“ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ”
“Η συνεισφορά της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας”, λέει η επιστήμονας του ΕΜΠ στο ράδιοΛόγος

Η τέφρα δεν συνεισφέρει στην ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο της περιοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που έφερε σε πέρας το Μετσόβειο Πολυτεχνείο. με βάση τα όσα αποκάλυψε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα  η Μαρία Περάκη, επίκουρη καθηγήτρια Ορυκτολογίας στο τμήμα γεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου .

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη δειγματοληψία και τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν πως κύριος παράγοντας  για το εξασθενές χρώμιο είναι τα πετρώματα της περιοχής.
Η ανάθεση από τη ΔΕΗ στο ΕΜΠ έγινε την άνοιξη του 2014 και το αντικείμενο της μελέτης  ήταν η παρουσία βαρέων μετάλλων με μια ιδιαίτερη έμφαση στο χρώμιο στους γεωλογικούς σχηματισμούς, τον λιγνίτη και την τέφρα στην περιοχή  και η συσχέτιση αυτών με τα νερά στη λεκάνη Σαριγκιόλ. Σύμφωνα με την ίδια, έγινε εκτεταμένη δειγματοληψία στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, από πολλές θέσεις και από όλους τους γεωλογικούς σχηματισμούς περιμετρικά της λεκάνης. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες του ΕΜΠ  πήραν 80 δείγματα στερεά από τα πετρώματα της περιοχής από τον ορεινό όγκο του Βερμίου, την περιοχή Αγίου Δημητρίου, τους λόφους στην περιοχή Δρεπάνου, από εδάφη σε θέσεις της λεκάνης, από λιγνίτες μέσα στα ορυχεία και δείγματα τέφρας. Συγκεκριμένα στα δείγματα τέφρας ελήφθησαν από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τον ταινιόδρομο  Α9, τους ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας (με αντίστοιχη παραγωγή λιγνίτη όπως τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπως τόνισε), αλλά και σε παλιές αποθέσεις αμιγούς τέφρας και σύγχρονες αποθέσεις τέφρας με κάρβουνα, μέσα στα ορυχεία.
Αντίστοιχα δείγματα ελήφθησαν από  υδρογεωτρήσεις από  όλη τη λεκάνη και στο Β/Α τμήμα Ακρινής, Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου και στο νότιο τμήμα. Επίσης, ελήφθησαν από φυσικές πηγές στο Βέρμιο. Αντίστοιχα, από επιφανειακά νερά στο ρέμα Σουλού και από γεωτρήσεις κοντά στις αποθέσεις τέφρας.
“Τα δικά μας  δεδομένα στο σύνολο της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συνεισφορά της τέφρας είναι ήσσονος σημασία και ο κύριος παράγοντας είναι τα πετρώματα της περιοχής. Ανθρωπογενής δραστηριότητες συνδυάζονται. Η τέφρα δεν συνεισφέρει στην ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο της περιοχής”, είπε ειδικότερα η κ. Περάκη.


Αναφερόμενη στις αυξημένες συγκεντρώσεις Χρωμίου στις γεωτρήσεις των τριών χωριών, πάνω από τα όρια , η ίδια προσέθεσε πως επίσης υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου βρέθηκαν και σε γεωτρήσεις στο Νότιο τμήμα στην περιοχή Κοίλων . Επίσης, μετρήθηκαν και σε πηγές στο Βέρμιο ( περιοχή Αγίου Παντελεήμονα, στα 40 mg το λίτρο, χωρίς την επίδραση της τέφρας).
Εξίσου σημαντικά είναι και τα ευρήματα που δείχνουν που δεν βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις και αυτό είναι: στο ρέμα Σουλού, όπου υπήρχαν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις . Στο κεντρικό ρέμα του Σουλού που  διοχετεύοντα όλα τα νερά που ξεπλένονται από  τα ορυχεία και οι συγκεντρώσεις είναι κάτω από 5 mg.
Επίσης, δεν βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε γεωτρήσεις στις αποθέσεις τέφρας, εντός του Νοτίου Πεδίου, όπου οι συγκεντρώσεις είναι κάτω από 2 mg , κάτω δηλαδή από το όριο ανιχνευσιμότητας . Επίσης, δεν βρέθηκαν συγκεντρώσεις στους ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας. Επίσης, δεν μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις  στα αντλιοστάσια και στα νερά των ΑΗΣ.
“Η συνεισφορά της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας”, σημείωσε η ίδια, ενώ αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη συμβολή των λιπασμάτων και άλλων παραγόντων, λέγοντας πως ” Τα λιπάσματα έχουν συνεργητικό ρόλο, ο κύριος παράγοντας είναι το γεωλογικό περιβάλλον. Παρατηρήθηκε υψηλή συσχέτιση χρωμίου με φώσφορο και νιτρικά, σε δείγμα νερού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που υποδεικνύει σε κάποιο βαθμό την συσχέτιση με αγροχημικά”. Ωστόσο αυτό χρήση διερεύνησης, σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κύριος παράγοντας.
Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει χρώμιο, στο νερό, αναζητήσαμε τα αίτια παρουσίας του”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως επίσης . σε περιοχές με αντίστοιχο γεωλογικό υπόβαθρο, παρατηρήθηκαν εξίσου υψηλά ποσοστά σε Βέροια, Βεργίνα, κ.α., ως επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της τελικής παραλαβής και είναι θέμα της ΔΕΗ και των τοπικών αρχών πότε θα γίνει η τελική παρουσίαση. “Από εμάς υπάρχει όλη η διάθεση” είπε η ίδια, λέγοντας τέλος πως το σύνολο των δειγμάτων για αναλύσεις στάλθηκαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια στο εξωτερικό, εκ των οποίων και ένα στον Καναδά που είναι και από τα πιο αξιόπιστα εργαστήρια στον κόσμο.

Β.Σ.