Η Κατερίνα Μουζουράκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του TAP AGμίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος για την πορεία και την εξέλιξη του έργου, το οποίο βρίσκεται στο 85% της ολοκλήρωσής του συνολικά και στο 90% στην Ελλάδα. «Έχει γίνει η τοποθέτηση του αγωγού στο έδαφος και βρισκόμαστε σε φάση αποκατάστασης» ανέφερε η ίδια.

Υπάρχουν δύο σημεία σύνδεσης σε Περδίκα και Ποριά, δύο βαλβιδοστάσια, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται. «Είμαστε σε συζητήσεις με περιφέρεια και ΔΕΔΑ για το πώς θα γίνει η συνένωση με το δίκτυο» συνέχισε.

Στην περίοδο κατασκευής του έργου εργάστηκαν 3.500 άνθρωποι στην Ελλάδα στο πικ της κατασκευής. Τώρα είναι λιγότεροι, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του αγωγού είναι μικρές οι ανάγκες σε προσωπικό, οι οποίες έχουν ήδη καλυφθεί. Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει τις εργασίες παρακολούθησης και συντήρησης του αγωγού χωρίς να υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. «Έχουμε επιλέξει μηχανικούς Β. Ελλάδα σε συνεργασία με μηχανικούς του ΔΕΣΦΑ» τόνισε.

Κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις

Το συνολικό ποσό για κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις είναι 32 εκ ευρώ. Πάνω από 180 τέτοιες επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί στη Β. Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία έχει γίνει δωρεά 21 οχημάτων κοινής οφέλειας, 6 απορριμματοφόρα, 5 ασθενοφόρα, 6 αγροτικά οχήματα και 4 εκχιονιστικά. Έγινε το πρόγραμμα ευδόκιμης γης για ενίσχυση της αγροδιατροφικής εκπαίδευσης μαζί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή να βρεθούν ποικιλίες με εξαγωγικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να εκπαιδευτούν καλύτερα οι καλλιεργητές και στο marketingκαι στην πώληση. Τα προϊόντα αυτά είναι μέλι, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δέντρα και πιπεριές. Έχουν συμμετάσχει πολλές ομάδες και τώρα σε φάση εκπαίδευσης στο χωράφι, η πρακτική. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετέχουν πάνω από 250 άτομα γεωργοί και κτηνοτρόφοι μικρών τοπικών ομάδων.

Επίσης έχουν γίνει μικρότερα έργα όπως η ανάπλαση του γηροκομείου Καστοριάς, και κάποια άλλα που συζητάμε και με δήμο Εορδαίας. Έγιναν δωρεές εξοπλισμού όπως και στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό Εορδαίας και με το σύλλογο σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεχτήκαμε πάρα πολλές προτάσεις, σε κάποιες είμαστε σε φάση ωρίμανσης. Συνεχίζονται επίσης τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Οφέλη από ΤΑΠ

«Ήδη υπάρχει σημαντική ωφέλεια με τη μεγάλη εμπλοκή τοπικών επιχειρήσεων. Συνεργαστήκαμε με εκατοντάδες επιχειρήσεις, κατασκευαστικές, λατομεία. Και μελλοντικά όταν έχεις ένα τέτοιο μεγάλο έργο μέσω του ΤΑΠ ανοίγει η πόρτα για να αναπτυχθούν άλλα ενεργειακά έργα για να υπάρχει πρόσβαση με φυσικό αέριο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Είναι το έναυσμα για να γίνουν οι μικρότερες ή μεγαλύτερες επενδύσεις» είπε. Τέλος η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε και η επένδυση στα μεταπτυχιακά θα βοηθήσει τους μηχανικούς του μέλλοντος ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου