Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Τα πετρώματα της περιοχής ευθύνονται για την υψηλή περιεκτικότητα των νερών σε σημεία της λεκάνης Σαριγκιόλ , με εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Δημήτρης Δημητρακόπουλος, τομεάρχης υδρογεωλογικών μελετών και διδάκτωρ υδρογεωλογίας.

Ο ίδιος μίλησε για τα αποτελέσματα της μελέτης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, επάνω στο θέμα, παρουσιάζοντας διαφορετική εικόνα από αυτή των καθηγητών του ΑΠΘ, ότι δηλαδή φταίει η τέφρα για το εξασθενές χρώμιο. Χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος είπε στο ράδιολόγος πως: “”Προφανώς ο κόσμος ανησυχεί. Η ΔΕΗ σας σοβαρή επιχείρηση, όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διερευνήσει αυτά τα θέματα και κυρίως πως το τρισθενές χρώμιο που υπάρχει στα φυσικά πετρώματα, γίνεται εξασθενές και εντοπίζεται στις 3-4 γεωτρήσεις που βρίσκονται μέσα στη λεκάνη. Η ύπαρξη χρωμίου στα υπόγεια νερά της περιοχής είναι γνωστή και από μελέτες που έχει κάνει εδώ και καιρό και το ΙΓΜΕ αλλά και μελέτες της ΔΕΥΑΚ με το Πολυτεχνείο παλαιότερα, είχε εντοπιστεί χρώμιο και σε γεώτρηση στην περιοχή των Κοίλων (για βιομηχανική χρήση, πολύ πάνω από τα όρια), αλλά και σε γεωτρήσεις, στις παλιές γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ και δεν ξεπερνούσαν το όριο.  Τα συμπεράσματα της μελέτης του πολυτεχνείου, καταλήγουν συνοπτικά, ότι τα πετρώματα της περιοχής, ορισμένα εξ αυτών, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε χρώμιο, με αποτέλεσμα αυτό κάτω από ορισμένες συνθήκες να διαλύεται και να περνάει στα υπόγεια νερά της περιοχής”.
Η τέφρα και τα λιπάσματα συνεισφέρουν αλλά ελάχιστα, είναι πολύ ήσσονος σημασίας η συμβολή τους στην περιοχή, προσέθεσε ο ίδιος, λέγοντας πως: “Αν η τέφρα ήταν υπεύθυνη για τη παρουσία χρωμίου στην περιοχή, τότε και στον Σουλού θα είχε εξασθενές χρώμιο και κατά μήκος του ταινιοδρόμου που μεταφέρει την τέφρα αλλά και μέσα στα ορυχεία.  Η ΔΕΗ κάνει μηνιαίες αναλύσεις και το χρώμιο είναι μη ανιχνεύσιμο και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι κρυφά”.
Από τις έρευνες που έγιναν εντοπίστηκε χρώμιο στις πηγές του Βερμίου, είπε επίσης ο ίδιος, αιτιολογώντας πως αυτό έγινε επειδή εκεί είναι τα πετρώματα που περιέχουν χρώμιο. Επίσης, σε ό,τι αφορά την συμβολή της τέφρας, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως “Η τέφρα σε όξινο περιβάλλον μπορεί να ξεπλύνει χρώμιο, αλλά εμείς εδώ έχουμε βασικό περιβάλλον και σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να ξεπλυθεί χρώμιο ούτε άλλα βαρέα μέταλλα. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ξεπλυθεί λίγο χρώμιο, για αυτό άλλωστε και εντοπίστηκε σε λίγες γεωτρήσεις. Γιατί εκεί οι συνθήκες ευνοούν το μεγαλύτερο ξέπλυμα. Οι συνθήκες μπορεί να οφείλονται σε κοπριά, ή λιπάσματα. Η τέφρα κάνει βασικό το περιβάλλον και όχι  όξινο. Ακόμη και στη Βέροια, βρέθηκε χρώμιο, από το ξέπλυμα των πετρωμάτων”, είπε χαρακτηριστικά.  


Σε ό,τι αφορά τα όσα λέχθηκαν για τη μη συνεργασία της ΔΕΗ στην επιστημονική έρευνα του ΑΠΘ,  ο ίδιος ανέφερε πως  ζητήθηκε το σύνολο των γεωτρήσεων και των στοιχείων που διαθέτει η ΔΕΗ στη λεκάνη της Πτολεμαΐδας , κάτι που δεν ήταν δυνατόν να γίνει, γι’ αυτό και δόθηκαν μόνο τα στοιχεία για τον Άγιο Δημήτριο. Σημείωσε πως η ΔΕΗ έκανε χρόνια να αξιολογήσει αυτά τα στοιχεία και δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν σε ιδιώτη, για την όποια εκμετάλλευση.
Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως ειδικά για τα θέματα των νερών, η ΔΕΗ χρηματοδότησε ή συνεργάστηκε με τοπικούς επιστημονικούς φορείς για εκπόνηση μελετών. Παλαιότερα , τόνισε πως το ’90 είχε γίνει μελέτη, στην οποία συμμετείχε η ΔΕΥΑΚ Κοζάνης, το ΕΜΠ, η ΔΕΗ, ιδιωτική εταιρεία και τα αποτελέσματα παραδόθηκαν και είναι γνωστά. Στη συνέχεια εκπονήθηκε μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον πόρο και ανατέθηκε από την τότε νομαρχία να γίνει μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων της λεκάνης Σαριγκιόλ. “Προφανώς το ΙΓΜΕ και το ΤΕΙ θα μπορούν να συμβάλουν σε μελέτες που θα δίνουν αντικειμενικότητα από πλευράς ΔΕΗ”, είπε ο ίδιος.
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνει δημόσια παρουσίαση της μελέτης. “Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να ερευνά το θέμα και να έχουμε πληρέστερη απάντηση και να απαντηθούν ερωτηματικά των κατοίκων ή φορέων” κατέληξε.

Β.Σ.