Από τις αρχές του Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου το Γ.Ν. Κοζάνης είχε διαχειριστεί 560 θετικά κρούσματα και το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας 69.Τα νούμερα αυτά για τους γνωρίζοντες δεν είναι έκπληξη, αφού πάντα  το Μαμάτσειο με ευκολότερη πρόσβαση από όλη τη Δυτική Μακεδονία καλύπτει εκτός του δήμου Κοζάνης και τους δήμους Σερβίων , Βελβεντού και Βοΐου. Έχει σε μόνιμη βάση πενταπλάσιο όγκο δουλειάς ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας αν και δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως νοσοκομείο αναφοράς.

Ο διοικητής του Μποδοσάκειου όπως ανέφερε και στο Flash πήρε μια γεύση περιστατικών το καλοκαίρι από όλη τη Δυτική Μακεδονία, κάτι που συμβαίνει σταθερά στο Νοσοκομείο της Κοζάνης. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν τα μεγέθη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας. Διότι οι γιατροί δεν θα δουν το νέο κτίριο για να έρθουν και η κατάληξη θα είναι η ίδια. Άγονες προκηρύξεις και μετά γκρίνια.

Η ΜΕΘ

Η επάνδρωση βέβαια της ΜΕΘ του Μαμάτσειου είναι ένα μεγάλο θέμα όταν ένας   εκ των γιατρών που θα την στελέχωναν μετατέθηκε στις 27 Απριλίου στο Μποδοσάκειο. Και επι θητείας Γιώργου Χιωτίδη ένας εκ των καρδιολόγων πήρε εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις εργασίες του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου της Βέροιας μετά από απόφαση του Νοσοκομείου. Απορεί δηλαδή κανείς πώς θα στελεχώναμε την ΜΕΘ όταν ένας εκ των δύο γιατρών  που θα την επάνδρωναν εκπαιδεύεται στο αιμοδυναμικό  εργαστήριο και όχι  στην εντατικολογία….Για αυτό και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης ρώτησε εαν είναι εκπαιδευμένοι  και έτοιμοι οι δύο γιατροί που έχουν προσληφθεί για τη ΜΕΘ. Γιατί πολύ απλά δεν είναι και το γνωρίζει. Και κανένας άλλος γιατρός δεν φαίνεται διατεθειμένος να έρθει .

Φαγωμάρα

Και δυστυχώς αρέσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος να βγάζει στην φόρα τα όσα συμβαίνουν στο Μαμάτσειο με τη διοίκηση του Γ.Ν. Κοζάνης   ακόμα να περιμένει την έμπρακτη στήριξη των ιδιωτών γιατρών πέρα από τις δηλώσεις. Ναι το έχουμε ξαναπεί, δεν υπάρχει ομόνοια στην Κοζάνη, αλλά αλληλοφαγωμάρα ποιος θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Είχε  πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μέσα σε όλα αυτά που η τοπική αυτοδιοίκηση μετά από χρόνια στο ρόλο το θεατή  αποφάσισε  δια στόματος του  δημάρχου  της πόλης Λάζαρο Μαλούτα να πάρει  θέση υιοθετώντας μάλιστα την αρχική του Βαγγέλη Σημανδράκου . Ρίχτηκαν να τον «φάνε»  όπως ήταν επόμενο.

Ενωμένη η Πτολεμαΐδα

Ενώ το Μποδοσάκειο υπερασπίζεται το διοικητή του  ακόμα και μετά από το  πολυσυζητημένο έγγραφο που στάλθηκε στο προσωπικό του, για να υπάρχει μια καλή έξωθεν εικόνα. Παρότι κακή η σύνταξη του κειμένου πάλι το θέμα μειώνεται .

Το έγγραφο που έφτασε στο προσωπικό έλεγε μεταξύ άλλων : «Εάν κατά την ιχνηλάτηση μετά από εμφάνιση θετικού κρούσματος σε άτομο του προσωπικού βρεθεί κάποιος από το προσωπικό που είχε επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου, που σημαίνει δεν πήρε μέτρα προστασίας, απομακρύνεται από την εργασία για 7 ημέρες, και θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις». «Δεν αναγράφεται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σ’ όσους υγειονομικούς μολυνθούν από κορωνοϊό , αλλά ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε όποιον από το προσωπικό διαπιστωθεί ότι δεν έχει λάβει τα μέτρα προστασίας» απάντησε ο διοικητής αναφερόμενος στο νόμο.

Άλλα αναφέρει ο νόμος

Στα νοσοκομεία με ευθύνη του διευθυντή τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5  μέτρου μεταξύ των ατόμων .Στου ίδιους χώρους είναι  υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό αναφέρει το άρθρο 1 του εν λόγω νόμου. Και το άρθρο 4 αναφέρει ότι επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για μην χρήση μάσκας  και 150 ευρώ για κάθε παράβαση  ελάχιστης απόστασης. Πουθενά δεν λέγεται ότι  θα απομακρυνθεί  εργαζόμενος για 7 μέρες, αλλά και πάλι  υπάρχει κάλυψη …

Και πολύ καλά κάνουν έστω και αν υπάρχει υπερβολή και συχνά συμπεριφορά μικρού χωριού. Όταν εδώ ο σύλλογος εργαζομένων του Μαμάτσειου  ψάχνει τρωτά και τώρα πιάστηκε από την ψυχιατρική, που πιθανόν να αξιοποιηθεί  αν δεχθεί μεγάλη πίεση το Μαμάτσειο .Όταν πολλά λέχθηκαν για το Εκθεσιακό Κέντρο την άνοιξη, τώρα για το 403 του Α’Σ.Σ., προτάσεις που δεν φαίνονται υλοποιήσιμες.

Μια ακόμα πρακτική υποβάθμισης

Το 2016 με πρόταση στην 3η ΥΠΕ για τη συλλειτουργία των Νοσοκομείων Κοζάνης -Πτολεμαΐδας προτάθηκε επίσης από τη τότε διοίκηση η ΜΕΘ, η ορθοπεδική, η ουρολογική και η πνευμονολογική να μεταφερθούν  στο Μποδοσάκειο και το τμήμα ΩΡΛ στο Μαμάτσειο. Δηλαδή να χαθούν τουλάχιστον 14 οργανικές θέσεις γιατρών από το Νοσοκομείο της Κοζάνης. Φυσικά αυτή η πρόταση που θα υποβάθμιζε ακόμα περισσότερο το Μαμάτσειο δεν πέρασε.

Δύσκολα επιλύονται λάθη του παρελθόντος μέσα στην πανδημία όταν απλά κοιτάμε ποιος θα έχει την αρχηγία. Η έλλειψη σύμπνοιας είναι γεγονός και είναι αδύνατον να πάμε μπροστά με πρακτικές υποβιβασμού του ενός από τα δύο νοσοκομεία μας. Και τα δύο νοσοκομεία είναι απαραίτητα και πρέπει να τύχουν της ανάλογης επάνδρωσης. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν ολόκληρη Δυτική Μακεδονία να μείνει με τέσσερις  κλίνες ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο. Δίκαιο αίτημα λοιπόν η δημιουργία ΜΕΘ στην Κοζάνη, αλλά είναι εφικτό;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Μαμάτσειο ώρα μηδέν – Οι γιατροί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον και η μεθοδευμένη υποβάθμιση είναι γεγονός 

Σε ενάμιση μήνα τρεις γιατροί στη Μ.Ε.Θ. του Μαμάτσειου – Βγήκε το Φ.Ε.Κ.