Το πρώτο βιβλίο της Δήμητρας Καραγιάννη με τίτλο “Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής”, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης , σε διοργάνωση των εκδόσεων “Γαβριηλίδη” , του Λογοτεχνικού Περιοδικού “Παρέμβαση ” και του Συνεταιριστικού Βιβλιοπωλείου Κοζάνης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος – συγγραφέας Αντώνης Κάλφας, η φιλόλογος Δέσποινα Ιωαννίδου και ο συνθέτης και τραγουδοποιός Μάκης Σεβίλογλου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός και σκηνοθέτης , καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Ελένη Δημοπούλου. Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς είχε η Δημήτρης Γαύρος , ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρκοπούλου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για το σήμερα και είναι ένα λογοτεχνικό τρίπτυχο . Το πρώτο κομμάτι του περιλαμβάνει κείμενα με κοινωνικούς προβληματισμούς και εσωτερικούς στοχασμούς. Το δεύτερο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει ποιήματα και στοίχους, αρκετοί από τους οποίους είναι μελοποιημένοι και το τρίτο, κριτικές παρουσιάσουν σε λογοτέχνες και ανθρώπους της τέχνης. Πρόκειται για ένα δείγμα της δουλειάς της Δήμητρας Καραγιάννη μέχρι τώρα, περιλαμβάνει δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα, με τον τίτλο “25 υστερόγραφα”, να υποδηλώνει 25 κομμάτια της συγγραφέως , διαφορετικά μεταξύ τους, αντιφατικά, με κάτι να τα ενώνει. Σαν ένα ημερολόγια καθημερινότητας, που βρίσκει λόγο να εκφραστεί στο χαρτί.

***

Η Δήμητρα Καραγιάννη γεννήθηκε στην Κοζάνη. Τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση και τον τομέα της ειδικής αγωγής. Έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων, ενώ συμμετέχει στην κυκλοφορία και έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση». Συμμετείχε σε τοπικά και πανελλαδικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, και έχει δημοσιεύσει άρθρα και εργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως δημοσιογράφος. Έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και έχει λάβει μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ασχολείται με τη μουσική, τη στιχουργική και το τραγούδι. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα γράμματα και οι τέχνες, είτε ως άμεση δημιουργία, είτε ως έμμεση απασχόληση, και συμμετέχει ποικιλοτρόπως στην παραγωγή και διακίνησή τους. Το «Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, είναι το πρώτο της βιβλίο.

 

 

Β.Σ.