Σταύρος & Μάρθα Καπλάνογλου Γεωπόνοι

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι μπουκαμβίλιες είναι ένα γένος ακανθωδών διακοσμητικών αναρριχόμενων φυτών , θάμνων και δέντρων που ανήκουν στην οικογένεια των Nyctaginaceae .
Υπάρχουν 22 γνωστά είδη στο γένος.
Η ταξιανθία αποτελείται από μεγάλα πολύχρωμα βράκτια φύλλα που μοιάζουν με σέπαλα που περιβάλλουν τρία απλά κηρώδη άνθη, και είναι εκείνα που δίνουν την εντυπωσιακή εικόνα του φυτού την περίοδο της ανθοφορίας .

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Δυτική ακτή της Λατινικής Αμερικής θεωρείται η γενέτειρα των βουκαμβίλιων.
Συναντώνται σε άγρια μορφή στην Δυτική Βραζιλία ,στο Περού, στην Αργεντινή, σε βραχώδεις περιοχές και λόφους.
Πήρε το όνομά του από τον Louis Antoine Bougainville, τον Γάλλο ναύαρχο που έκανε τον περίπλου της Γης στα μέσα του 1700 μ.Χ.
Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, ο Louis Antoine Bougainville συνάντησε αυτό το μοναδικά όμορφο λουλούδι και το σύστησε σε όλο τον κόσμο.
Ο πρώτος Ευρωπαίος που περιέγραψε αυτά τα φυτά ήταν ο Philibert Commerçon ένας βοτανολόγος που συνόδευε τον ναύαρχο.
Είκοσι χρόνια μετά την περιγραφή του Commerçon, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ως «Buginvillæa» στο Genera Plantarum από τον AL de Jussieu το 1789.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, αυτά τα είδη εισήχθησαν στην Ευρώπη και σύντομα σε φυτώρια στη Γαλλία και τη Βρετανία
Γύρω στη δεκαετία του 1930, όταν τα τρία είδη αναπτύχθηκαν μαζί, πολλές υβριδικές διασταυρώσεις παρήχθησαν σχεδόν σύγχρονα στην Ανατολική Αφρική, την Ινδία, τα Κανάρια Νησιά, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική και τις Φιλιππίνες,
Οι ειδικοί του Φενγκ Σούι λένε ότι αυτό το φυτό έχει καλή ενέργεια· η βουκαμβίλια βοηθά στη δημιουργία αρμονικών σχέσεων με τον έξω κόσμο.
Υπάρχει μια φήμη γιαυτό το φυτό, ότι είναι σε θέση να προσελκύσει πελάτες για το λόγο αυτό βρίσκεται συχνά σε γραφεία και καταστήματα λιανικής.

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Καρυοφυλλώδη (Caryophyllales)
Οικογένεια: Νυκταγινοειδή (Nyctaginaceae)
Γένος: Μπουκαμβίλια (Bougainvillea) Comm. ex Juss.
Είδη :
Bougainvillea spectabilis Willd
Bougainvillea berberidifolia Heimerl
Bougainvillea campanulata Heimerl
Bougainvillea glabra Choisy
Bougainvillea herzogiana Heimerl
Bougainvillea infesta Griseb.
Bougainvillea lehmanniana Heimerl
Υπάρχουν αλλά 15 γνωστά είδη

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ

–Το φυτό
Το φυτό φτάνει σε ύψος 1 έως τα 12 μέτρα , αναρριχόμενο πάνω από άλλα φυτά με τα αγκάθια του.
Είναι αειθαλές όπου σημειώνονται βροχοπτώσεις όλο το χρόνο, ή φυλλοβόλα εάν υπάρχει ξηρή περίοδος .
Οι βλαστοί καλύπτονται με σκούρο καφέ φλοιό που γκριζάρει με την ηλικία.
— Τα φύλλα
Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, απλά ωοειδή-οξέα, μήκους 4–13 εκ. και πλάτους 2–6 εκ.
Τα κλαδιά έχουν αιχμηρά, μακριά αγκάθια
-Ανθή
Το πραγματικό λουλούδι του φυτού είναι μικρό και γενικά λευκό, και όχι ιδιαίτερης αισθητικής άξιας.
– Βράκτια φύλλα τα πολύχρωμα .
Τα εντυπωσιακά και βράκτια φύλλα περιβάλλουν τα μικρά συστάδα τριών λουλουδιών είναι τρία ή έξι βράκτια με τα φωτεινά χρώματα που σχετίζονται με το φυτό, όπως ροζ, ματζέντα ( To ματζέντα /magenta) είναι χρώμα κοκκινο-μωβ απόχρωση ) , μοβ, κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό ή κίτρινο.
Η μπουκαμβίλια glabra αποκαλείται μερικές φορές «χάρτινο λουλούδι» επειδή τα βράκτια της είναι πολύ λεπτά .
– Καρπός
Ο καρπός είναι ένα στενό πεντάλοβο αχένιο .

