Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα της Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων Ποντίων, στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Ημερίδα έχοντας ως τίτλο «Έρευνα και Καινοτομία στη Σύγχρονη Επιστήμη» έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποτέλεσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση της Ακαδημίας, στο πλαίσιο της οποία
πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η απονομή των Ακαδημαϊκών Τίτλων στα μέλη της καθώς και δύο Βραβείων και ενός Επαίνου σε διακεκριμένους επιστήμονες για το έργο και τη συμβολή τους στην επιστήμη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε εγκάρδιος ευχετήρια επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος είναι και μέλος της Ακαδημίας, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την ημερίδα ο βουλευτής Κοζάνης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κ. Όλγα Πουταχίδου.

Το πρόγραμμα της Επιστημονικής ημερίδας πέραν της παρουσίασης του σκοπού και της δομής της Ακαδημίας από την Πρόεδρό της Δρ. Έλενα Παπαδοπούλου, περιελάμβανε τις ακόλουθες εισηγήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά:

Συσχέτιση της Μεσογειακής δίαιτας με τη γονιμότητα: μελέτη σε δείγμα Υπογόνιμων ζευγαριών που ακολουθούν πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης από τον Δρ. Δημήτριο Καραγιάννη, Msc, Ph.D. Διαιτολογίας, Ευαγγελισμός Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, ESPENTrainingCentre.
 Παρεμβάσεις τροποποίησης των συνηθειών του τρόπου ζωής για την διαχείριση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνοΥ από τον Δρ. Μιχαήλ Γεωργούλη, Διαιτολόγο –
Διατροφολόγο, Ph.D. Διαιτολογίας – Διατροφολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 Η αξιολόγηση του μαθητή με δυσλεξία στο μάθημα της ξένης γλώσσας από την Δρ. Σοφία Τσακαλίδου, MSc Translation and Interpreting, Ph.D. Φιλολογίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 Η εκπαίδευση στον Πόντο, ακμή και αφανισμός από τον κ. Γεώργιο Λυσαρίδη, Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
 Οι ιδιαιτερότητες εξέλιξης της λύρας και της μουσικής των Ελλήνων του Πόντου από τον Δρ. Παύλο Τσακαλίδη, Ph.D Μουσικολογίας.
 Διερεύνηση της ποιότητας ζωής των φροντιστών και ασθενών με άνοια στην εποχή της πανδημίας του COVID-19, από την κ. Αικατερίνη Τσιμανίδη, MSc Μοριακής Βιολογίας Frederic University.
 Ολιστική Προσέγγιση για την προστασία από αιωρούμενα σωματίδια από τον καθ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη, Ph.D. New York University, Prof. of Columbia University, Prof. of CCNY-CUNY.