Κατεύθυνση Δημιουργικής Γραφής για την Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργείται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), όπως ανακοίνωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σε ειδική τιμητική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν του πανεπιστημιακού καθηγητή και ποιητή Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, απόγονος προσφύγων Ελλήνων του Πόντου από την Πτολεμαΐδα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Απριλίου 2024, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, με διοργανώτρια την Μέριμνα Ποντίων Κυριών, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού, τόνισε πως η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια των προσπαθειών του Ιδρύματος στην ανάδειξη του Ποντιακού ζητήματος, μην ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιό μας υπήρξε πρωτοπόρο καθώς το ζήτημα της γενοκτονίας αναδείχθηκε κυρίως μέσα από τη δουλειά του Κώστα Φωτιάδη, ομότιμου πλέον καθηγητή του Ιδρύματός μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στη νεοελληνική γλώσσα, το είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος Μίμης Σουλιώτης. Από το 2012 το έχει αναλάβει ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος ως διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος και επιστημονικά υπεύθυνος. Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος έχει διοργανώσει πέντε διεθνή συνέδρια Δημιουργικής Γραφής και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 2024, θα γίνει το έκτο στην Κοζάνη.

Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος εισηγήθηκε και είναι ο υπεύθυνος για το νέο Αγγλόφωνο προπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος εμπνεύστηκε στο ήδη υπάρχον μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής την τέταρτη κατεύθυνση που αφορά στην Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας.

Μόλις ανακοινώθηκε η τέταρτη κατεύθυνση του μεταπτυχιακού προγράμματος για την Ιστορία και τη Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας, λύρα έπαιξε ο καλλιτέχνης Θεόδωρος Κοτίδης.

Η εκδήλωση

Την επιμέλεια και την παρουσίαση της τιμητικής εκδήλωσης στον πανεπιστημιακό καθηγητή και ποιητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, με τον γενικό τίτλο «Γιατί οι άνθρωποι της Αρχοντιάς από μακριά μυρίζουν», είχαν η Σοφία Ιακωβίδου, ο Παναγιώτης Κουντουράς και η Κλεονίκη Δρούγμα.

Για τον πανεπιστημιακό καθηγητή και ποιητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, μίλησαν οι: Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Χαραλάμπους, Τζίνα Καλογήρου, Βασίλης Σαμπατάκης, Αντώνης Σκιαθάς, Αναστασία Αλευριάδου, Νίκος Φωτόπουλος, Μένη Κανατσούλη, Άννα Βακάλη, Αλέξανδρος Μυροφορίδης, Γεωργία Βεληβασάκη, Συνεργάτες και φίλοι.

Χαιρέτισαν οι, Βούλα Πατουλίδου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης και Ανατολή Δημητριάδου.

Μουσικοί – Τραγούδι: Εύη Κουτσαυτάκη, Σωκράτης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Νάσκος. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς. Διοργάνωση: Μέριμνα Ποντίων Κυριών.

Θεόδωρος Θεοδουλίδης

Στην ομιλία του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ανέφερε.

Τον Τριαντάφυλλο ήξερα από παλιά, γνώρισα όμως τα τελευταία 4 χρόνια καθώς μέσα από τη διοίκηση είχα την ευκαιρία να χαρτογραφήσω τις ιδιαίτερες ικανότητες και δυνατότητες των καθηγητών του Πανεπιστημίου μας.

Μια πρώτη διαπίστωση: είναι κορυφαίος μεταξύ των 220 καθηγητών του Ιδρύματος σε θέματα εξωστρέφειας, χαρίζοντάς μας τόνους από αυτήν με τις πολιτιστικές του δράσεις, τα φεστιβάλ, το υπάρχον μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής. Για την οποία Δημιουργική Γραφή έχει συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να αναγνωριστεί ως διακριτό γνωστικό αντικείμενο.

Είναι μια προσωπικότητα που κοσμεί το Ίδρυμα, μοναδιαίος, παθιασμένος, εναλλακτικός, με γωνίες, που τα ακροατήρια και τα εγκαλεί και τα ελκύει.

Βοηθά το Ίδρυμα να πρωτοπορήσει, να καινοτομήσει, βοηθά στο Brand name που προσπαθούμε να φτιάξουμε καθώς στρατηγικός μας στόχος δεν είναι μόνο η συνδρομή μας (λόγω περιοχής και ενεργειακής μετάβασης) στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στον Πολιτισμό. Άλλωστε αυτό που αποκαλούμε στη Δυτική Μακεδονία Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση έχει χάσει προ πολλού τον ενεργειακό χαρακτήρα και είναι τελικά μια αφορμή και μια ευκαιρία για γενικότερη αλλαγή στη ζωή μας και στο πώς σκεφτόμαστε τους γύρω και το μέλλον μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και να εξάρω την πρωτοβουλία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, για τη σημερινή τιμητική εκδήλωση. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών που είναι το αρχαιότερο εν ζωή σωματείο με αδιάλειπτη παρουσία, των Ελλήνων Ποντίων. Σας ευχαριστώ και γιατί η τιμή προς τον Τριαντάφυλλο, είναι αντανακλαστικά και τιμή προς το Πανεπιστήμιό μας.

Με την ευκαιρία του χαιρετισμού μου, έχω να κάνω τρεις (3) ανακοινώσεις:

1.Πρόσφατα πέρασε από διαδικασία πιστοποίησης το Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Creative Writing, Arts and Humanities». Είναι το 2ο ΞΠΣ του Ιδρύματός μας το οποίο επενδύσει στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια. Το Πρόγραμμα συντονίζεται από ποιον άλλο, τον Τριαντάφυλλο και την ομάδα του. Χωρίς δέσμευση και προσήλωση στον στόχο, ΞΠΣ δεν φτιάχνονται, και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό.

2.Στο υπάρχον ΠΜΣ για τη Δημιουργική Γραφή, διευθυντής του οποίου είναι και πάλι ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, προστίθεται και 4η κατεύθυνση για την Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα συνοπτικά θα αφορά:

α.Τη μελέτη της Λογοτεχνίας των Ποντίων λογοτεχνών, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, με θεματικές που αφορούν τη ζωή και τις περιπέτειες των Ποντίων, στον Πόντο και την Ελλάδα.

β.Την παραγωγή έργων, γραμμένων στη νεοελληνική γλώσσα, που αναφέρονται στον Πόντο και τους Πόντιους και αποτελούν σημαντική συμβολή στη συνολική νεοελληνική γραμματεία.

Και θα προσφέρεται πλήρως διαδικτυακά για να μπορούν να το παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο.

Η νέα κατεύθυνση του ΠΜΣ, είναι και συνέχεια των προσπαθειών του Ιδρύματος στην ανάδειξη του Ποντιακού ζητήματος, μην ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιό μας υπήρξε πρωτοπόρο καθώς το ζήτημα της γενοκτονίας αναδείχθηκε κυρίως μέσα από τη δουλειά του Κώστα Φωτιάδη, ομότιμου πλέον καθηγητή του Ιδρύματός μας.

Η νέα κατεύθυνση του ΠΜΣ, είναι και μια συμβολή του Πανεπιστημίου μας στη Διαλεκτοφωνία αλλά και ένα πείραμα, που θα το παρακολουθούμε. Αν πάει καλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες διαλέκτους.

Κάθε φορά που αναφέρομαι στην ποντιακή διάλεκτο, θυμούμαι τη νοσταλγία που εκπέμπει και που την περιγράφει ο Καβάφης στο ποίημα Πάρθεν:

“Όμως απ’ τ’ άλλα πιο πολύ με άγγιξε το άσμα/

το Τραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα/

και με την λύπη των Γραικών των μακρυνών εκείνων/

που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη”.

Τριαντάφυλλε, θέλω ξανά να σε ευχαριστήσω και εύχομαι ούριο άνεμο και στα δύο προγράμματα σπουδών.

1.Τίθεται επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Το όραμα του Πανεπιστημίου μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ουσιαστική στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δημιουργίας σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Οπότε καλή επιτυχία, προσδοκούμε από σένα πολλά, και το Πανεπιστήμιο θα είναι αρωγός και συνοδοιπόρος σε όποια πρωτοβουλία και δράση μας οδηγήσεις τα επόμενα χρόνια.

Ανατολή Δημητριάδου

Η Πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ανατολή Δημητριάδου, στο τέλος της εκδήλωσης στην σύντομη ομιλία της, ανέφερε ότι η πολυσχιδής προσωπικότητα, του δασκάλου ποιητή Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, συναντά την πολυσχιδή παρουσία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (ΜΠΚ) η οποία διανύει ήδη το 120ο έτος παρουσίας της με αφετηρία τη δημιουργία της στην Τραπεζούντα, και τη συνέχειά της, από το 1923 στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σήμερα οι δραστηριότητες της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (ΜΠΚ) αφορούν τη λειτουργία τριών δομών. Της ΜΦΗ «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ» στην Πολίχνη, του Βρεφονηπιακού Σταθμού «ΑΡΓΩ» στην Καλαμαριά και του Μουσείου της με τον εμβληματικό τίτλο «ΚΕΝΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ».

Σήμερα πιστεύω, ότι κάποιος εκεί ψηλά, μας κοιτά και είναι πολύ ευτυχής. Αναφέρομαι στον νευροχειρουργό – ποιητή Χρήστο Αντωνιάδη, που όλοι γνωρίζουμε την αγάπη του στην ποντιακή διάλεκτο…

Κύριε Κωτόπουλε.

Να μακροημερεύσει η νέα κατεύθυνση, όπως και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας…