Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Την ανάγκη να πειστεί η κυβέρνηση για τη μη πώληση λιγνιτικών μονάδων επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, μιλώντας με αφορμή την πρόταση για τη Δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης .

Την εν λόγω πρόταση συνυπογράφουν οι Δήμοι  Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Rovinari Ρουμανίας, Horní Jiřetín Τσεχίας, Trojanovice Τσεχίας, η  ΓΣΕΕ και η  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στο πλαίσιο της  αναθεώρησης της οδηγίας για το  Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΣΕΔΕ) . Στην επιστολή που απευθύνεται στους Υπουργούς Περιβάλλοντος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Επίτροπο Ενέργειας και Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στα Μέλη των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των Κρατών Μελών στις Βρυξέλλες, ζητούν τη θέσπιση χρηματοδοτικού μηχανισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα στηρίξει τις τοπικές οικονομίες και τους εργαζόμενους περιοχών σε όλη την Ευρώπη που θα πληγούν περισσότερο από τη δρομολογημένη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σάββας Ζαμανίδης, δήμαρχος Εορδαίας  και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, τόνισε πως η σύσταση του ταμείου δίκαιης μετάβασης είναι μια σκέψη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως
“καλό είναι ως χώρα να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις και να ζητούμε να παρεμβαίνουμε και να συμπεριλαμβάνονται και οι δικές μας περιοχές σε κανονισμούς και αποφάσεις που προβλέπονται για άλλες χώρες. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή που το δικαιούται, ώστε με όλες τις λιγνιτικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν με την αξιοποίηση του λιγνίτη και την απόσυρση μονάδων , να μπορεί αντισταθμιστικά να δημιουργήσει ανάπτυξη, ώστε να μπορεί να σταθεί οικονομικά”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή χειρίστηκε μονοδιάστατα στην εκμετάλλευση του λιγνίτη . “Οι λιγνιτικές μονάδες σήμερα διέρχονται μεγάλη κρίση αφού μπαίνουν τελευταίες στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής  , με αποτέλεσμα η περιοχή μας να είναι πρώτη σε ανεργία”, σημείωσε ο ίδιος. Την ενέργεια για τη σύσταση ταμείου δίκαιης μετάβασης, στηρίζουν τόσο η ΠΕΔ όσο και το δίκτυο ενεργειακών δήμων, ενώ οι εμπλεκόμενες περιοχές θα κάνουν και επαφές με την ΕΕ.

Ακόμη το ταμείο δίκαιης μετάβασης είναι μακριά, απάντησε, αφού δεν συστάθηκε, ωστόσο πρέπει όπως τόνισε να ενεργήσει η περιοχή άμεσα, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορέσει να ωφεληθεί.

 

Ανάγκη να πειστεί η κυβέρνηση για τη μη πώληση λιγνιτικών μονάδων

Ωστόσο το ενεργειακό παραμένει κορυφαίο ζήτημα, με τον κ. Ζαμανίδη να τονίζει πως “η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δει πως η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ  και όχι μόνο, θα πρέπει να σταματήσει. Είναι καταστροφικό για τη χώρα να ελέγχεται η παραγωγή της ενέργειας από ξένα κέντρα και να εξαρτάται από το εξωτερικό”, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τις διαφωνίες του σε όλους τους τόνους. Μίλησε για την ανάγκη να πειστεί ο πρωθυπουργός ομόφωνα, ενώ ομάδα του συντονιστικού οργάνου θα ζητήσει να τον πείσει. “Αν δεν το κάνουμε, θα πρέπει να μπούμε μπροστά στον αγώνα, με όλα τα μέσα. Αν το απαιτήσουμε συντονισμένα όλοι μαζί, πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας και να καταθέσουμε τα επιχειρήματά μας. Στο Δ.Σ. της Κεντρικής ένωσης δήμων υπήρξε ομόφωνη πρόθεση να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, ενώ η ΚΕΔΕ δεν αποκλείεται να κάνει συνέδριο για την ενέργεια και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών”.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας πρέπει να καλύπτονται από εγχώριες πηγές, τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως σε μια γενικευμένη αστάθεια είναι καταστροφικό να μην μπορεί να ελέγχει κανείς την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.

Το συντονιστικό για τη ΔΕΗ συνεδρίασε και μένει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του και να ξανα – συνεδριάσουμε και να αναδιπλώσουμε, είπε ο ίδιος, λέγοντας πως πρέπει να δούμε πως θα πάνε οι εξελίξεις. Έχουμε ένα μεγάλο αγώνα, δύσκολο και να συνεδριάζουμε για να καθορίσουμε τη στάση μας”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας ένα εθνικό ζήτημα και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.

 

Κατεδάφιση στο παλαιό διοικητήριο της ΛΚΔΜ;

Εντωμεταξύ ο δήμαρχος κλήθηκε να σχολιάσει και την πιθανή προσπάθεια της ΔΕΗ  να προχωρήσει σε κατεδάφιση του παλαιού της διοικητηρίου στο ΛΚΔΜ, απαντώντας πως: “Δεν μπορεί να γίνει την αρχόμενη εβδομάδα, υπάρχουν μπροστά πολλές διαδικασίες. Απομένουν οι αποτυπώσεις του συγκροτήματος. Είναι νωρίς ακόμα και δεν μπορεί να γίνει η κατεδάφιση”. Σημείωσε, δε , πως πέρυσι το καλοκαίρι υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις για το ζήτημα, ενώ εκκρεμεί η εκτίμηση του υπουργείου Πολιτισμού για την αξία των κτισμάτων για το ποια κτήρια πρέπει να διατηρηθούν και ποια όχι…

Β.Σ.