Κωστής Χατζηδάκης: “Στην Κοζάνη  προτιμήσατε να κλάψετε”- “Έχετε  κ. Καρυπίδη  τα 500 εκ , απορροφήστε  τα και μετά να κάνετε  τον τιμητή” 

Η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας» συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή.

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την βιαστική απολιγνιτοποίηση μιλώντας για στρατιές ανέργων που θα δημιουργηθούν για αυτό και προτάσσονται κατά την γνώμη του οι φοροελεφρύνσεις. Επιλέγει η κυβέρνηση υπογράμμισε το φυσικό αέριο παρότι η ΕτΕ σταματά την επιδότησή του, αντικαθίσταται ο λιγνίτης με ιδιωτικές  μονάδες φυσικού αερίου αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανθρακοποιεί ουσιαστικά η κυβέρνηση και δεν απανθρακοποιεί με τα νοικοκυριά να υπόκεινται σε αύξηση του κόστους της ενέργειας. Η μετάβαση θέλει σχέδιο συνέχισε, διαβούλευση χωρίς σχέδιο και χωρίς όφελος για την χώρα δεν υπάρχει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Πτολεμαΐδα 5 λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν  έχει την  τεχνική επάρκεια για την συνέχιση της μονάδας αφού δεν ξέρουμε τι καύσιμο θα χρησιμοποιεί. “Η Ελλάδα επενδύει 1, 5 δις στη μεγαλύτερη μονάδα και το 2028 δεν θα χρησιμοποιεί  λιγνίτη.Τι καύσιμο θα χρησιμοποιεί; “διερωτήθηκε. Η δημιουργία του ταμείου δίκαιης  μετάβασης αποδεικνύει ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσήλωση στο λιγνίτη και  πήγε σε δημόσιο χώρο και όχι σε ιδιωτικό με τα  ΜΑΤ απέξω για ανακοινώσεις .

Ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου της περιοχής, των όρων ζωής σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, μιας νέας οικονομίας κλιματικά ουδέτερης, κοινωνικά δίκαιης με μέρος του προβλήματος να είναι η απολιγνιτοποίηση. Δεν μπορεί να υπάρχει μετάβαση χωρίς την κοινωνία, πρακτικές  πυγμής θα είναι καταστροφικό να εφαρμοστούν. Η δίκαιη συναίνεση είναι σημείο εκκίνησης κατά την γνώμη του με μια κυβέρνηση που κατάφερε να δημιουργήσει τοπική δυσπιστία στις τοπικές κοινωνίες, περιφέρει διαθέσιμους πόρους που δεν θα πάρουμε αν δεν έχουμε σχέδια.

Αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, φορείς με τη μορφή ενός φόρουμ θα διασφαλίσουν το σχεδιασμό, τον έλεγχο των πολιτικών με την ανάγκη δημιουργίας δύο παραρτημάτων σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία. “Καλούμε τους κατοίκους, το λαό, τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο γύρω από ένα σχέδιο που θα διασφαλίσει τη μετάβαση αυτών των περιοχών” ολοκλήρωσε.

Η Θεοπίστη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας μίλησε για μεγάλη καταστροφή στην πατρίδα και τη Δ.Μακεδονία.Η Ν.Δ, είναι αυτή που φταίει για την μονοκαλλιέργεια, ποτέ δεν ήταν παίκτης στις ΑΠΕ και δεν ασχολήθηκε με το φυσικό αέριο. Η ανεργία στην Φλώρινα των νέων   ανθρώπων αγγίζει το 75% με την Δ.Μακεδονία να κρατά τα πρωτεία στη ανεργία. Ο κίνδυνος ερήμωσης είναι ορατός. Βαλτόνερο, Αχλάδα σήμερα πέφτουν, υπάρχει πρόβλημα αυταναφλέξεων στον ΑΗΣ Μελίτης .”Η Φλώρινα δεν έχει τηλεθέρμανση, ποτέ δεν είχε με την ευθύνη του δημάρχου που εσείς στηρίζατε και σας τον πήραν όταν η πόλη έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες”.