ΑΝΑΓΚΕΣ
— Έδαφος
Η βουκαμβίλια προτιμά φυλλόχωμα, ερεικόχωμα και κοπρόχωμα
— Κλίμα
Θέλει ζέστη και δεν αντέχει στους παγετούς

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
— Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα
— Άρδευση
Χρειάζεται συχνή άρδευση για ,να διατηρείται το χώμα υγρό ,χωρίς να λιμνάζει το νερό
— Λίπανση
Η λίπανση πρέπει να γίνεται κάθε 20 ημέρες
— Ασθένειες
Κύριες ασθένειες που προσβάλουν τις βουκαμβίλιες είναι ο τετράνυχος και η μελίγκρα .

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΑΣΤΡΑ
Το πιο σημαντικό σημείο στη φροντίδα των λουλουδιών της βουκαμβίλιας είναι η επιλογή της γλάστρας. Δεδομένου ότι είναι φυτο με μεγάλο μέγεθός , χρειάζεται μια μεγάλη γλάστρα. Φυσικά, για αυτή τη μεγάλη γλάστρα, το φυτό σας πρέπει για να μεταφυτευθεί πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.
Το πότισμα πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι στεγνώνει ,δεν ανέχεται το νερό να πλεονάζει.
Αγαπά τον ήλιο, γιαυτό πρέπει να τοποθετείται σε ένα ηλιόλουστο περβάζι.
Η διατήρησή του σε περιβάλλον περίπου 12 – 13ο βαθμών Κελσίου θα είναι επαρκής όσον αφορά τη θερμοκρασία. Διαφορετικά, το λουλούδι σας μπορεί να μαραθεί, δεν είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο.Για να διευκολύνετε το φυτό και να προσαρμοσθεί στη γλάστρα και να κάνει τα άνθη του πιο ζωντανά χρειάζεται τακτική πλήρη λίπανση.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Οι βουκαμβιλιες περιέχουν φλαβονοειδή, φαινολικές ενώσεις, τανίνες, αλκαλοειδή, βητακυανίνη, πρωτεΐνες αδρανοποίησης των ριβοσωμάτων, αναστολείς αμυλάσης, οξειδάση και πινιτόλη βρέθηκαν σε άνθη και βράκτια βουκαμβίλιων.
Τα φύλλα της βουκαμβίλιας περιέχουν οξαλικό οξύ.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Είδη βουκαμβίλιας είναι παραδοσιακά φαρμακευτικά φυτά που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιηπατοτοξικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιυπερλιπιδαιμικές, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιελκωτικές και άλλες ιδιότητες .
Ιδού μερικές περιπτώσεις που ωφελούν στην υγεία.

— Δέσμευση ελεύθερων ριζών
Μελέτη έδειξε ότι τα υδατικά εκχυλίσματα από το bougainvillea spectabilis παρουσιάζουν δράση δέσμευσης ελεύθερων ριζών. Τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από αυτά των συνθετικών αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.
–Πυρετός
Η αντιπυρετική δράση της μπουκαμβίλια είναι άμεση.
–Βλέννες
Βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας από την άνω αναπνευστική οδό (λάρυγγα, φάρυγγα, βρόγχους).
— Αντιβακτηριδιακή δράση .
Μια μελέτη διαφόρων εκχυλισμάτων από τα φύλλα της bougainvillea spectabilis έδειξε τη μέγιστη ανασταλτική δράση στα ακόλουθα βακτήρια: S. aureus, c. subtilis, S. faecalis, Micrococcus luteus, E. coli, P. aeruginosa, S. typhii, K. pneumonia, P. vulgaris, S. marcescens, S. flexneri.
–Διάρροια
• Τα φύλλα της βουκαμβίλιας έχουν αντιδιαρροϊκές ιδιότητες, εμποδίζουν την ανάπτυξη δυσπεπτικών διαταραχών (μετεωρισμός, καούρα, ερυγές) και έχουν αντιμικροβιακή δράση
–Πνεύμονες
Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πνεύμονα και στην ικανότητά του να οξυγονώνει το σώμα.
–Δέρμα
Η Βουκαμβίλια αναγνωρίζεται για τις αντισηπτικές ιδιότητές της, ειδικά στο δέρμα, έτσι βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, των μολύνσεων και στην απολέπιση.
Εάν έχετε ακμή ή έχετε ένα ξεφλουδισμένο δέρμα που συνήθως έχει βακτήρια, με το αντισηπτικό αποτέλεσμα της μπουκαμβίλιας, μπορείτε να το κρατήσετε καθαρό και μακριά από βακτήρια που προκαλούν εξανθήματα. Επιπλέον,
θα βοηθήσει στον έλεγχο της τοξικότητας του δέρματος καθαρίζοντάς το σε βάθος.
–Πεπτικό σύστημα
Βοηθούν στην εξισορρόπηση του πεπτικού συστήματος οι ρίζες και τα φύλλα που έχουν τον κεντρικό ρόλο. Στην περίπτωση των ριζών, αυτές έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα.
–Πληγές
Επιταχύνουν της επούλωση όταν ξεπλύνετε την πληγή με κρύο έγχυμα λουλουδιών μπουκαμβίλιας.
–Τοξίνες
Για εκείνους που θέλουν να καθαρίσουν το σώμα τους από τις τοξίνες, μπορούν να το επιτύχουν με την χρήση της βουκαμβίλιας, επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τα όργανα μας, όπως το συκώτι, και έτσι να λειτουργούν πολύ καλύτερα μετά την αποτοξίνωση.
— Θρομβολυτική δράση
Έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα φύλλων βουκαμβίλιας είναι μια πολύτιμη προσθήκη στον κατάλογο των φυσικών προϊόντων με θρομβολυτική δράση για τη θεραπεία αθηροθρομβωτικών ασθενειών όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
–Διαβήτης
Μελέτες δείχνουν μεγάλες δυνατότητες για τη βουκαμβίλια στη θεραπεία του διαβήτη.

ΛΑΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Οι θεραπευτές πιστεύουν ότι τα φύλλα, οι μίσχοι, τα άνθη και τα βράκτια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως :
–Βήχας και πονόλεμος
Η βουκαμβίλια χρησιμοποιείται για τον βήχα και τον πονόλαιμο.
–Ηπατιτιδα
Για την ηπατίτιδα, η λήψη αφεψήματος αποξηραμένων στελεχών φυτών 10 g ανά 4 ποτήρια νερό βοηθά.
— Ενίσχυση αιμοφόρων αγγείων
Για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και για τη λευκόρροια (λευκή ή κιτρινωπή κολπική έκκριση), πάρτε αφέψημα αποξηραμένων ανθέων, 10 g ανά 4 ποτήρια νερό.
–Αρτηριακή πίεση
Στον Παναμά, ένα έγχυμα από άνθη Bougainvillea glabra χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, της υπότασης.
— Προβλήματα στο στομάχι
Στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας τα φύλλα της βουκαμβίλιας χρησιμοποιούνται για διάφορες διαταραχές (για τη θεραπεία της διάρροιας, για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου).
–Διαβήτης
Στο Νίγηρα (πολιτεία στη Δυτική Αφρική) χρησιμοποιείται ένα εκχύλισμα από φρέσκα φύλλα βουκαμβίλιας για τη θεραπεία του διαβήτη.
–Ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος Κ.Α.
Στη λαϊκή ιατρική της Νότιας Αμερικής, από τα φύλλα παρασκευάζονται αφεψήματα· χρησιμοποιούνται ως αποχρεμπτικό και αναλγητικό για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Οι μίσχοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων που λαμβάνονται από το στόμα για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων, την ομαλοποίηση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Σε ορισμένους ανθρώπους πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα απο την χρήση μερών του φυτού για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς όπως :
– Δερματικά εξανθήματα
Ο χυμός της βουκαμβίλιας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά δερματικά εξανθήματα , παρόμοια με τα είδη τοξικοδενδρου (δηλητηριώδεις κισσοί με επιστ. ονομα Toxicodendron Rus. )
-Αλλεργίες
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα

– Αλληλεπίδραση φαρμάκων
Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αραιωτικά του αίματος, και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο και πονοκεφάλους.
– Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
Δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

ΧΡΗΣΕΙΣ
–Συμπλήρωμα διατροφής
Η βουκαμβίλια είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που ου προέρχεται από τα φύλλα είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
–Μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύλλα της βουκαμβίλιας μπορούν να συσσωρεύσουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα, μειώνοντας έτσι τη ρύπανση του περιβάλλοντος απορροφώντας και προσροφώντας από τον αέρα και το νερό.
–Εξαγωγή χρωστικής ουσίας
Μια κόκκινη χρωστική ουσία εξήχθη από τη βουκαμβίλια, η οποία έχει καλή σταθερότητα, καλή διαλυτότητα, αντοχή στο φως και αντοχή στη θερμότητα. Η διαδικασία εκχύλισης αναφέρεται ότι είναι απλή και η χρωστική ουσία είναι μη τοξική

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα .
Η χρησιμοποίηση της Βουκαμβίλιας όπως και των άλλων βοτάνων δεν είναι πανάκεια και σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
Για οποιαδήποτε περίπτωση χρίσης για θεραπεία ή πρόληψη ασθενειών απαραίτητη είναι η έγκριση από τους επιστήμονες της υγείας .