Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τη μεταλγνιτική εποχή και τον Πόρο Ανάπτυξης μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζος Τσικριτζής, με αφορμή την κοπή πίτας της Κίνησης την Κυριακή στον ψηλό Αηλιά.
Ο ίδιος μιλώντας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το τι προηγήθηκε, καθώς και πως και πότε θα συσταθεί, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης έχει πίσω του μακρά ιστορία. Τουλάχιστον ενάμιση με δύο χρόνια γίνονται συζητήσεις για κοινές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και του οικολογικού χώρου . Με το θέμα ασχολήθηκε το Παγκόσμια Ταμείο για τη φύση WWF και από την αυτοδιοίκηση αυτός που πήρε την ιδέα και την προώθησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο δήμαρχος Κοζάνης. Το εν λόγω  ταμείο δεν είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Κοζάνη αλλά ανθρακοπαραγωγές περιοχές όπως τη δική μας , όπως τη Μεγαλόπολη, τη Φλώρινα και την Κοζάνη. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές σε φθίνουσα κατάσταση, αφού μειώνεται το κάρβουνο και δημιουργούνται τρύπες στην οικονομία, κάτι που και εδώ έχει συζητηθεί κατά κόρον.  Να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης της μεταλιγνιτικής περιόδου , η περιοχή βασανίστηκε αρκετά αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Υπήρξαν ολόκληρες περιοχές όπου το κόστος μετάβασης ανέλαβε το κράτος. Εδώ δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες γι’ αυτό και έπρεπε να βρεθεί μια χρηματοδότηση, από τα λεγόμενα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η παλιά λογική ότι υπάρχουν ποσότητες που μπορεί να παράγει κάποιος βρώμικα για το διοξείδιο του άνθρακα χωρίς όριο, αυτό τελειώνει από το πρώτο γραμμάριο. Από τα έσοδα των πράσινων φόρων προτείναμε ένα σημαντικό ποσοστό να διατεθούν στις περιοχές αυτές. Σε εθνικό επίπεδο πήρε τη μορφή κοινής πρότασης των ενεργειακών δήμων, μετά από επιστολή και πρωτοβουλία του δημάρχου Κοζάνης. Το προσυπέγραψαν και άλλοι αιρετοί και βουλευτές. Υπήρξαν λυσσαλέες αντιδράσεις του κυβερνητικού λόμπι και της ΔΕΗ και ενώ φαινόταν ότι τα πράγματα θα έχουν θετική τροπή, δεν ψηφίστηκε η τροπολογία. Θα δημιουργούνταν πρόσθετο έσοδο της τάξης των 100 εκ. ευρώ το χρόνο, πολύ μεγαλύτερο του τοπικού πόρου ανάπτυξης. ¨Όταν το θέμα κόλλησε σε τοπικό επίπεδο πείστηκαν οι επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου”.
Στόχος του Ταμείου Δίκαιης μετάβασης είναι να  χρηματοδοτεί τις περιοχές αυτές, που. στερούνται φυσικούς πόρους και πρέπει να στηριχθούν. Προτείνεται, δε να περιλαμβάνει ποσό από το 2% από τα έσοδα δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα προς τη  λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, περιλαμβάνοντας και την εκπαίδευση, κατάρτιση, νέα project κ.α. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα κάνει τουλάχιστον 3 χρόνια να ξεκινήσει, αφού είναι σε επίπεδο επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία του θα επηρεαστεί και από την προεδρεία Τραμπ στην Αμερική , μιας και επί προεδρίας Ομπάμα τα περιβαλλοντικά όρια άλλαξαν προς το θετικότερο. “Π.χ. η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 δεν θεωρείται αποδεκτή με βάση τα δεδομένα της Αμερικής, γιατί ο Ομπάμα έβαλε πολύ ανώτερες προδιαγραφές και η δική μας μονάδα σε σχέση με τις προδιαγραφές αυτές θα είναι 2 φορές πιο βρώμικη”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτζής.
Ο ίδιος μίλησε για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη μεταλιγνιτική περίοδο και για τη σύσταση του εν λόγω φορέα, λέγοντας δεικτικά πως: ”  Ήρθε η μεταλιγνιτική περίοδος και εμείς ακόμη είμαστε στη διαβούλευση. Η λογική της περιοχής και του πολιτικού της προσωπικού με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι και με τη πίτα ολόκληρη και με το σκύλο χορτάτο, ωστόσο η ΔΕΗ πρέπει να πληρώνει εκπομπές δικαιωμάτων”.
Ο ίδιος έκανε λόγω για ανάγκη σταδιακής μείωσης λιγνίτη μέχρι το 2040, σημειώνοντας πως για ορισμένες περιοχές είναι άμεση η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο, όπως τη Μεγαλόπολη.
Για τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης κατήγγειλε ” πολλές στρεβλώσεις ” σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει η λογική χρήσης του: ” Ακολουθείται η ίδια λογική, του να “βουλώνουμε τρύπες ” και το ελαφρυντικό είναι γιατί οι δήμοι δεν έχουν τα λεφτά που είχαν προ δεκαετίας. Σήμερα οι δήμοι είναι στριμωγμένοι οικονομικά, αλλά ο Πόρος είναι εργαλείο που αφορά και τις επόμενες γενιές άρα πρέπει να αφορά παραγωγικούς και καθαρούς τομείς , πράσινη ενέργεια και ποιότητας ζωής. Αν κάνουμε απολογισμό για το πως ξοδεύτηκε ο Πόρος, θα δούμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει και η σχέση του να είναι για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Πρέπει να πάνε τα χρήματα αυτά σε μακροπρόθεσμο απολογισμό, και οι δήμοι να μη τα χρησιμοποιούν λύνοντας προβλήματα, μέσω πόρου”, είπε κλείνοντας.
Β.Σ.