ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Στις 28 Ιανουαρίου θα γίνει το κρίσιμο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που ακύρωσαν την ισχύ του τελευταίου συνεδρίου, που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2017. Οι ενστάσεις που ακολούθησαν τότε, οδήγησαν σε ένα δικαστικό αγώνα, με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να ακυρώσει την ισχύ του συνεδρίου και το Εργατικό Κέντρο να οδηγείται εκ νέου σε εκλογές στις 4 Φεβρουαρίου του 2018, για εκλογή νέας διοίκησης.
Θυμίζουμε πως προσωρινά ως πρόεδρος του Εργατικού κέντρου ορίστηκε ο Άρης Κουρκούτας της παράταξης της ΔΑΚΕ. Ζητούμενο στην παρούσα φάση θα είναι να γίνει ένα  καθαρό συνέδριο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν νέα “παρατράγουδα”

Στο τελευταίο συνέδριο είχαν κατέβει οι παρατάξεις: ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΚΕ, Ταξική Συσπείρωση και Ταξική Ενότητα, με τα πρωτεία στους ψήφους να είχε πάρει η ΠΑΣΚΕ. Ωστόσο, δεν συμμετείχε στην συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο Συγκρότησαν, τότε, η παράταξη της ΔΑΚΕ και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά, μιας και ακολούθησαν ενστάσεις που έφτασαν στα δικαστήρια, και καταγγελίες για τη νομιμοποίηση των συνέδρων, που οδήγησαν στα γνωστά προβλήματα για τξη συγκρότηση προεδρείου και εκατέρωθεν καταγγελίες.

Όπως σχολίασε στον “Π.Λ.” ο κ. Κουρκούτας , το διακύβευμα στην παρούσα φάση είναι να το Εργατικό κέντρο να βγει από το αδιέξοδο, με τον ίδιο να εκτιμάει πως αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση και να προκύψει νέα διοίκηση. Να σημειωθεί ωστόσο, πως στις 25 Ιανουαρίου εκκρεμεί η αγωγή που είχε κάνει η ΔΑΚΕ, η απόφαση της οποίας ωστόσο θα βγει μετά από αρκετό καιρό, έξι μήνες ή ένα χρόνο μετά. Η εν λόγω αγωγή αφορούσε την προσθήκη και άλλων σωματείων στην αρχική εκλογική διαδικασία για το συνέδριο του 2017, σωματεία που τελικά δεν εγκρίθηκαν μετά από ενστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι σύνεδροι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν εκ νέου από το νέο συνέδριο. Να σημειωθεί πως στο προηγούμενο υπήρξαν 95 σύνεδροι (οι σύνεδροι εκλέγονται από τη δύναμη των σωματείων του εργατικού κέντρου), ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως και σε αυτή τη νέα εκλογοπολογιστική διαδικασία θα υπάρξουν ενστάσεις και αντεγκλήσεις εκατέρωθεν…  Θυμίζουμε πως επειδή ακριβώς η ΔΑΚΕ είχε χάσει δυνάμεις μέσα από τη συνδικαλιστική αυτή διαδικασία, τις διεκδίκησε δυναστικά με τα γνωστά αποτελέσματα….

Β.Σ.