Στα πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Εθνικής Τράπεζας Κοζάνης και Σερρών σύμφωνα και με τα αρχεία του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, αποφασίστηκε η ανάρτηση πανώ στις προσόψεις των κτιρίων. Στην Εθνική Τράπεζα της Κοζάνης επί της πλατείας Νίκης η ανάρτηση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χωρίς όμως την πρότερη συμμόρφωση στο νόμο για την υπαίθρια διαφήμιση.

Βεβαίως δεν πρόκειται για κάποιο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο για να δοθεί άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά όπως αναφέρει ο Ν.2946/2001:
«Για τη χορήγηση άδειας προβολής υπαίθριας διαφήµισης ή για την τοποθέτηση πλαισίων διαφήµισης σε ιδιωτικό κτίριο ή οικόπεδο απαιτείται επίσης και η προηγούµενη γνώµη του αρµόδιου Τοπικού Συµβουλίου Μνηµείων Υπουργείου Πολιτισµού, που εξετάζει αν περιορίζεται η θέα και προκαλείται υποβάθµιση µνηµείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και η γνώµη της πρωτοβάθµιας ΕΠΑΕ η οποία εξετάζει αν θίγεται η αισθητική της περιοχής, αν επιβαρύνεται στατικός το κτίριο ή αν δηµιουργείται σε αυτό τεχνικό πρόβληµα από τη διαφηµιστική κατασκευή».

Μπορεί τα εν λόγω πανώ να μην προσβάλλουν την αισθητική του χώρου σε αντικειμενική βάση, αλλά τοποθετούνται με φόντο την πλατεία της Κοζάνης που κέρδισε έναν πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και περιβάλλεται από ιστορικά μνημεία. Παράλληλα ανοίγει τις πόρτες στην ανάρτηση πανώ και από άλλα κτίρια βλέπε Ερμιόνιο.

Στην ΚΥΑ υπ’ αριθ. 38110 για τον «Καθορισμό όρων και προϋποθέσεων ανάρτησης πανώ σε προσόψεις κτιρίων, καθώς και προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, κατά τις διατάξεις του Ν. 2946/2001» επίσης αναφέρεται ότι : «Η τοποθέτησή τους γίνεται σε θέσεις που προβλέπονται από αρχιτεκτονική μελέτη, με τις παραπάνω προδιαγραφές και κατόπιν έγκρισης της Ε.Π.Α.Ε., Απαιτείται άδεια του οικείου ΟΤΑ, που χορηγείται ατελώς, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, με απόφαση του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας, η οποία εκδίδεται μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ και έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών της παρούσας από τον ΟΤΑ. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη φάκελο στοιχείων (διαστάσεις, χρονικό διάστημα ανάρτησης κ.λπ.).και ότι Απαγορεύεται η ανάρτηση πανώ εντός των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων και κατά μήκος των ορίων τους. Ειδικώς για τα μνημεία του Καταλόγου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απαγορεύεται η ανάρτηση πανώ σε οποιοδήποτε σημείο που εντάσσεται στο πεδίο θέασής τους. Επιτρέπεται η ανάρτηση πανώ πλησίον αρχαίου ή νεότερου μνημείου, με άδεια που χορηγεί η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από γνώμη του Συμβουλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» η Εθνική Τράπεζα δεν έχει πάρει άδεια από το δήμο Κοζάνης. Φυσικά ερωτήθηκε η πολεοδομία σύμφωνα με τα λεγόμενα της διεύθυνσης της Εθνικής τράπεζας , αλλά επειδή δεν πρόκειται για μια μόνιμη κατασκευή, δεν χρειάστηκε άδεια. Μόνο που εξετάστηκε το κατασκευαστικό μόνο κομμάτι και όχι αυτό που αφορά την διαφήμιση με τα πανώ της Εθνικής να έχουν καθαρά διαφημιστικό χαρακτήρα.

Μάλιστα σύμφωνα με την Εξουσιοδοτική διάταξη ο νόμος αναφέρει ότι:
«Με απόφαση του Δημοτικού ή του Κοινοτικού Συμβουλίου μπορεί να καθορίζονται ειδικότερες προδιαγραφές κατασκευής καθώς και ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων επί πλέον των όσων καθορίζονται με την παρούσα απόφαση, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες του Δήμου ή της Κοινότητας».

Και την περίπτωση της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης υπάρχου ιδιαιτερότητες, τις οποίες δεν σεβάστηκε η Εθνική Τράπεζα της Κοζάνης. Πέραν τούτου όμως δεν μπήκε καν στη διαδικασία εναρμόνισης με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος μιλά και για αδειοδότηση από τους οικείους ΟΤΑ, συγκεκριμένα μεγέθη των και χρονικά πλαίσια των.διαφημίσεων .Όταν τα πανώ της Εθνικής θα παραμείνουν όλο το 2018 και είναι ευμεγέθη , τίθεται θέμα. Αλήθεια ποια η θέση του δήμου και της δημοτικής αστυνομίας; Εδώ θα εφαρμοστεί η νομοθεσία ή δεν είδε κανείς τα μπάνερ που ατενίζουν την πλατεία;

Ιωάννα Παπαδημητρίου