Σε πρόσφατο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα tvxs (https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/panepistimio-dytikis-makedonias-i-anagki-mias-xristis-dioikisis) κατέγραψα το πρόβλημα της μη τήρησης των θεσμικών διαδικασιών για μια ισότιμη και νομικά ορθή αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η απάντηση που επιχειρήθηκε να δοθεί μέσω του Πρωϊνού Λόγου (http://www.prlogos.gr/βολές-κατά-του-πανεπιστημίου-δυτικής/) προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση από τη χρηστή διοίκηση ενός ιδρύματος στο προσωπικό επίπεδο.

Όμως, η ανάγκη μιας χρηστής διοίκησης είναι επιτακτική, δεδομένου ότι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προικίστηκε τόσο γενναιόδωρα, ώστε αν διοικηθεί ορθά, να διακριθεί πολύ περισσότερο από όσο διακρίνεται σήμερα διεθνώς. Σε επίπεδο προσωπικού και πόρων, για παράδειγμα, ενισχύθηκε με 29 νέες θέσεις ΔΕΠ επιπλέον των 40 θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ που είχαν δοθεί την προηγούμενη τριετία από το Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη, δόθηκαν έκτακτη αύξηση της χρηματοδότησης του Τακτικού Προϋπολογισμού το 2018, επιχορήγηση εκατομμυρίων Ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κλπ. Ωστόσο δεν έλειψαν οι παρελκυστικές τοποθετήσεις.

Επισημαίνω ότι η προσπάθεια υπονόμευσης των νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων που επιχείρησε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την παράταση κατάθεσης των μηχανογραφικών και τη διαδικασία «αποστολής των προγραμμάτων σπουδών των νεοϊδρυθέντων Τμημάτων» στην Υπουργό (12/7/2019), έπεσε στο κενό. Η προσπάθεια αυτή αναφερόταν υπονομευτικά και στα νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η οριστικοποίηση των μηχανογραφικών χωρίς καμία απολύτως μεταβολή του χάρτη των νέων Τμημάτων αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι όλες οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας έχουν πλήρως κατοχυρώσει τη λειτουργία τους.

Θα χαιρόμουν έναν βάσει επιχειρημάτων διάλογο σε όσα έθιξα στο πρόσφατο άρθρο μου στο tvxs. Αντί επιχειρημάτων, οι αναγνώστες του Πρωϊνού Λόγου διάβασαν μια απάντηση που εστιάζει σε προσωποποίηση του θέματος βάσει της συζυγικής μου ιδιότητας. Ακόμα και ο τίτλος του άρθρου δεν αναφέρει το όνομά μου αλλά το όνομα του συζύγου μου! Στο εν λόγω άρθρο υπάρχουν σημαντικές ανακρίβειες. Εγκαλούμαι διότι για τη δημοσίευση του άρθρου μου «επέλεξα δικά μου ΜΜΕ».

Διευκρινίζω ότι ούτε εγώ αλλά ούτε και κανένα συγγενικό μου πρόσωπο δεν έχει και ούτε ποτέ είχε την οποιαδήποτε σχέση ιδιοκτησίας με κανένα ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδας. Εγκαλούμαι διότι είμαι «η πρώτη που ζήτησε μετακίνηση μετά τη διάταξη Γαβρόγλου για μετακινήσεις μελών ΔΕΠ σε άλλα πανεπιστήμια». Υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί αιτήσεις μετακίνησης συναδέλφων από άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αρκετές εκ των οποίων έχουν εγκριθεί και ολοκληρωθεί (π.χ. μετακινήσεις από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε Αθηναϊκά ΑΕΙ).

Επιπλέον, επανέρχονται τα έωλα επιχειρήματα βουλευτή της ΝΔ περί «φωτογραφικής διάταξης» μετακινήσεων μελών ΔΕΠ. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος των μετακινήσεων από περιφερειακό σε κεντρικό ίδρυμα στη βαθμίδα του καθηγητή υπάρχει από το 1982 (Ν. 1268/82, άρθρο 16 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 του Ν. 1404/83).

Στη διάρκεια των τελευταίων 37 ετών, η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε μόνο στον Ν. 4009/2011 ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας περιορισμού των δικαιωμάτων των μελών ΔΕΠ. Τη μεγαλύτερη απόδειξη για την παλαιότητα της δυνατότητας μετακινήσεων καθηγητών από περιφερειακά σε κεντρικά πανεπιστήμια αποτελεί το γεγονός ότι το δικαίωμα αυτό έχει ήδη αξιοποιηθεί από τρία μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που μετακινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν ακόμα το Πανεπιστήμιο ήταν σαφώς μικρότερο.

Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μετακίνηση των δύο μελών ΔΕΠ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών έγινε με την ψήφο του νυν Πρύτανη. Επιπλέον, εκείνη την περίοδο είχαν «παγώσει» οι προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ. Σήμερα ο ίδιος αρνείται επί 17 μήνες να θέσει στην ατζέντα της Συγκλήτου τη συζήτηση αιτήσεων σαν αυτές που ενέκρινε τότε, ενώ οι συνθήκες του Πανεπιστημίου έχουν μεταβληθεί σημαντικά προς το καλύτερο.

