Πυρηνόκαρπα: Αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή από τις ελάχιστες ώρες ψύχους – Τα κεράσια άνοιξαν την αυλαία της συλλογής

Ο ήπιος χειμώνας, έτσι όπως καταγράφηκε σε όλο του το εύρος, δεν έδωσε το περιθώριο της ξεκούρασης στα δέντρα, με αποτέλεσμα τα πρώτα σημάδια της καρποφορίας να είναι αρνητικά. Η πλούσια ανθοφορία που ακολούθησε, όπως και η γονιμοποίηση στη συνέχεια, δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους καρπούς, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή.

Τα πρώτα σημάδια άρχισαν να φαίνονται από τα κεράσια, των οποίων η συλλογή έχει ήδη ξεκινήσει από τις πρωιμότερες περιοχές, όπως είναι η Φθιώτιδα. Σημείο αναφοράς της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου αποτελούν οι μικρές αποδόσεις.

Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Μπολοκουτάς, παραγωγός κερασιών από το Φρατζί Λαμίας, «οι μειωμένες ώρες ψύχους, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, μείωσαν τις αποδόσεις των δέντρων και υποβάθμισαν την ποιότητα».

Σε ό,τι αφορά τις όψιμες ποικιλίες, ο κ. Μπολοκουτάς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά και ότι μέχρι το τέλος της συλλεκτικής περιόδου θα συνεχιστεί η ίδια εικόνα. Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι παραγωγοί έκαναν χρήση σκευασμάτων για την ενίσχυση της καρπόδεσης, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. «Μπορεί αυτή την περίοδο να έχουμε πρωίμιση της παραγωγής κατά δέκα ημέρες, αλλά οι αποδόσεις των δέντρων είναι σχετικά χαμηλές. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι τιμές των κερασιών είναι ανεβασμένες, φτάνοντας ακόμη και τα 12 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα», αναφέρει.

Ο όψιμος παγετός θα επηρεάσει την παραγωγή στην Αλμωπία

Με το βλέμμα στραμμένο στις καλλιέργειές τους βρίσκονται αυτή την περίοδο οι παραγωγοί κερασιών στον Αρχάγγελο Αλμωπίας. Στην περιοχή αυτή, καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα και το κεράσι αποτελεί την κύρια ενασχόληση των κατοίκων.

Ο παραγωγός Διονύσης Δρένος σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν, επηρεάζοντας σημαντικά την ανθοφορία. «Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματά μας», καταλήγει με προβληματισμό.

Η διαφορά της θερμοκρασίας ανησυχεί τους παραγωγούς στον Βελβεντό

Με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 4-30 βαθμών, τα δέντρα, όπως και κάθε οργανισμός, βρίσκονται σε σύγχυση. Αυτό το μήνυμα μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι μία σύνθετη χρονιά για το ροδάκινο, με διαφορετικές εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε το επόμενο διάστημα».

Σε ό,τι αφορά το βερίκοκο, λέει ότι «θα είναι όψιμο και οι πρώτες συλλογές θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου».

Μειωμένες οι αποδόσεις στα πρώιμα βερίκοκα της Αγιάς

Στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι και σήμερα αποδίδει την αρνητική εικόνα της βερικοκιάς ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάς. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το δέσιμο έγινε κανονικά, αλλά τα δέντρα δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τους καρπούς.

«Κάναμε χρήση διάφορων σκευασμάτων, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η μείωση στα βερίκοκα δείχνει να ξεπερνά το 80% μιας μέσης παραγωγής για τις πρώιμες ποικιλίες. Οι όψιμες δείχνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα και η απώλεια θα είναι κάτω από το 30%», αναφέρει.

Ξεκίνησαν το αραίωμα στο Άργος

Καλύτερη εικόνα για την περιοχή του Άργους μάς παρουσιάζει ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Σκαφιδάκι Αργολίδας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συλλογή των βερίκοκων θα ξεκινήσει από τις 15 Μαΐου, εκτιμώντας ότι θα είναι μια μέση χρονιά χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις.

«Ξεκινήσαμε τα αραιώματα λόγω της καλής γονιμοποίησης. Τα δέντρα μας δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση, όμως τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε όταν ολοκληρωθεί η συλλογή». Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργατικών χεριών, ισχυρίζεται ότι η συλλογή των πορτοκαλιών έχει ολοκληρωθεί και οι εργάτες γης θα απασχοληθούν με τα αραιώματα στα βερίκοκα και, στη συνέχεια, με τη συλλογή τους. Κλείνοντας, κάνει λόγο και για τις ροδακινιές, υποστηρίζοντας ότι «λόγω του μειωμένου ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αποδόσεις των δέντρων δείχνουν να είναι μειωμένες, κάτι που θα επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα».

πηγή:ypaithros.gr