H υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Ολυμπία Τελιγορίδου μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος , το οποίο εκπέμπει  μέσα από το West Radio για τα θέματα του αγροτικού κόσμου, την προστασία των μακεδονικών προϊόντων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα τεκταινόμενα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε διάφορα σημεία της χώρας ξεκαθάρισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να διεκδικεί το καλύτερο για την οικογένειά του. «Προφανώς δεν θέλουμε τα αγροτοδικεία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε ανάλογη περίπτωση στην Καστοριά και έστειλα στην εισαγγελία έγγραφο ότι δεν παρακωλύουν τις συγκοινωνίες. Δεν είναι επιλογή μας ως πολιτική ηγεσία, δεν θέλουμε την δίωξη των αγροτών. Η δικαστική εξουσία είναι μια αυτόνομη εξουσία» απάντησε σε ερώτηση για τη δίωξη  των 10 αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας. 

Για τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο ανέφερε: «Έχουμε επιλύσει πολλά θέματα. Μειώσαμε τα ασφαλιστικά των αγροτών κατά το 1/3, έγινε το ακατάσχετο του λογαριασμού τους στις 7.500 ευρώ και μαζί με τα 1.250 ευρώ ,  τα οποία φτάνουν στις 22000, καταργήθηκε ο φόρος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Υπάρχει μια προσπάθεια από την κυβέρνηση η καθημερινότητα να γίνει πιο εύκολη» .

«Θα πρέπει και οι  αγρότες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που δίνει η πολιτεία, όπως το πρόγραμμα ενεργειακών κοινοτήτων .Μέσα από ΤΟΕΒ , ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις  δυνατότητες για μειωμένο ρεύμα. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» συνέχισε .

«Εποικοδομητική συνάντηση με τα επιμελητήρια της χώρας»

Η κα Ολυμπία Τελιγιορίδου έδωσε το παρόν  στη συνάντηση των επιμελητηρίων της χώρας το Σάββατο το πρωί στην Κοζάνη , την οποία και χαρακτήρισε εποικοδομητική.  Εκεί αναφέρθηκε σε κάποια επιχειρηματικά εργαλεία, τα οποία συνοψίζονται στα εξής: «Το πρώτο τετράμηνο του 2019 θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αναπτυξιακής τράπεζας σαν χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τους επιχειρηματίες, υπάρχουν προγράμματα για μικροπιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ .Ο εξωδικαστικός μηχανισμός γίνονται προσπάθειες  από 50.000 να διευρυνθεί  στις 300.000,ενώ λαμβάνονται μια  σειρά από μέτρα για να δημιουργήσουν σταθερό περιβάλλον. Οι  ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί , υπάρχουν προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ , τα Leader,για μεταποίηση, αξιοποίηση της ψηφιακής οικονομίας» ανέφερε στο prlogos.

Παράτυπη η ενέργεια του προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης 

Σε ερώτημα για το τι ενόχλησε την ίδια στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Κοζάνης απάντησε: «Στο καλωσόρισμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ενώ η πρόκληση  ήταν για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου  αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών επικριτικά και για πολύ ώρα  θέτοντας το ερώτημα στον κόσμο  αν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που να μην ξέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν  είναι έλληνας. Η πρόσκληση του επιμελητηρίου απευθύνθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον οποίο εκπροσωπούσα» τόνισε χαρακτηρίζοντας ως μια παρατυπία του προέδρου τα όσα συνέβησαν. Δεν μπορούσα να μην απαντήσω τόνισε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος: «Πλέον δεν υπάρχει κανένας, γιατί αυτοί που σφετερίζονταν τη Συμφωνία των Πρεσπών επί 70 χρόνια με τη συμφωνία των Πρεσπών εγγράφως και εμπράκτως παραδέχονται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι έλληνας». Πέρα από το συναισθηματισμό που δεν πηγάζει σε γνώση, καλό είναι να μελετηθεί η συμφωνία είπε. «Οι γείτονές μας παραδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η Συμφωνία παίρνει πίσω ιστορία, παίρνει πίσω σύμβολα, παίρνει πίσω πολιτισμό».

Για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων και των οίνων

Για τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι η γειτονική χώρα έχει συμφωνία με την Ε.Ε., όπου προστατεύονται όλα τα προϊόντα της Ε.Ε. οπότε και της Ελλάδας. «Οι συμφωνίες είναι δεσμευτικές . Πρόκειται για τη συμφωνία σύνδεσης και τη συμφωνία σταθερότητας» τόνισε .Υπάρχει πρόσθετο πρωτόκολλο που αφορά τους οίνους. Το άρθρο 71 αναλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα από την  άλλη  πλευρά να προστατευτούν  τα δικαιώματα στις βιομηχανίες, στο εμπόριο , στα προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα  ΠΟΠ και ΠΓΕ , αλκοολούχα και   τα αμπελοοινικά».

«Η(γείτονα)  χώρα προμηθεύει όλα τα προϊόντα της μέχρι τώρα λέγοντας  ότι παρασκευάζονται από την Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εκεί δεν είδα ανησυχία από αυτούς που σήμερα αγωνιούν. Τώρα θα αναφέρεται ότι  παρασκευάζονται στη Μακεδονία της Βόρειας Μακεδονίας.» Και συνέχισε « Μέσα στη συμφωνία υπάρχει η  σύσταση ομάδων ειδικών από τις δύο χώρες και από Ε.Ε., ΟΗΕ και το  διεθνή οργανισμό τροφίμων να υπάρξει συζήτηση για επιπλέον λεπτομέρειες για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών προϊόντων. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση υπάρχουν οι  αντίστοιχες κυρώσεις. Δεν κινδυνεύουν ούτε ο μακεδονικός χαλβάς, ούτε τα ροδάκινα Βελβεντού και Νάουσας. Προστατεύονται από τις υπάρχουσες συνθήκες».

Καμία εξέλιξη για την παραχώρηση γης για καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 1ο παραγωγικό συνέδριο σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων σε αγρότες από τη ΔΕΗ για καλλιέργεια αρωματικών φυτών απάντησε: «Υπάρχει συζήτηση με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ για το πως μπορεί να γίνει η παραχώρηση των στρεμμάτων στους αγρότες».

Ιωάννα Παπαδημητρίου