Επισημαίνω ότι καμία γενικευμένη απόφαση Συγκλήτου δεν την νομιμοποιεί στο να απέχει – και μάλιστα αορίστως – από την κρίση νομίμως υποβληθέντων αιτημάτων. Η παρούσα Πρυτανεία επιλέγει να αγνοεί τον Νόμο που προβλέπει την έκδοση πλήρως αιτιολογημένης και νόμιμης απόφασης εντός της τασσόμενης προθεσμίας (βλ. Ν. 2690/99 άρ. 4 επ.). Επιπλέον, η διάκριση ανάμεσα στις «εξωτερικές» και τις «εσωτερικές» μετακινήσεις αγνοεί ότι στα ΑΕΙ οι θέσεις που κατέχουν τα μέλη ΔΕΠ ανήκουν, από το 1982 και μετά, στα εκάστοτε Τμήματα. Όταν αιτείται μετακίνηση ένα μέλος ΔΕΠ, η συζήτηση στο Τμήμα του εστιάζει στο αν υπάρχουν καθηγητές αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων ώστε να αναπληρώσουν τα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο έχει μια ιστορία και μία συνέχεια, αξίζει να την γνωρίζουμε καλύτερα. Όσοι κόπτονται για το μέλλον του Πανεπιστημίου, ας θυμηθούν ότι επί κυβερνήσεων ΝΔ έγινε η μετακίνηση ενός ολόκληρου Τμήματος (Βαλκανικών Σπουδών) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κάτι που αφαίρεσε συλλήβδην από το δυναμικό του Πανεπιστημίου τα μέλη ΔΕΠ, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορές του.

Στον αντίποδα του γεγονότος αυτού, όπως επισήμανα παραπάνω, την τελευταία τετραετία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίχθηκε με εξαιρετική γενναιοδωρία.

Ενώ λοιπόν το άρθρο μου αφορούσε σε θεσμικές διαδικασίες και δεν αναφερόταν επί του προσωπικού, η προσωποποίηση που επιχειρήθηκε από το δημοσίευμα του Πρωϊνού Λόγου καταδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων έναντι της κριτικής μου για τα κακώς τεκταινόμενα στη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας. Κριτική η οποία εντέλει λειτουργεί υπέρ του Πανεπιστημίου διότι συμβάλει στο διάλογο για διορθωτικές ενέργειες.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει εξάλλου αναδείξει τέτοια θετική δυναμική και παραδείγματα αριστείας που είναι σίγουρο ότι μπορεί να εξαλείψει τις όποιες δυσλειτουργίες του. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κάθε πανεπιστημιακός δικαιούται να κρίνεται για το ακαδημαϊκό του έργο, τον δημόσιο λόγο του και τις πράξεις του. Αυτό αναμένω για όλες και όλους τους συναδέλφους μου και για τον εαυτό μου.

Στην όποια στοχοποίηση βάσει των πολιτικών μου απόψεων και των συγγενικών μου σχέσεων απαντώ ξεκάθαρα και με επιχειρήματα όντας επί 25 χρόνια πανεπιστημιακός που υπηρετεί στο Τμήμα Νηπιαγωγών στην Φλώρινα.Ως πολίτης διεκδικώ τα αυτονόητα: τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και την ισονομία.

Σοφία Αυγητίδου
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Απάντηση συντάκτη

Κα Αυγητίδου,

Σεβόμαστε την ακαδημαϊκή σας καριέρα, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί η συζυγική σας σχέση με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος και έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αν πάμε καθαρά στο αίτημά σας για μετακίνηση στο ΑΠΘ, είναι γνωστό ότι το παιδαγωγικό τμήμα την έχει επιτρέψει, αλλά χάνονται πιστώσεις .

Έχει εξάλλου αποφασίσει η σύγκλητος να μην επιτρέπονται, αν το τμήμα υποδοχής δεν αναλάβει και την ανάλογη πίστωση, οπότε ουδείς απέχει από τα υποβληθέντα αιτήματα προς μετακίνηση, απλά εσείς επιμένετε. Και είστε η πρώτη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που κινείστε με τη νέα διάταξη Γαβρόγλου . Φυσικά ο κάθε πανεπιστημιακός επιλέγει τα ιδρύματα συνέχισης της καριέρας του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα χάνονται θέσεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Πράγματι είχαν χαθεί και άλλες θέσεις παλιότερα όπως πολύ σωστά αναφέρατε .Δεν χρειάζεται λοιπόν να χαθούν κι άλλες πιστώσεις όπως τότε. Όσο για την γενναιοδωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την υπονόμευση των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από την νυν κυβέρνηση, ας μιλήσουν οι βουλευτές και όχι οι πανεπιστημιακοί.

Ακολουθεί το αρχικό δημοσίευμα του Πρωινού Λόγου:

Βολές κατά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από την καθηγήτρια- σύζυγο του πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργου Αγγελόπουλου

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πέντε καθηγητές έχουν αιτηθεί να φύγουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας!