Προ τριάντα ετών γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου που είχε ανεγερθεί την 13η Αυγούστου το 1961 από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας. Διότι μετά τη λήξη του πολέμου, από το 1945 μέχρι τον Ιούνιο του 1961 είχαν μετακινηθεί από την Ανατολική Γερμανία στη Δυτική περίπου 3 τρία εκατομμύρια κάτοικοι από την Ανατολική. Επίσης στους μεγάλους δρόμους του Βερολίνου μετακινούνταν στρατιωτικές μονάδες με άρματα μάχης από τους Σοβιετικούς και από τους Αμερικανούς με κίνδυνο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο. Η Γερμανία τελούσε υπό τον έλεγχο των τριών δυνάμεων Σοβιετικούς , Αμερικανούς και Άγγλους. Κτίστηκε το τείχος από τη ΛΔΓ ως συνοριακή γραμμή ανατολής-Δύσεως, ασφαλίζοντας τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ανατολικής Γερμανίας, να μην φεύγουν οι κάτοικοι από την Ανατολική προς τη Δυτική Γερμανία . Οι Δυτικοί κατάγγειλαν την παράνομη κατασκευή του τείχους , ιδιαίτερα οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι που ήσαν υπεύθυνοι μαζί με τη Σοβιετική ένωση στον έλεγχο της Γερμανίας. Μάλιστα η Σοβιετική Ένωση ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος του Βερολίνου. Πίσω από το τείχος είχαν στηθεί 302 παρατηρητήρια με 14 χιλιάδες στρατιώτες, με τάφρο και συρματοπλέγματα προς το τείχος για να αποτρέπονται οι φυγάδες. Που περίπου 300 άτομα είχαν σκοτωθεί από τους φρουρούς στην προσπάθεια τους να αποδράσουν. Οι προσπάθειες να φύγουν δεν σταματούσαν, είχαν ανοίξει 71 σήραγγες οι πολίτες στα έγκατα της γης να περάσουν στη Δυτική Γερμανία, εστέφθησαν από επιτυχία μόνο 14 σήραγγες. Είδα την κατασκευή του Τείχους γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία το 1982 να επισκεφθώ το τείχος και να δω την άλλη πλευρά από την εξέδρα που είχαν κατασκευάσει οι Δυτικοί τεσσάρων (4) μέτρων ύψος γιατί το τείχος είχε ύψος 3,6 μέτρα. Για να παρακολουθούν τις κινήσεις των Σοβιετικών και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τι συνέβαινε στο χώρο του Τείχους. Από φωτογραφίες που είχα τραβήξει και δημοσιεύω σήμερα, φαίνεται το τείχος με διάφορα γραφόμενα και η εξέδρα στην οποία ανέβηκα και τράβηξα τις φωτογραφίες, Ώστε να έχω προσωπική αντίληψη για το «Σιδηρούν παραπέτασμα» όπως το έλεγαν τότε οι Δυτικοί.

Μου δόθηκε λοιπόν, η ευκαιρία να επισκεφθώ το Τείχος. Όταν το 1982 τελούνταν στη Γερμανία οι αγώνες πρωταθλήματος των Εθνικών ομάδων Γυναικών Βόλλεϋ της Ευρώπης , το ονομαζόμενο «Κύπελλο Ανοίξεως», το πρωτάθλημα αυτό διεξάγονταν κάθε χρόνο σε διαφορετική Χώρα. Συνόδευα την Εθνική ομάδα Γυναικών Βόλλεϋ ως αρχηγός, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Βόλλεϋ Ελλάδος. Οι προκριματικοί αγώνες τελέστηκαν στην Πόλη Μπράουνσβαϊγκ που ανήκει στην περιοχή της κάτω Σαξονίας. Από την Πόλη αυτή κατάγονταν η Πριγκίπισσα Φρειδερίκη που είχε παντρευτεί τον Βασιλέα Παύλο . Υπήρχε και ο Πύργος της οικογένειας της.

Είχαμε προκριθεί στους αγώνες και οι τελικοί αγώνες έγιναν στο Βερολίνο όπου και μεταφερθήκαμε. Έτσι, μπόρεσα να πάω και στο τείχος, με ξενάγησε συνάδελφος της Διοίκησης της Γερμανικής Ομοσπονδίας και είχα μαζί μου έναν Έλληνα που ζούσε στη Γερμανία, ως διερμηνέα. Τους αγώνες που δώσαμε κατακτήσαμε την Τρίτη θέση και πήραμε χάλκινο μετάλλιο.
Ήταν μήνας Απρίλιος και γιορταζότανε το Πάσχα , Πήγα την Εθνική ομάδα στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία «της Αναλήψεως του Σωτήρος», όπου έχει την έδρα της η Ελληνορθόδοξη ενορία που διακονεί 10.000 χιλιάδες περίπου Ελληνορθόδοξους πιστούς στο Βερολίνου. Είναι στην περιοχή Steglitz, στην οδό Mittelstr 32. Στην εκκλησία αυτή παρακολουθήσαμε την Πασχαλινή Ανάσταση στο προαύλιο του Ναού. Ήσαν πάρα πολύ Έλληνες που μένουν στο Βερολίνο. Χαιρέτησαν την Εθνική ομάδα Βόλλεϋ και μας έδωσαν από την εκκλησία κόκκινα αυγά.

Εκεί κοντά λειτουργεί και Ελληνικό εστιατόριο , στο οποίο πήγαμε και φάγαμε μαγειρίτσα, τσουγκρίσαμε και τα αυγά κατά το έθιμο. Μας προσέφερε το δείπνο η ενοριακή επιτροπή της εκκλησίας, την οποία και ευχαριστήσαμε, δίνοντας και ένα λάβαρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης. Την επομένη ανήμερα του Πάσχα επισκεφθήκαμε με την Εθνική ομάδα το Ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. ήταν ένας απέραντος χώρος , με πάρα πολλά ζώα όλων των ειδών πολύ καλά συγκροτημένος τεχνολογικά με διαμερίσματα για τα ζώα. και με υπαλλήλους επιστήμονες πρόθυμοι να ενημερώνουν .Για να δεις όλον τον Ζωολογικό κήπο χρειάζονται μέρες , εμείς για πέντε ώρες που ήμασταν στον κήπο είδαμε ένα μέρος αυτού. Την επομένη αναχωρήσαμε για Ελλάδα μέσω Φρανκφούρτης, είχαμε την ίδια διαδρομή και όταν πήγαμε .

Επανερχόμενος στο Τείχος . Οι Γερμανοί εόρτασαν την κατεδάφιση του Τείχους την 9-Νοεμβρίου, Φέτος, με τη συμπλήρωση των τριάντα (30) χρόνων από την κατεδάφιση και έδωσαν μεγάλη επισημότητα, παραβρέθηκαν όλοι οι επίσημοι Κυβερνητικοί, μίλησε ο πρόεδρος της Γερμανίας, και κατέθεσαν λουλούδια όπως είδαμε στις ειδήσεις των ΜΜΕ. Το Θεωρούν σημαδιακό γεγονός την επανένωση της Χώρας τους. γιατί είχε διαιρεθεί η χώρα με το Τείχος το 1961 σε δύο Κράτη, Ανατολικό και Δυτικό, και με δυσάρεστες επιπτώσεις που είχαν οι κάτοικοι. Διαπιστώσαμε κι εμείς την απάνθρωπη αυτή ενέργεια επισκεπτόμενος το Τείχος, να χωρίζεται στα δύο μία χώρα από τις εμπόλεμες μεγάλες δυνάμεις , χωρίς Λογική, Δίκαιο και ανθρωπιά.
Γιάννης Κορκάς

Φωτογραφίες:
1. Το Τείχος και ο εσωτερικός χώρος της απέναντι πλευράς όπως είναι διαμορφωμένος. Τράβηξα τη φωτογραφία ανεβαίνοντας στην εξέδρα , για να έχω καλή οπτική εικόνα.


2. Η εξέδρα που ανέβηκα και έβγαλα τη φωτογραφία , είναι η κεντρική εξέδρα, κάτω στη σημείο αυτό ήταν και η πύλη επαφής που είχαν οι εκπρόσωποι των δύο Κρατών, υπήρχαν και άλλες εξέδρες σε άλλα σημεία του Τείχους είχε όμως και τουριστικό ενδιαφέρον.


3. Είμαι στην εξέδρα από όπου έβγαλα τη φωτογραφία.


4. Φωτογραφούμαι μπροστά από το Τείχος , που έχει πολλές επιγραφές . ( αρχ. Ι.Γ.Κ.)