Αναβίωσε και φέτος το έθιμο ‘Λαζαρίνες’,στη Ροδιανή Κοζάνης ένα έθιμο που κατά πολλούς, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα .Είναι έθιμο από την εκκλησιαστική μας παράδοση μια και αναφέρεται στο γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου. Το έθιμο αυτό, αναγγέλλει επίσης την ανάσταση της φύσης, τον ερχομό της άνοιξης καθώς και τη γιορτή της νέας ζωής και της γονιμότητας των γυναικών για αυτό και παρατηρούμε πως συμμετέχει μόνο το γυναικείο φύλο σε αυτό.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του εθίμου αποτελούν οι υπέρλαμπρες φορεσιές με τον πλούτο των χρωμάτων, των σχεδίων, των κεντημάτων, των στολιδιών, των κοσμημάτων που διαθέτουν. Ο συνδυασμός των χρωμάτων της φύσης με τα χρώματα των ενδυμασιών, τις χαρακτηριστικές φωνές των κοριτσιών-γυναικών και τα φωτεινά πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων, σου χαράσσουν στη μνήμη την ελπίδα, τη ζωή και την εξέλιξη…

Την εκδήλωση τιμήσαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Ελίμειας Κοζάνης Ζήσης Στημονιάρης , η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κοζάνης Κυριακή Χατζημανώλη , ο Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Δημήτρης Μάστορας , η υποψήφια ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Όλγα Μαρκογιανάκη καθώς και την συμμετοχή πολλών φίλων & συγχωριανών.