολταϊκών , τόνισε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας απαντώντας σε ανησυχίες που εκφράστηκαν επί του θέματος. «Μην φέρνουμε σε σύγκριση την λιγνιτική παραγωγή με τα φωτοβολταϊκά. Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά είναι στον πυρήνα των ζωνών απολιγνιτοποίησης».

Ο πρόεδρος της Χαραυγής διερωτήθηκε αν άλλαξε κάτι με την απόφαση της Ακρινής και το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει θετικά. Δεν έχει σημασία η απόσταση από την Ακρινή, είπε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας εξηγώντας ότι η απολιγντιτοποίηση προχωράει ραγδαία. «Αν εναντιωνόμαστε σε πράξεις που φέρνουν ανακούφιση στην περιοχή, δεν βοηθάμε τον τόπο μας, το μέλλον είναι οι ΑΠΕ».

Ιωάννα Παπαδημητρίου