Για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και τα προβλήματα στη λειτουργία τους έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου. Ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας επεσήμανε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των 47 οργανισμών της περιφέρειας όπως η έλλειψη αδειοδότησης στη χρήση νερού ή η ανυπαρξία διοικητικών συμβουλίων. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως μόνο 4 οργανισμοί έχουν άδεια χρήσης νερού.

Στα προβλήματα συμπλήρωσε τα χρέη προς τη ΔΕΗ, τα κόστη περιβαλλόντικής διαχείρισης, την ανάγκη για συντήρηση υποδομών, τις πιέσεις για χρήση των ΑΠΕ και την κατάσταση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπογράμμισε μάλιστα πως αυτή η κατάσταση υπάρχει ενώ έχουν εκχωρηθεί 8,2 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία για τα 3,2 εκ. έχουν καταβληθεί προτάσεις προς αξιοποίηση από τα ΤΟΕΒ καρπενησίου Δήμητρας και Βελβεντού. Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλήματων τόνισε ο κ. Άμπας μεταξύ των οποίων η εκπόνηση μελετών.

Το λόγο πήραν εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, όπως ο κ. Ορφανίδης ή ο κ. Κατσογιάννης, μιλώντας για το κόστος της ενέργειας, την ανάγκη να βρεθούν καλλιέργειες που να στηρίζουν τα ΤΟΕΒ και την σημασία της συμμετοχής των μελών των οργανισμών παράλληλα με το σύνολο δράσεων από πλευράς της περιφέρειας για κάθε ένα από τους οργανισμούς.

Η κα Γεωργία Ζεμπελιάδου, εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εντόπισε τα προβλήματα σε τρία σημεία, στους μικρούς σχηματισμούς, στα χρηματοδοτικά εργαλεία και το μικρό κόστος ενέργειας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Τη σύσταση ενός εφαρμόσιμου προγράμματος υποστήριξε από πλευράς του και ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως και την καταλυτική συνδρομή των επιστημόνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η συζήτηση του ζητήματος περί ΤΟΕΒ έληξε με τις επισημάνσεις του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη ο οποίος τόνισε, σε πρώτη φάση, την ανάγκη εξεύρεσης των αιτιών χρεοκοπίας πολλών από τους ΤΟΕΒ, καθώς γύρω στους δέκα λειτουργούν από τους σαράντα εφτά. Ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν δίκτυα παλιότερων δεκαετιών που είναι απαξιωμένα διερωτώμενος : “Αυτά θα τα αφήσουμε έτσι, να είναι πεταμένα λεφτά ;” Τέλος, έκανε λόγο για τη βιωσιμότητα των δικτύων, αφού είχε τονίσει τη σημασία του νερού για την αύξηση της αποδοτικότητας των ξερικών εδαφών όπως και για διάφορες παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ή η συνέργεια των ΤΟΕΒ με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες επιχειρηματικής φύσεως.

Φ.Μ.