Καλλιόπη Βέττα: Η ημερίδα που διοργανώθηκε ήταν  ερασιτεχνική

Η Καλλιόπη Βέττα επέμεινε στη ανάγκη παρουσίασης από την κυβέρνηση μιας  μελέτης σκοπιμότητας πριν την απολιγνιτοποίηση όταν το ΑΕΠ της περιοχής στηρίζεται κατά 40-50% στο λιγνίτη. Το master plan και μετατέθηκε το Ιούνιο, όταν η ίδια η επίτροπος  λέει ότι η απολιγντιτοποίηση χρειάζεται χρόνια.Δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι ένα παιχνίδι τζόγου. “Αν χάσουμε ποιος θα είναι ο χαμένος” ρώτησε. Τα δημοτικά συμβούλια βγάζουν σύσσωμα ανακοινώσεις κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης και η ημερίδα που διοργανώθηκε ήταν  ερασιτεχνική με χημικά και ΜΑΤ .Τα φωτοβολταϊκά δεν εξασφαλίζουν θέσεις  εργασίας και απαιτούν χιλιάδες στρέμματα γης. Σχέδια για εθελουσία αποχώρηση  δεν υπάρχουν, τι θα κάνετε με τους πάνω από 4.000 εργολαβικούς εργαζόμενους; Ποιο θα είναι το ποσοστό της ΔΕΗ την επόμενη περίοδο; Ποιες παραγωγικές δραστηριότητες σχεδιάζονται; Τι θα γίνει με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια; Τι θα γίνει με τη μετεγκατάσταση της Ακρινής; ανάφερε μεταξύ άλλων.

Χατζηδάκης: “Στην Κοζάνη διαμαρτυρηθήκατε και προτιμήσατε να κλάψετε”

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Χατζηδάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πράσινη ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ίδιος δεν ψήφισε τις δικές του συμβάσεις με τους υδρογονάνθρακες. Φτάσαμε στη ΛΑΡΚΟ που παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, μολύνει τον Ευβοϊκό, δεν πληρώνει και δεν υπήρχε καμία αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε και σε αφισορρύπανση.

“Στο λιγνίτη χάνεται την μπάλα” είπε χαρακτηριστικά όταν υπάρχει διχογνωμία για την απολιγντιποίηση, ο κ. Φάμελλος είναι  υπέρ και η Καλλιόπη Βέττα κατά λέγοντας ότι στην Κοζάνη διαμαρτυρηθήκατε και προτιμήσατε να κλάψετε και να φύγετε. Αναφορά έγινε στον κ. Κόκκαλη που  ανέφερε ότι το 2019 λόγω της λειτουργίας  των μονάδων μπήκε μέσα η ΔΕΗ 596 εκ ευρώ. “Αποφασίστε τι θέλετε. Θέλετε πρώτα να παρουσιάζουμε το σχέδιό  μας και μετά να μιλάμε με την  κοινωνία ή το αντίθετο όπως είπε ο κ. Δραγασάκης;Συζητήστε πρώτα με τις συνιστώσες και μετά βλέπουμε.”είπε  λέγοντας ότι ως πράσινο κόμμα  μπορεί να το επικαλούνται μόνο οι παναθηναϊκοί που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει με τρόπο συντεταγμένο υπογράμμισε με διαβούλευση για την καλύτερη ενσωμάτωση ιδεών, όχι όπως συνέβη  στην Κοζάνη που φύγατε. Παρουσιάστηκαν στην Κοζάνη 12 μέτρα άμεσης δράσης για να μην χάνεται ο καιρός, υπάρχει ένα πακέτο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους από 3,7-4,4 δις ευρώ όταν σήμερα είναι 500 εκ. Για το λιγνιτικό πόρο αποφασίστηκε η κατανομή  των 130 εκ, όταν δόθηκαν μόνο 22, 5 εκ επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο θα σκεπάσουν για να γίνουν λίμνες και δέντρα με πολλές θέσεις εργασίας, συνέχισε και θα υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για λιγνιτικές περιοχές με ισχυρά κίνητρα για την περιοχή. “Προσπαθήσατε να ιδιωτικοποιήσετε δύο μονάδες της ΔΕΗ και δεν βρέθηκε κανένας γιατί οι λιγνίτες βάζουν μέσα στη ΔΕΗ.Το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πουκάμισο αδειανό, γιατί δεν έγινε ποτέ η σύστασή του, το λιγντικό τέλος δεν δόθηκε”. Ο κ. Καρυπίδης είναι ο τελευταίος στην απορρόφηση, τόνισε. “Έχετε  κ. Καρυπίδη τα 500 εκ, απορροφήστε  τα και μετά να κάνετε τον τιμητή. Όταν ο περιφερειάρχης σας δεν απορροφά, δεν δίνετε τα χρήματα για το λιγνιτικό τέλος, άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος, εκτίθεστε”.

 Ιωάννα Παπαδημητρίου